Friday, December 25, 2009

bila nk ok..damn!



bila la nk ok sistem ums ni
asyik down , bermasalah je
bila ntah leh tgk result
setiap sem face da same problems
oldo ak dapat rasa result x brape ok
tp nk jgk tgk...ishk3!
bila nk ok...damn!
p/s: sabaq dayun, ada hikmah kot [ayat sdak ati!]




Wednesday, December 23, 2009

jOm berpantun


Diz pantun actually i got from my fb inbox. my super senior masa kt MRSM KUALA KRAI dulu yg bagi. bila dayun baca pantun ni tergelak sorang2. so i want to share wif u all.. let read n enjoy diz pantun :]


Buah cempedak di luar pagar
Ambil galah tolong jolokkan
Kenapa kau nak jolok pakai galah
Sebab cempedak tu dah jatuh kat luar pagar .

Kalau ada sumur di ladang
Bolehlah hamba menumpang mandi
Patutlah bau badan kau busuk semacam
Bilik air ada, buat apa kau mandi kat ladang..

Pisang emas dibawa berlayar
Masak sebiji di atas peti
Kat pasaraya tak ada hutang hutang
Kalau nak, bayar, Cash On Delivery



Monday, December 21, 2009

hOmesick...ishk3!


alhamdulillah... akhirnya dayun da selamat sampai kt bumi SABAH ni. Abah anto kt LCCT kL pg td. around 12.50 pm berlepas dr kL n sampai kt ng. sabah d bawah bayu ni kol 3.20 pm, awal cket.. maybe flight tu ikut jln pintas kot..hehe! tp kn dayun sdey ni, td kt epot adik laki dayun si buyi tu ikut skali. start dr odw nk p epot sampai la dayun nk masuk kt boarding gate tu, dia xpuas2 peluk dayun, cium pipi dayun kiri kanan, tanya bila dayun nak balik la, pastu ada satu ayat ni yg buat dayun rasa sdey masa tu,bunyinya lebih kureng camni la:

"rinduu...along, sayang along" [sambil cium pipi ak n peluk ak..ishk3]MyEm0.Com



ini la si buyi...huhu

last2, abah yg pegang amik dia dari dayun. da dia xnk lepas2 dayun.. kesian plop tgk dia td. n now dayun sgt2 windu adik dayun yg sorang ni, homesick gila... dia manja cket ngn dayun. lgpun dia berbeja 4 taun ngn adik dia si hakim. so banyak masa yg dayun abeskan ngn dia. dayun selalu bawa dia p bandar, bila balik dayun mesti belikan sesuatu untuk dia... da xtau nk cakap pe.  nnt sambung lg :(

p/s: buyi tunggu kak long balik tau. nnt kak long belikan yie baju k! mish u...muaaah.


Friday, December 18, 2009

Salam Tahun Baru 1431 HIJRAH


satu muharam detik permulaan
perkiraan tahun islam hijrah
perpindahan nabi & umat islam
dari kota Mekah ke kota Madinah
blablabla... :)

" Sesungguhnya sah atau tidak sesuatu amalan itu bergantung pada NIAT. Dan setiap sesuatu pekerjaan itu apa yang DINIATKAN. Maka barangsiapa yang BERHIJRAH semata-mata kerana taat kepada Allah dan Rasulnya, maka HIJRAHNYA itu diterima oleh Allah dan Rasulnya..."
( Hadis Riwayat Bukhari dan Muslim )

Tahun baru dgn azam baru... tapi belum tentu akan terlaksana atau tidak azam baru ni. Juz hope dipermudahkan dan diberi kesempatan oleh-Nya. Perubahan merupakan sesuatu yg sukar untuk dilaksanakan bagi hamba Allah yg bernama SITI NURHIDAYAH BT KASMURI ni.

     Emosional sentiasa mengatasi rasional. Bila da terjadi situasi ni, tindakan yg diambil mulalah mendatangkan kesan yg negatif  xkira la pd diri sendiri atau org len. Tapi kadang2 ada juga kebaikan yg Allah berikan pada dayun bila bersikap begini. Sifat degil, keras kepala tu sangat susah dayun nak kikis, tapi dayun yakin benda ni boleh diatasi, diubat lg..huhu. Sekeras-keras batu pun bleh terhakis gak lama2 kalo air asyik dok menghempap dia kan?



Sempena tahun baru ni [1431 HIJRAH], dayun berharap agar dapat belajar dgn lebih baik, dapat result yg lebih OK dari sebelum2 ni, hope dayun dan famili dimurahkan rezeki dan kebahagiaan serta kesefahaman sentiasa menjadi milik kami sekeluarga, selamanya.. hope semua org yg dayun sayangi dan mereka yg menyayangi diri ini sentiasa dimurahkan rezeki, diberi nikmat sihat, dipermudahkan segala urusan, dan dapat melaksanakan azam dan mencapai impian masing2.Dan harapnya azam dayun taun ni dapat direalisasikan...amin!

p/s: skema cket entri kali ni...huhu

Monday, December 14, 2009

kesahku pasal tOp4!

nak dijadikan cite,
dayun suh la abah top4kn dayun
then abah kol gtaw dia da top4 kn
tunggu punya tunggu
xde kredit masuk pn
msg popular EASYRELOAD tu pn
xmuncul2...
abah kol nk komfemkan top4 tu
dayun gtaw je la xdapat2 pn
rupa2nya..
abg kt kdai top4 tu clap taip no
clap sent la ni
dayun punya no kepalanya 019
abg tu p sent 014
rugi abah rm10..
tp abah tetap top4kn dayun
[huhu..i like]
tenkiu abah, len hari
leh mintak lg kan..blehkn2 :]

FYI: dapat je kredit trus kol S.O XY..huhu
               ku merindu...blablabla

Tuesday, December 8, 2009

betul kew ni?


pg smalam [7 dec 2009] kuar p pasar sena. sajo lamo xjale2 derak2 kat pasar sena. mujo g ngan moto jale jem molek. xde la susoh ngat nk cari parking. banyok mugo gak jual kt pasar sena tu. kain pasang pn comel2. panda ore jo nego tu promote kain awok dio suh kito beli. baju2 ore pompue pn come2 gak, pena mata dayun nk pilih yg mano se...huhu :] dlm 2 jam gak dop meround pasar sena, tp xtrase pun masa yg berlalu. alih2 camne ntah dayun terpandang satu baju ni n segho nk beli.MyEm0.Com without pk panjang..cehh, dayun pun beli la baju tu. ni ler baju yg dayun beli tu ^_^

Saturday, December 5, 2009

da difference between...

somebody u luv & somebody u like

In front of da person u love, ur heart beats faster
but In front of da person u like, u get hepi

In front of da person u luv, winter seems like spring
but In front of da person u like, winter is juz a beautiful winter

If u look into da eyes of da one u luv, u blush
but If u look into da eyes of da one u like, u smile

Friday, December 4, 2009

haluluya...


Bismillahirrahmanirrahim...amik berkat
p/s: title xde kaitan ngn entri ni

mama maseh setia
mengadap komputer 2,3 hari ni
kalo boleh 24 hours yg dia ada
nk bersama komputer dia tu
jenjenjen
bukan sebab dh ter 'addict'
ngn fb, games or any websites
tp ngah mengerah tenaga
tuk ciapkan THESIS dia
esok due date..da kena submit tomorrow
dayun pun turut menyumbang
mengolah data thesis
kn dayun amik SPSS sem ni
aplikasi la komonnya..huhu
my mum skrunk sambung blaja
degree same wif me
dulu2 juz amik diploma kt maktab perguruan
hope dia dapat ciapkan thesis tu
 kalo ikut ak
time2 last ni ler idea datang mencurah2
*dayun kn suka wat keja last minute..kui3
 so..
sementara my mum nk ciapkan kejanya
dayun kena la ganti tempat mama
ma[s]ak
ja[g]a si ha[k]im
n
dll seangkatan ngn keja suri rumah!

Wednesday, December 2, 2009

wedding ceremOny

da lama x update blog ni
diz week bz cket
abg sepupu kawen..a
sO ak kena la bantu2 cket
jd jOkalut...hahaha
malas nk tulis panjang
kOrang tgk je la pic ni

29 december 2009

30 december 2009



01 december 2009

pic yg len leh tgk kt fb nnt
salam
~ end ~

Wednesday, November 25, 2009

akhirnya...



akhirnya..
after 3 days at semenanjung
tOday ak akan balik ke klate
hOoraaaay.!!! MyEm0.Com
windu suda dgn suasana kt umOh pakdO kasmuri
windu ngn kg.palOh rawa
windu nak men air banjir
n windu dgn suma adik2 ak
yg asyik dok msg bila la nk balik umOh
huhu...

smua2 yg ak buat sepanjang 3 hari kt cni :

wif si kembar:


ni tengOk kt The Mines smalam...
p ngan kazen ak irah, faten, ahmad n mak sdara [che ma]


then..
tk Our supper kononnya la at MC'D




n dalam beberapa minit lg
ak akan bertolak balik klate
wif my kazens..
 [i like..hahaha ]

Sunday, November 22, 2009

hari2 terakhir...

kaki ak lenguh lg ni..
gara2 kuar KK smalam la
MyEm0.Com

smalam ak bangun dr tidO ku  ygg mmg lena
arOund 2.30 a.m
maklumla seharian 20hb tu berperang ngn
2 last paper Organic and pysical chem[i]stry
MyEm0.Com
cOz smalam nk kuar KK sO
ak pack ler pakaian awal2 tuk balik tOday

smalam kuar ngn S.O XY
mOtif utama nk p tgk movie 2012
maka pergila kami menonton cite ini
di palm square :)













abis tgk cite
perut da start berbunyi2
tk Our lunch at pizza hut.. [ i like..huhu ]










ronda2 jap kt centre pOint c[P] nk sOping pn duit xbrape nk ada
nk p pasar philipine jauh ngat
tp nk kena belikan gak gelang kristal mami
so..
decide p  beli kt wawasan plaza je
byk sgt gelang2 kristal ctu..
rambang mata jap! akhirnya inilah hasilnya..










[rm55] ak dapat untuk gelang ni. Itupun da mintak kurang harga da tu. kristal type 1 from Australia arOund [rm3.50] sebiji saiz besar punya la..
b4 balik kOlej kiteorg singgah kt 1B jap, kOnOnnya nk tengok cite kt sana plak.. alih2 x jd sbb cite start lambat sgt takut nnt lambat balik plak.. p MC'D mkn aiskrim kt sana. Seharian jln balik tu memang ak tido sampai ke pg td tanpa tersedar pn..wif dat, endla sem ni wif all da memOries of Industrial Chemistry for diz sem with mr.Wong and my sweet momories wif him..huhu



















n nOw ready tO back hOme tOnight..
bye2 sabah, bye KKIP, bye UMS
MyEm0.Com
[ supO xse mari dh..huhu ]













FYI: balik mlm ni naek airasia jam 9 mlm wif S.O XY

Tuesday, November 17, 2009

duit Oh duit!

pagi2 lg abah dh kOl
dah la ak masih lena diulit mimpi..huhu
ingatkn ada apa2 yg urgent
rupa2nya..nk tanya duit ada lg ke x
cam tau2 je akaun ak da menyusut
cukup2 nk idup lg 2,3 hari kat cni
pe pun tenkiu abah cOz bank-in kan duit


dgn duit ni la jugak nnt nk kena 
belikan  si BUYI sticker BEN-10 dia
n TIKET BUS nak balik klate..hehe

P/s: tenkiu S.O XY bg dayun chocolate :)

Saturday, November 14, 2009

bekfes!

frOm my inbOx:
Salam dik, dah bgn?
Jom sarapn sma...
Sender:
Diman_ kak Dilla
 Received:
06:55:52 am
14-11-2009
pagi2 Org da ajak besfest..
first ingat x mO p gak
tp pk balik smalam diOrang ajak p riadah sama2 
ak x turun..
kira'qada' balik yg smalam la ni..huhu
sO p la.. n we enjOy ate Our meal! 

pic wif  [SERIKANDI DEHEARTYKU ]


FYI: da kenyang da leh study suda, 
ditemani lagu2 rOck kapak my febret sOngs


Thursday, November 12, 2009

bangun dari T.I.D.O!

da kOl 12 lebih da, pagi da pun.. 
mOnink! huhu
baru bangun sebenarnya.. 
xla baru ngat dlm stengah jam gak ler
lepas isya', makan2 pastu terus tidO 
 bangun2 mengadap laptOp 
nengOk videO lawak  S.P.O.N.T.A.N
 kalO kOrang tengOk astrO warna  
adalah sitkOm kOmedi ni
lucu gila..asyik ketawa jak ak td
 [afdlin shauki]+[zizan]+[din berambOi]+[sharifah syahirah]+[lupa r name pe..^_^]   
mmg gabungan yg mantOp bah!



....................................................

nak cite cket pasal xm  
[envirOnmental Chemistry] td
sOklan waJib [1]+[2] tu OK la lagi 
Oldo beranak pinak sOklannya
 [4]+[8] marks each question. 
tapi bila masuk je sOklan pilihan [3]+[4]+[5]
tengOk markah pun da takut..
each questiOn [20] markah penuh!


nak tak nak, tau tak tau
dgn menggunakan kemahiran ak yg sedia ada , 
pen biru faber castell ak start ler mengarang [fakta2
yg kebanyakannya [auta]
cuba x melakukan pembaziran kononnya,
buku jawapan tu
juz 2 helai=4 page yg ak x usik langsung!
masalahnya...

pages yg penuh ngn ans. tu pun lum tentu get
~FULLMARK~  
merapu tahap gabang la jgk td ayat atikah ali..huhu  
tapi bkn la smua ak merapu

habisla..sOwie [mJ] ak punya lecturer!
pe pun paper da berkurang, alhamdulillah!

tinggal lg [4] paper [jam 2 nnt xm BI kat DC
[3] lg paper next week...
  
[pakej pengaturcaraan statistik] 
[kimia fizikal II]
[kimia Organik II]


then back tO my huz On nOvember 22! bubbye sabah


Friday, November 6, 2009

OLek2...sUmbat gOL

nOvember 6, 2009
atmOsphere: sunyi sepi smua da tido!

huhu xde pe2 pun bena2nya
bOrink suda mengadap note envirOnmental Chemistry
da xtau ap nk dibuat kt fb ngn fs..
sO nk bagi iklan cket kat cni
blehkan2...


 

jOm kte pakat nyanyi lu...

Olek..Olek..Olek..Olek
sumbat gOl.. sumbat gOl
Olek..Olek..Olek..Olek
sumbat gOl.. sumbat gOl

kitO anOk kelate
bakO Oghe berani
bilO masOk pade
kitO gOmO sengOti
kitO gOmO sengOti

Olek..Olek..Olek..Olek
sumbat gOl.. sumbat gOl
Olek..Olek..Olek..Olek
sumbat gOl.. sumbat gOl

FYI: suka dengar slogan ni "gOmO kelate gOmO"..hehe

L.A.P.A.R laa...

alhamdulillah
da lepas satu paper
walaupun paper td cukup2 mkn je ak jawab
tp rasa cam ringan cket kepala Otak ak ni
bubbye NANOCHEMISTRY..huhu

brruuppp!!!!
perut lapOr ni, tp malas nk p cari makan
malas punya pasal
makan bihun cincai je la
kOrang nk try x bihun cincai ak ni
xde la best sangat, tp kalO stakat nk kenyangkan perut
tu 4 a while, blehla cuba
ini resepi Ousmate lame gue yg ajar..huhu

first2 skali sediakan ler bhn2
yg x seberapa ni...



ni basic punya ingredients ja
korang bleh jak nk tambah pucuk, fishball,
ikut suka cita rasa kOrang ler
then... rebus la bihun tu



ala cam masak meggi la..tau2 gak kOrang kn
bila da  lembut, kembang bihun tu
masuk ler serbuk perasa yg dibenarkan



aku letak serbuk pati ayam jerk
[+]
kicap sOya pekat
jadi sudah..taruk ler bawang gOreng cket
nk bg len cket rasa la kOnOn.



finish!!!
nk bagi rasa lagi taruk la
air lada, sOs cili,  fishball-fishcake
n seangkatan dgnnya
hehe..
 kla ak nk makan lu..

FYI: sesuai jgk dimakan bila kOrang da x berkeinginan
nk melawat mesin2 ATM berdekatan 
in Other wOrds duit da xde, keringggg!


Monday, November 2, 2009

.:jihad akademik:.

atmOsphere: smua sibuk study
Bismillahirrahmanirrahim

F.I.N.A.L E.X.A.M!
betul ke xm dh ni??? cam x caya ler plOp
tOday is da first day fOr xm week..huhu
tp first paper ak jumaat ni
rasa banyOk lagi x study ni
kalO di flashback balik apa la yg buat sepanjang study week ek?
from da first dat study week sampai ler smalam
erm…

GAME< KUAR JLN2< STUDY< CHATTING< TGK MOVIE

kalO dibuat analisis ni STUDY tu in the middle jah
tgk mOvie rank paling tinggi…
SUBHANALLAH…lara banyOk la daYun ni
ada lg 3 hari untuk first paper..
masih ada masa daYUn dO ur best..
Kata sorang sahabat ak, ini adalah JIHAD AKADEMIK.
so buat la sehabis baik..
MAAF dipohon dari smua sahabat2 yg mengenali diri ini.
0-0 ek!
buat sahabat2 yg belum xm, tengah ke, tepi ke
hOpe u alL get da best result.
 [ USAHA ] + [ TAWAKKAL ] = [ insyaallah KEJAYAAN ]



P/s : nk kOngsi kata2, lbh kureng dOa
yg ak dapat dr inbox anset nOkia2600 classic ak ni~

“Ya Allah Ya Rahman Ya Rahim..
Lancarkan mata pena kami semasa menjawab exam, 
Ilhamkan kepada kami apa yang tidak kami ketahui, 
Kembalikan kepada kami apa yang kami pelajari, 
Sesungguhnya engkaulah yang maha pemurah & pendengar..”

Q & A

KITA BERTANYA : KENAPA AKU TAK DAPAT APA AKU IDAM-IDAMKAN?
QURAN MENJAWAB :
"Boleh jadi kamu membenci sesuatu padahal ia amat baik bagimu, dan boleh jadi pula kamu menyukai sesuatu, padahal ia amat buruk bagimu, Allah mengetahui sedang kamu tidak mengetahui."
- Surah Al-Baqarah ayat 216


KITA BERTANYA : KENAPA UJIAN SEBERAT INI?
QURAN MENJAWAB:
"Allah tidak membebani seseorang itu melainkan sesuai dengan kesanggupannya. "
- Surah Al-Baqarah ayat 286


KITA BERTANYA : KENAPA RASA FRUST?
QURAN MENJAWAB :
"Jgnlah kamu bersikap lemah, dan jgnlah pula kamu bersedih hati, padahal kamulah org2 yg paling tinggi darjatnya, jika kamu org2 yg beriman."
- Surah Al-Imran ayat 139


KITA BERTANYA : BAGAIMANA HARUS AKU MENGHADAPINYA?
QURAN MENJAWAB :
"Wahai orang-orang yang beriman! Bersabarlah kamu (menghadapi segala kesukaran dalam mengerjakan perkara-perkara yang berkebajikan) , dan kuatkanlah kesabaran kamu lebih daripada kesabaran musuh, di medan perjuangan), dan bersedialah (dengan kekuatan pertahanan di daerah-daerah sempadan) serta bertaqwalah (be fearfull of Allah The Almighty) kamu kepada Allah supaya, kamu berjaya (mencapai kemenangan). "


KITA BERTANYA : BAGAIMANA HARUS AKU MENGHADAPINYA?
QURAN MENJAWAB :
"Dan mintalah pertolongan (kepada Allah) dengan jalan sabar dan mengerjakan sembahyang; dan sesungguhnya sembahyang itu amatlah berat kecuali kepada orang-orang yang khusyuk"
- Surah Al-Baqarah ayat 45


KITA BERTANYA : APA YANG AKU DAPAT DRPD SEMUA INI?
QURAN MENJAWAB :
"Sesungguhnya Allah telah membeli dari org2 mu'min, diri, harta mereka dengan memberikan syurga utk mereka... ?
- Surah At-Taubah ayat 111


KITA BERTANYA : KEPADA SIAPA AKU BERHARAP?
QURAN MENJAWAB :
"Cukuplah Allah bagiku, tidak ada Tuhan selain dari Nya. Hanya kepadaNya aku bertawakkal. "
- Surah At-Taubah ayat 129


KITA BERKATA : AKU TAK DAPAT TAHAN!!!
QURAN MENJAWAB :
"... ..dan jgnlah kamu berputus asa dr rahmat Allah. Sesungguhnya tiada berputus asa dr rahmat Allah melainkan kaum yg kafir."
- Surah Yusuf ayat 12


KITA BERTANYA : KENAPA AKU DIUJI?
QURAN MENJAWAB :
"Apakah manusia itu mengira bahawa mereka dibiarkan saja mengatakan; "Kami telah beriman," ("I am full of faith to Allah") sedangkan mereka tidak diuji? Dan sesungguhnya Kami telah menguji org2 yg sebelum mereka, maka sesungguhnya Allah mengetahui org2 yg benar dan, sesungguhnya Dia mengetahui org2 yg dusta."
-Surah Al-Ankabut ayat 2-3


AL-QURAN adalah kalamullah. Jd, Allah telah pun mnjawab segala persoalan kita bribu tahun sblum ia berlaku. Jd, percayalah sesungguhnya Allah itu Maha Bijaksana dan Maha Mengetahui segala apa yg terBEST utk hamba2 nye.
ALLAHUAKBAR! 3x

♫ singgah sat..