Posts

Showing posts from 2009

bila nk ok..damn!

bila la nk ok sistem ums ni
asyik down, bermasalah je
bila ntah leh tgk result
setiap sem face da same problems
oldo ak dapat rasa result x brape ok
tp nk jgk tgk...ishk3!
bila nk ok...damn!
p/s: sabaq dayun, ada hikmah kot [ayat sdak ati!]




jOm berpantun

Diz pantun actually i got from my fb inbox. my super senior masa kt MRSM KUALA KRAI dulu yg bagi. bila dayun baca pantun ni tergelak sorang2. so i want to share wif u all.. let read n enjoy diz pantun :]


Buah cempedak di luar pagar
Ambil galah tolong jolokkan
Kenapa kau nak jolok pakai galah
Sebab cempedak tu dah jatuh kat luar pagar .

Kalau ada sumur di ladang
Bolehlah hamba menumpang mandi
Patutlah bau badan kau busuk semacam
Bilik air ada, buat apa kau mandi kat ladang..

Pisang emas dibawa berlayar
Masak sebiji di atas peti
Kat pasaraya tak ada hutang hutang
Kalau nak, bayar, Cash On Delivery


hOmesick...ishk3!

Image
alhamdulillah... akhirnya dayun da selamat sampai kt bumi SABAH ni. Abah anto kt LCCT kL pg td. around 12.50 pm berlepas dr kL n sampai kt ng. sabah d bawah bayu ni kol 3.20 pm, awal cket.. maybe flight tu ikut jln pintas kot..hehe! tp kn dayun sdey ni, td kt epot adik laki dayun si buyi tu ikut skali. start dr odw nk p epot sampai la dayun nk masuk kt boarding gate tu, dia xpuas2 peluk dayun, cium pipi dayun kiri kanan, tanya bila dayun nak balik la, pastu ada satu ayat ni yg buat dayun rasa sdey masa tu,bunyinya lebih kureng camni la:

"rinduu...along, sayang along" [sambil cium pipi ak n peluk ak..ishk3]



ini la si buyi...huhu
last2, abah yg pegang amik dia dari dayun. da dia xnk lepas2 dayun.. kesian plop tgk dia td. n now dayun sgt2 windu adik dayun yg sorang ni, homesick gila... dia manja cket ngn dayun. lgpun dia berbeja 4 taun ngn adik dia si hakim. so banyak masa yg dayun abeskan ngn dia. dayun selalu bawa dia p bandar, bila balik dayun mesti belikan sesuatu untuk dia..…

Salam Tahun Baru 1431 HIJRAH

Image
satu muharam detik permulaan
perkiraan tahun islam hijrah
perpindahan nabi & umat islam
dari kota Mekah ke kota Madinah
blablabla... :)

" Sesungguhnya sah atau tidak sesuatu amalan itu bergantung pada NIAT. Dan setiap sesuatu pekerjaan itu apa yang DINIATKAN. Maka barangsiapa yang BERHIJRAH semata-mata kerana taat kepada Allah dan Rasulnya, maka HIJRAHNYA itu diterima oleh Allah dan Rasulnya..."
( Hadis Riwayat Bukhari dan Muslim )

Tahun baru dgn azam baru... tapi belum tentu akan terlaksana atau tidak azam baru ni. Juz hope dipermudahkan dan diberi kesempatan oleh-Nya. Perubahan merupakan sesuatu yg sukar untuk dilaksanakan bagi hamba Allah yg bernama SITI NURHIDAYAH BT KASMURI ni.

     Emosional sentiasa mengatasi rasional. Bila da terjadi situasi ni, tindakan yg diambil mulalah mendatangkan kesan yg negatif  xkira la pd diri sendiri atau org len. Tapi kadang2 ada juga kebaikan yg Allah berikan pada dayun bila bersikap begini. Sifat degil, keras kepala tu sangat susah dayun …

kesahku pasal tOp4!

nak dijadikan cite,
dayun suh la abah top4kn dayun
then abah kol gtaw dia da top4 kn
tunggu punya tunggu
xde kredit masuk pn
msg popular EASYRELOAD tu pn
xmuncul2...
abah kol nk komfemkan top4 tu
dayun gtaw je la xdapat2 pn
rupa2nya..
abg kt kdai top4 tu clap taip no
clap sent la ni
dayun punya no kepalanya 019
abg tu p sent 014
rugi abah rm10..
tp abah tetap top4kn dayun
[huhu..i like]
tenkiu abah, len hari
leh mintak lg kan..blehkn2 :]

FYI: dapat je kredit trus kol S.O XY..huhu
               ku merindu...blablabla

betul kew ni?

Image
pg smalam [7 dec 2009] kuar p pasar sena. sajo lamo xjale2 derak2 kat pasar sena. mujo g ngan moto jale jem molek. xde la susoh ngat nk cari parking. banyok mugo gak jual kt pasar sena tu. kain pasang pn comel2. panda ore jo nego tu promote kain awok dio suh kito beli. baju2 ore pompue pn come2 gak, pena mata dayun nk pilih yg mano se...huhu :] dlm 2 jam gak dop meround pasar sena, tp xtrase pun masa yg berlalu. alih2 camne ntah dayun terpandang satu baju ni n segho nk beli. without pk panjang..cehh, dayun pun beli la baju tu. ni ler baju yg dayun beli tu ^_^

da difference between...

Image
somebody u luv & somebody u like
In front of da person u love, ur heart beats faster but In front of da person u like, u get hepi
In front of da person u luv, winter seems like spring but In front of da person u like, winter is juz a beautiful winter
If u look into da eyes of da one u luv, u blush but If u look into da eyes of da one u like, u smile

haluluya...

Bismillahirrahmanirrahim...amik berkat
p/s: title xde kaitan ngn entri ni

mama maseh setia
mengadap komputer 2,3 hari ni
kalo boleh 24 hours yg dia ada
nk bersama komputer dia tu
jenjenjen
bukan sebab dh ter 'addict'
ngn fb, games or any websites
tp ngah mengerah tenaga
tuk ciapkan THESIS dia
esok due date..da kena submit tomorrow
dayun pun turut menyumbang
mengolah data thesis
kn dayun amik SPSS sem ni
aplikasi la komonnya..huhu
my mum skrunk sambung blaja
degree same wif me
dulu2 juz amik diploma kt maktab perguruan
hope dia dapat ciapkan thesis tu
 kalo ikut ak
time2 last ni ler idea datang mencurah2
*dayun kn suka wat keja last minute..kui3
 so..
sementara my mum nk ciapkan kejanya
dayun kena la ganti tempat mama
ma[s]ak
ja[g]a si ha[k]im
n
dll seangkatan ngn keja suri rumah!

wedding ceremOny

Image
da lama x update blog ni diz week bz cket abg sepupu kawen..a sO ak kena la bantu2 cket jd jOkalut...hahaha malas nk tulis panjang kOrang tgk je la pic ni
29 december 2009
30 december 2009


01 december 2009
pic yg len leh tgk kt fb nnt salam ~ end ~

akhirnya...

Image
akhirnya.. after 3 days at semenanjung tOday ak akan balik ke klate hOoraaaay.!!! windu suda dgn suasana kt umOh pakdO kasmuri windu ngn kg.palOh rawa windu nak men air banjir n windu dgn suma adik2 ak yg asyik dok msg bila la nk balik umOh huhu...

smua2 yg ak buat sepanjang 3 hari kt cni :

wif si kembar:

ni tengOk kt The Mines smalam... p ngan kazen ak irah, faten, ahmad n mak sdara [che ma]

then.. tk Our supperkononnya laat MC'D



n dalam beberapa minit lg ak akan bertolak balik klate wif my kazens..  [i like..hahaha ]

hari2 terakhir...

Image
kaki ak lenguh lg ni.. gara2 kuar KK smalam la
smalam ak bangun dr tidO ku  ygg mmg lena arOund 2.30 a.m
maklumla seharian 20hb tu berperang ngn 2 last paper Organic and pysical chem[i]stry cOz smalam nk kuar KK sO ak pack ler pakaian awal2 tuk balik tOday

smalam kuar ngn S.O XY mOtif utama nk p tgk movie 2012 maka pergila kami menonton cite ini di palm square :)












abis tgk cite perut da start berbunyi2 tk Our lunch at pizza hut.. [i like..huhu ]









ronda2 jap kt centre pOint c[P] nk sOping pn duit xbrape nk ada nk p pasar philipine jauh ngat tp nk kena belikan gak gelang kristal mami so..
decide p  beli kt wawasan plaza je
byk sgt gelang2 kristal ctu.. rambang mata jap! akhirnya inilah hasilnya..









[rm55] ak dapat untuk gelang ni. Itupun da mintak kurang harga da tu. kristal type 1 from Australia arOund [rm3.50] sebiji saiz besar punya la.. b4 balik kOlej kiteorg singgah kt 1B jap, kOnOnnya nk tengok cite kt sana plak.. alih2 x jd sbb cite start lambat sgt takut nnt lambat balik plak.. p MC'D mkn aiskrim kt…

duit Oh duit!

Image
pagi2 lg abah dh kOl dah la ak masih lena diulit mimpi..huhu ingatkn ada apa2 yg urgent rupa2nya..nk tanya duit ada lg ke x cam tau2 je akaun ak da menyusut cukup2 nk idup lg 2,3 hari kat cni pe pun tenkiu abahcOz bank-in kan duit


dgn duit ni la jugak nnt nk kena  belikan  si BUYI sticker BEN-10 dia n TIKET BUS nak balik klate..hehe
P/s: tenkiu S.O XY bg dayun chocolate :)

bekfes!

Image
frOm my inbOx:
Salam dik, dah bgn?
Jom sarapn sma...
Sender:
Diman_ kak Dilla
 Received:
06:55:52 am
14-11-2009
pagi2 Org da ajak besfest..
first ingat x mO p gak
tp pk balik smalam diOrang ajak p riadah sama2 
ak x turun..
kira'qada' balik yg smalam la ni..huhu
sO p la.. n we enjOy ate Our meal! 

pic wif  [SERIKANDI DEHEARTYKU ]


FYI: da kenyang da leh study suda, 
ditemani lagu2 rOck kapak my febret sOngs


bangun dari T.I.D.O!

Image
da kOl 12 lebih da, pagi da pun.. 
mOnink! huhu
baru bangun sebenarnya.. 
xla baru ngat dlm stengah jam gak ler
lepas isya', makan2 pastu terus tidO 
 bangun2 mengadap laptOp 
nengOk videO lawakS.P.O.N.T.A.N
kalO kOrang tengOkastrOwarna
adalah sitkOm kOmedi ni
lucu gila..asyik ketawa jak ak td
 [afdlin shauki]+[zizan]+[din berambOi]+[sharifah syahirah]+[lupa r name pe..^_^] 
mmg gabungan ygmantOpbah!



....................................................

nak cite cket pasal xm
[envirOnmental Chemistry] td
sOklan waJib [1]+[2] tu OK la lagi 
Oldo beranak pinak sOklannya
 [4]+[8] marks each question. 
tapi bila masuk je sOklan pilihan [3]+[4]+[5]
tengOk markah pun da takut..
each questiOn [20] markah penuh!


nak tak nak, tau tak tau
dgn menggunakan kemahiran ak yg sedia ada , 
pen biru faber castell ak start ler mengarang [fakta2
yg kebanyakannya [auta]
cuba x melakukan pembazirankononnya,
buku jawapan tu
juz 2 helai=4 page yg ak x usik langsung!
masalahnya...

pages yg penuh ngn ans. tu pun lum tentu get
~FULLMA…

OLek2...sUmbat gOL

Image
nOvember 6, 2009 atmOsphere: sunyi sepi smua da tido!
huhu xde pe2 pun bena2nya bOrink suda mengadap note envirOnmental Chemistry,  da xtau ap nk dibuat kt fb ngn fs.. sO nk bagi iklan cket kat cni blehkan2...


jOm kte pakat nyanyi lu...
Olek..Olek..Olek..Olek sumbat gOl.. sumbat gOl
Olek..Olek..Olek..Olek sumbat gOl.. sumbat gOl
kitO anOk kelate bakO Oghe berani bilO masOk pade kitO gOmO sengOti kitO gOmO sengOti
Olek..Olek..Olek..Olek sumbat gOl.. sumbat gOl
Olek..Olek..Olek..Olek sumbat gOl.. sumbat gOl
FYI: suka dengar slogan ni "gOmO kelate gOmO"..hehe

L.A.P.A.R laa...

Image
alhamdulillah
da lepas satu paper
walaupun paper td cukup2 mkn je ak jawab
tp rasa cam ringan cket kepala Otak ak ni
bubbye NANOCHEMISTRY..huhu

brruuppp!!!!
perut lapOr ni, tp malas nk p cari makan
malas punya pasal
makan bihun cincaije la
kOrang nk try x bihun cincai ak ni
xde la best sangat, tp kalO stakat nk kenyangkan perut
tu 4 a while, blehla cuba
ini resepi Ousmate lame gue yg ajar..huhu

first2 skali sediakan ler bhn2
yg x seberapa ni...



ni basic punya ingredients ja
korang bleh jak nk tambah pucuk, fishball,
ikut suka cita rasa kOrang ler
then... rebus la bihun tu



ala cam masak meggi la..tau2 gak kOrang kn
bila da  lembut, kembang bihun tu
masuk ler serbuk perasa yg dibenarkan



aku letak serbuk pati ayam jerk
[+]
kicap sOya pekat
jadi sudah..taruk ler bawang gOreng cket
nk bg len cket rasa la kOnOn.



finish!!!
nk bagi rasa lagi taruk la
air lada, sOs cili,  fishball-fishcake
n seangkatan dgnnya
hehe..
 kla ak nk makan lu..

FYI: sesuai jgk dimakan bila kOrang da x berkeinginan
nk melawat mesin2 ATM berdekatan 

.:jihad akademik:.

Image
atmOsphere: smua sibuk study
Bismillahirrahmanirrahim

F.I.N.A.L E.X.A.M!
betul ke xm dh ni??? cam x caya ler plOp
tOday is da first day fOr xm week..huhu
tp first paper ak jumaat ni
rasa banyOk lagi x study ni
kalO di flashback balik apa la yg buat sepanjang study week ek?
from da first dat study week sampai ler smalam
erm…

GAME< KUAR JLN2< STUDY< CHATTING< TGK MOVIE

kalO dibuat analisis ni STUDY tu in the middle jah
tgk mOvie rank paling tinggi…
SUBHANALLAH…lara banyOk la daYun ni
ada lg 3 hari untuk first paper..
masih ada masa daYUn dO ur best..
Kata sorang sahabat ak, ini adalah JIHAD AKADEMIK.
so buat la sehabis baik..
MAAF dipohon dari smua sahabat2 yg mengenali diri ini.
0-0 ek!
buat sahabat2 yg belum xm, tengah ke, tepi ke
hOpe u alL get da best result.
 [ USAHA ] + [ TAWAKKAL ] = [ insyaallah KEJAYAAN ]



P/s : nk kOngsi kata2, lbh kureng dOa
yg ak dapat dr inbox anset nOkia2600 classic ak ni~

“Ya Allah Ya Rahman Ya Rahim..
Lancarkan mata pena kami semasa menjawab exam, 
Ilh…

Q & A

KITA BERTANYA : KENAPA AKU TAK DAPAT APA AKU IDAM-IDAMKAN?
QURAN MENJAWAB :
"Boleh jadi kamu membenci sesuatu padahal ia amat baik bagimu, dan boleh jadi pula kamu menyukai sesuatu, padahal ia amat buruk bagimu, Allah mengetahui sedang kamu tidak mengetahui."
- Surah Al-Baqarah ayat 216


KITA BERTANYA : KENAPA UJIAN SEBERAT INI?
QURAN MENJAWAB:
"Allah tidak membebani seseorang itu melainkan sesuai dengan kesanggupannya. "
- Surah Al-Baqarah ayat 286


KITA BERTANYA : KENAPA RASA FRUST?
QURAN MENJAWAB :
"Jgnlah kamu bersikap lemah, dan jgnlah pula kamu bersedih hati, padahal kamulah org2 yg paling tinggi darjatnya, jika kamu org2 yg beriman."
- Surah Al-Imran ayat 139


KITA BERTANYA : BAGAIMANA HARUS AKU MENGHADAPINYA?
QURAN MENJAWAB :
"Wahai orang-orang yang beriman! Bersabarlah kamu (menghadapi segala kesukaran dalam mengerjakan perkara-perkara yang berkebajikan) , dan kuatkanlah kesabaran kamu lebih daripada kesabaran musuh, di medan perjuangan), dan bersedialah (de…