Posts

Showing posts from January, 2010

taste-ku orang tua?

Image
taste-ku orang tua?
btul kew?
eish... 
kalo btul la, cuba bayangkan....
"satu hari nampak dayun kuar ngn si fulan ni..si fulan ni bleh kata taraf bapak ak da. 
korang rasa apa yg orang  akan kata r? bukan orang la.. korang sendiri la.huhu..."
persoalan2 yg ak bleh bayangkn yg mungkin la:


" eish..xkan pakwe si dayun tu! "" teruk jugak taste dayun ni..biar betul? "" sapa tu..sugar daddy dia kew? "" bapak dia kot...think positive k "
huhu... mungkin ya, mungkin jugak x. tp ramai gak kawan dayun bilang dayun suka orang tua.actually, statement ni wujud bila dayun selalu gtaw diorang dayun suka tengok mamat di bawah ni.. kalo nampak kt tv kew, majalah kew mesti ekspresi dayun mula berubah r.. senyum sorang2. macam org yg excited bila jumpa selebriti kesukaan diorang,lbh kurang g2 la dayun...ngeh3 pujaan hati yg pertama..haha > rAmLi MS <
pujaan hati yg kedua..huhu > tAm sPidEr <
pujaan hati yg ketiga...hehe > ahJUshi dlm saSsy giRl chOon hyA…

ak nak wish gak!

Image
" budak kt bawah ni senyum melebar coz today is her besday "

nadia..ave...nadia selamat hari lahir hepi besday too you Allah selamatkan kamu...blablabla sweet-21 years old kita semakin tua...ngeh3
p/s: malam ni pesta angpau. kpd sape2 yg p selamat menghiburkan diri <3

a week to remember...

Image
Tarikh : 28 Januari 2010
Masa  : 9.00 pg - 5.00 ptg
Tempat : Dewan Canselor (DC), Universiti Malaysia Sabah.
Agenda : Proses pengundian bagi PRK 2009/10


Oleh sebab dayun ni layak mengundi, seperti yg tertera kt softboard kimia industri tu.. so dayun pn berangkat la ngn kak nuyu ke DC tuk  mengundi. masa tu da jam 4 lebih, kteorg baru abis tutorial, so kalut gak r berjalan p DC takut xsempat. dayun punya kad mtrx hilang tapi nseb baek dapat mengundi gak. tp dayun da jumpa balik kad mtrx dayun tu...pandai plak dia menyorok kt dlm beg laptop. sebab PRK kali ni guna sistem e-voting, lbh kurang dalam jam 6.00 ptg kteorg da dapat keputusan, calon mana yg menang. Alhamdulillah, dayun punya calon menang pilihanraya ni... Takziah tuk korang berdua syatirah n atul..ngeh3

jgn marah yea kawan..huhu
Seminggu bergerak kerja as jentera PRK ni agak meletihkan la. mana x letih, gerak kerja siapkan poster wat pas jam sepuluh malam abis pn paling2 awal jam satu pg, b4 tu p ikut rapat umum lu kt kolej kediaman…

update, renovate in progress!

sunday, monday, tuesday, wednesday n thursday, friday and saturday... 
all the days in a week .lalalalalalala...seven days in a week [ nyanyi lu..ngeh3]


buat beberapa ketika ni dayun ngah update
renovate blog ni..
dayunni kadang2 jenis yg cepat borink ngn satu2 benda tu
kalo korang prasan... [ bg yg perasan je la ]
layout, template blog ni selalu berubah kn?
xpun asyik tukar susunannya!
xbleh r tgk menda sama lama2 jad borink
hahaha.. 
[ nseb baek ak lum borink ngan bf ak ..huhu ]
jgn marah yea mR. nUruddin...ngeh3
kla, juz seciput info buat ketika ini
bye2..
so long farewell blablabla....

BUSRAH : ibu yang cekal dan tabah!

Image
BUSRAH binti Shafwan bin Naufal bin Asad al-Quraisyyah al-Asadiyah adalah anak saudara Waraqah bin Naufal. Ibunya bernama Salimah binti Umayah bin Harisah al-Sulamiyah. Busrah merupakan seorang wanita yang terkenal di Mekah.Dia seorang yang pandai tentang hal ehwal wanita. Dia pernah bekerja sebagai seorang juru hias di Mekah. Busrah adalah antara wanita yang awal memeluk agama Islam. Dia adalah seorang pelapor hadis. Dia telah melaporkan sebanyak 11 buah hadis daripada Nabi Muhammad.[Antara hadisnya yang terkenal ialah air sembahyang akan terbatal apabila menyentuh kemaluan. ]




Busrah seorang yang suka mencari ilmu pengetahuan. Dia sering ke rumah Nabi Muhammad untuk belajar ilmu agama Islam. Para sahabat juga ada melaporkan hadis daripada Busrah. Antaranya Ummu Kulsum binti Uqbah dan Abdullah bin Amru bin al-Ash. Busrah berkahwin dengan seorang lelaki bernama al-Mughirah bin Abi al-Ash. Hasil perkahwinan itu lahir dua orang anak yang bernama Muawaiyah dan Aisyah. Dia juga mempunyai sa…

coretan PRK 23.01.2010

Image
Ura-ura mengatakan MPP dan kepimpinan mahasiswa kampus akan dibubarkan pada penghujung tahun lepas akhirnya terjawab dgn bermulanya penamaan calon pada 22 Januari 2010. Lapan calon umum akan bertanding untuk merebut tujuh kerusi bagi MPP Sesi 2009/10 dan sebuah kolej sahaja yg akan melalui pilihanraya untuk memilih Jawatankuasa Mahasiswa Kolej [ JAKMAS ] iaitu Kolej Kediaman E. Bahang PIilihan Raya  Kampus(PRK) mula terasa bermula dengan sesi pengenalan calon MPP Sesi 2009/10 semalam.  Sesi pertama yg diadakan di Kolej Kediaman Indah Permai (KKIP) mendapat sambutan yg agak baik dari mahasiswa2  Kolej IP. [ agak skema ayatku ni.. xspt entri2 sbm ni, huhu ]
Sesi Pengenalan Calon [ Rapat Umum ] Bermula semalam la di Kolej IP dan sampai rabu ni, rapat umum dijalankan. Actually, masa sesi rapat umum ni la calon2 ni diberi peluang utk bentang manifesto masing2, menyuarakan ideologi dan pandangan, dan perancangan yg akan diorang buat kalo da menang pertandingan ni nnt. So, semalam mcm2 la peran…

PRK uMs...

Image
jom p tgk, dengar manifesto bakal2 MPP kita..
nntkan ulasan frOm daYun k.. [ berangan nk jd reporter sbnarnya ]


dayun demam?

Image
bismillahirrahmanirrahim...[ amik berkat ] panas? sejuk? sakit kepala..arghhh xkn demam kot! sapa2 ada coolfever, panadol bak! dayun nk wat stok eish..apa kes ak mintak smua benda alah ni
oK! oK! dayun back to title.. apa la rasanya kalo bila da demam? start from diz week n minggu2 yg akan datang aku akan ditemani pelbagai jenis penyakit demam yg maybe ada terjangkit..berjangkit pada ak n smua budak2 KI, UMS n sesiapa saja yg rasa nk rasa demam ni.. silakan setelah ak senaraikan...buat research [ byk la researh ko dayun! research utk essay map bi pn lum buat lg ]ini la antara demam2 yg bakal ak rasai..[ oldo ak xsuke, tp kena redha la ]
dEmAm eSaImeN dats mean [ 1. tutorial S.O, unit operasi & bakal menyusul kim analisis n inorganik ] [ 2. esaimen2 utk assessment dayun utk satu sem ni ]
dEmAm piLihAnRayA jgn salah faham.. ini bkn PRU malaysia punya
tiada kaitan ngn mana2 parti politik pAs, umNo, dAp n adik beradik dia ini demam PRK UMS tuk sesi ni.. PRK? apa kebenda? [ PILIHAN RAYA KAMPUS la..…

jihad utkmu...

Image
Pada suatu hari seorang wanita bernama Zainab yang bergelar Khatibatin-nisa’ telah menemui Rasulullah SAW lalu berkata: 



"Aku telah diutus oleh kaum wanita kepada engkau. Jihad yang diwajibkan oleh Allah ke atas kaum lelaki itu, jika mereka luka parah, mereka mendapat pahala. Dan jika mereka gugur pula, mereka hidup disisi Tuhan mereka dengan mendapat rezeki. Manakala kami kaum wanita, sering membantu mereka. Maka apakah pula balasan kami untuk semua itu?"


Bersabda Rasulullah SAW: 





"Sampaikanlah kepada sesiapa yang engkau temui daripada kaum wanita, bahawasanya TAAT KEPADA SUAMI SERTA MENGAKUI HAKNYA adalah menyamai pahala orang yang berjihad pada jalan Allah, TETAPI SANGAT SEDIKIT DARIPADA GOLONGAN KAMU YANG DAPAT MELAKUKANNYA."




(Riwayat Al-Bazzar dan Ath-Thabrani)


hangOut!

Image
hari ahad lepas [3 jAn 2010] 
dayun kuar ngn x-ouzmate dayun
tempat dituju?
cam biasa la 1bOrneo je la plg dekat n cepat..ngeh3
xsah kalo kuar x tgk cite
ingatkn first2 tu nk kuar tgk santau
org ckp cite tu best
erm..tp GSC 1B ni ketinggalan cket
lum ada lg kt ctu..
so we all decided tgk diz movie
.....ALVIN n CHIPMUNKS 2.....





dayun ada tgk yg first punya
kiut miut diorang ni
geng2 chipette tu pn comel2,kiut2 gak
penuh hall yg besar tu hari tu
bdk2 pn ramai gak
diz cite sesuai untuk tontonan sefamily kn
so dayun give 4**** stars4 diz movie
huhu...i like!

8 Kebohongan Seorang Ibu dalam Kehidupannya...

Image
sumOne sent diz story to me..juz want to share with u all :] ......................................................

Dalam kehidupan kita sehari-hari, kita percaya bahwa kebohongan akan membuat manusia terperuk dalam penderitaan yang mendalam, tetapi kisah ini justeru sebaliknya. Dengan adanya kebohongan ini, makna sesungguhnya dari kebohongan ini justru dapat membuka mata kita dan terbebas dari penderitaan, ibarat sebuah energi yang mampu mendorong mekarnya sekuntum bunga yang paling indah di dunia. 


     Cerita bermula ketika aku masih kecil, aku lahir sebagai seorang anak laki-laki di sebuah keluarga yang miskin. Bahkan untuk makan saja, seringkali kekurangan. Ketika makan, ibu sering memberikan bahagian nasinya untukku. Sambil memindahkan nasi ke mangkukku, ibu berkata : "Makanlah nak, aku tidak lapar"


KEBOHONGAN IBU YANG PERTAMA Ketika aku mulai dewasa, ibu yang gigih sering meluangkan waktu senggangnya untuk pergi memancing di kolam dekat rumah, ibu berharap dari ikan hasil…

2010

Image
salam tahun baru2010
start urNEW YEAR
wif
the best moOd
new goal
no tears
no fear
no worry
be happy...


...bye bye 2009...

HAPPY NEW YEAR 2010 :]