Friday, May 28, 2010

cerita tentang aku dan cooking academy part 1...


Memasak! erm..percaya tak kalau dayun cakap dari kecil lagi dayun tau masak. korang pun tentu pandai masak kan? kan? kan? ala..takkan tak biasa main masak-masak masa kecil dulu. habis semua pinggan mangkuk, periuk belanga kat dapur kena angkut p men pondok-pondok sambil main masak-masak. sekarang percaya sudah dari kecil i dah tau masak? huhu... tapi itu dulu, sekarang dah besar kena belajar masak betul-betul la. tak tahu takpe yang penting kita ada usaha nak belajar kan. ceh wah..azam nak masuk bulan baru 

Sebenarnya, memandangkan sekarang cuti kan daripada tak buat apa-apa, dayun try-try la join cooking academy. pengetua kat sekolah tu pompuan baik sangat. name dia Ms. Carmen Paccio, omputih oii, pompuan. sebenarnya ada 5 silibus yang dayun kena ikut, tapi wat masa sekarang baru belajar buat appetizer [ makanan pembuka selera ]. Ms. Carmen la cikgunya. dayun belajar buat sushi, karipap, byk lagi la... exam pun baru je amik. Alhamdulillah lulus jadi boleh sambung belajar silibus baru, belajar buat sarapan plak.


jemput la rasa sikit sorang..huhu

Ni nak habaq mai... banyak cabaran gak r ikut cooking academy ni. selain kita kena tahu macam mana nak masak satu-satu makanan tu, masa juga amat dititikberatkan. bayangkan...dayun ni memang yang jenis kalut ribut taufan, boleh pulak disetkan masa untuk siapkan satu- satu masakan tu...nak fikir bahan-bahan nak guna, nak follow prosedur penyediaan, mana tak kalut cik kiah abg mamat oii...hehe. pastu kan masa exam tu, examiner dia punya la strict gila. awal-awal dia da warning yang dia takkan senang-senang bagi markah. 

Ada satu part exam tu, dayun kena tuangkan sup dalam mangkuk dengan kuantiti yang sesuai dan cermat. pastu siap set masa berapa mangkuk sup dapat dayun sediakan. korang faham-faham la kalau dah gabra, butterfly in my stomach macam-macam boleh jadi kan. 2 mangkuk sup dayun terlebih taruk sampai tumpah keluar dari mangkuk. pastu dengan selambanya dia cakap apa, " Not satisfactory " siap wat mimik muka tak puas hati lagi. Mr.Henry mulut u memang takde insuran kan..sabar je la i.

p/s: nanti dayun cerita lagi k..nak blogwalking lu. muaaah!


Thursday, May 20, 2010

orang kuning dipijak monster biru


Salam senyum pagi khamis...

Pejam celik pejam celik kat seminggu dah dayun tak update blog. bukan tak ada cerita yang nak dikongsi, bukan sebab takde perkara yang nak dibebelkan tapi ini semua salah orang kuning ngan monster biru. Bila dayun dah balik dah sampai kampung dua-dua makhluk ni dah tak pandai nak berbaik-baik. Dua-dua dah besar kepala, masing-masing nak pertahankan kehebatan dan kekuasaan diorang kononnya. Yang jadi mangsanya dayun la...

You all see, kata 1 Malaysia tapi tindas sana sini... i know this is your territory monster biru tapi tak boleh ke simpati sikit ngan orang kuning. Kalau tak nak simpati ngan orang kuning pun at least tolak ansur la ngan dayun. Banyak kerja yang tertangguh sebab orang kuning pun dah tak larat nak compete ngan kau monster biru. Orang kuning ni pun satu, dah tahu monster biru ni da kuasai tempat ni pandai-pandai  la kau upgradekan diri kau tu, baru la aku tak fed up ngan kau. Ini tak hari-hari dayun terpaksa membazir masa layan karenah kau yang tak pernah berubah sepanjang seminggu dayun kat kampung ni.

Pesan dayun pada monster biru ngan orang kuning, berbaik-baiklah korang...monster biru janganlah bolot semuanya. Tolongla CELCOM kongsila territory kau ni ngan DIGI so takde la coverage digi lembab sangat kat sini sampai dayun nak blogwalking pun naik fed up...Please monster biru!!! dayun perlukan orang kuning di sini sekarang.



Tuesday, May 11, 2010

lapan pastu lapan lagi...


cari yang ke lapan k!
kenapa mesti lapan, tak boleh ke nombor lain..huhu. ok, dayun sudah follow instruction kat bawah ni:
cari folder ke lapan dalam folder pic anda
erm...so yang ke lapan ialah
local disk D/dayun pic/froggie, meow2 n wall e
then, click yang ke lapan lagi : image015
your next rule is to describe about this image
this is the pic :)


ok...sebenarnya dayun kena describe pasal pic yang ke lapan dalam album yang ke lapan of my folder picture. kalo korang tengok, tilik, tatap pic ni..patung tu rupa katak kan? sebelum tu nak gtaw ini ialah tag dari miss eyda. actually nama dia frOggie. dayun da bela dia dua tahun sudah. mahal ni dayun beli dulu, beli kat tUne 1Borneo RM3.90, mahal kan? :p. tak tau la kenapa dayun suka ngan froggie ni...kalau jumpa menda2 yang rupa sama ngan si froggie, dayun mesti beli [ tu pun kalau cukup bajet la ]

dayun gantung froggie kat meja study. kalau wat balik rumah dah tentu jadi bola kena sepak ngan adik hakim..huhu. time blaja especially bab menghafal, dayun akan cerita semua kat dia..cam bagi lecture kat froggie pulak. sebab dia selalu tersenyum jadi dayun anggap dia faham apa yang dayun sampaikan.hehe.. :) tangan dia halus, kurus, kecik jadi kena hati2 cket bila pegang. kalo tarik je lengan dia dengan kuat komfem putus, kudung la si froggie ni nanti. erm..dayun rasa tu je kot. kalo sambung lagi leh wat cerpen takpun karangan autobiografi tentang si froggie ni..ahak3.

last rule of this tag, dayun kena challenge 8 blogger yang len. siapakah tu?



Thursday, May 6, 2010

.: rezeki pagi..dapat award lagi :.


hai everyone..morning sickness
oppss! nope..morning glory
eish, good morning mey....huhu
my glory today coz tak tido lepas subuh
hoyeeaaa :)

pagi ni dayun sedikit angin ngan makhluk Allah ni. i da bangun awal, penuh ceria nikmat pagi... ingat kan nak gak menghirup-sedut udara segar pagi2 ni, sekali buka pintu masyaallah....berselerak selipar kasut kat depan rumah. ni komfem  'dia ' yang kasi terabur, hamburkan selipar kasut ni. tak cukup 'dia' buat susun atur selipar kasut tu haa bagi lagi present free..perfume free harum semerbak! hai si mandy ibu kucing yang comel n the babies... 


dayun da bagi makan, jangan la ko buat macam ni. kesian kat dayun pagi2 da jadi cleaner, cleaner kat ofis pun lum masuk kerja lagi tau... naseb baek korang comel kalau tak dayun da bagi ngan pakcik panjang ( pak guard kolej, dia suka kucing ) awal2 lagi tau...

but this award from miss geera johari bagi sejuk hati dayun... thanx miss geera


da bersih da, selipar da taruk kat rak kat dalam umah semua.. so kaum kerabat mandy tak boleh main susun selipar kasut lagi..huhu. tak nak sejarah berulang kembali :p

  
 [ my home...my hostel ]


catatan a.K.u yang bosan...



aku booosaaannn...jadi maybe akan ada bahasa yang kurang sedap didengar akan keluar..maaf :)

 3 MEI 2010

Separation process punya exam ntah apa2...
satu calculation pun takde...
seharian aku belajaar kira2 
( aku sedar aku tak pandai math jadi aku perlu praktis ) 
kan bagus kalau awal2 lagi gtaw takde kira2

 oleh kerana sudah komfem PART B tu aku loss 30 Marks
so...petang tu terus serbu panggung tengok ThE LoSEr
( padahal orang lain sibuk nonton iRoN mAn- IP mAn )
aku punya suka la...duit aku
best cerita ni...
aku bagi 4 stars k! 


4 MEI 2010

Hari yang bosan lagi...aku bangun agak awal, jam 8 pg awal la tu bagi orang yang da abes exam ( apa la anak dara bangun lambat ni..eish ). Ingatkan pakcik yang nak pasang kipas baru tu datang pagi tu, itu yang awal aku bangun. Sekali batang hidung dia pun x nampak, apa lagi nak nampak dia punya 'pRadO' tu. Nasib baik aku tak membazir masa menunggu gitu aje, sempat gak aku packing sikit. Nak online, tengok movie pun laptop aku buat hal plak...kena tahan kt wad, nasib baik Dr.Mad sudi merawat..huahuaha

Petang:
Jumpa supervisor tuk bincang pasal Final Year Project (FYP)..da ada task da untuk cuti ni. pergh!!! baca, kaji jurnal...ni bab yang aku paling tak suka.. da la BI ak band 6-5+2, merangkak2 baca bahasa inggeris.. apa boleh buat merangkak je mampu, nnt up la tu cket. jangan ko malas2 dayun siapkan task tu!

Malam: 
Buat pertama kalinya aku tengok AdamMaya...malas nak komen, tapi memang best la drama tu seperti yang kebanyakan blogger cerita. before tido, my lappy da kuar wad, jadi layan sKriP 7707 lu...seram2 bodoh. bolehla.. 


5 MEI 2010 

Sepanjang hari aku maraton..
dari benua eropah, ke benua asia...
sampai lenguh sudah urat2 mataku ni mengadap laptop
apa, korang ingat maraton moVies ni relax sangat ke?
penat mey..
da penat maraton...aku kini sedang blogwalking.
Maaf la yea lama suda aku tak melawat laman korang
Insyaallah ada masa nnt..ada la tu aku menyibuk
meninggalkan rangsangan, kritikan membina dan mengUPkan traffic..
tak lupa geletek nuff korang for tuk UP kan $$$ korang..

ahhh..bosan sudah ak tulis ni. bosan sudah aku membebel ni..p kejar tikus dulu. 



Saturday, May 1, 2010

i'll never let u go but i done it...



1 mEi 2010

shArE sOmE LovE
Baby I love you and i'll never let you go
But if I have to boy I think that you should know
All the love we made can never be erased
And I promise you that you will never be replaced
Baby I love you and I'll never let you go
But if I have to boy I think that you should know
The love we made can never be erased
And I promise you that you will never be replaced

I love you yes I do
I'll be with you as long as you want me to
Until the end of time

From the day I met you
I knew we'd be together
And now I know I wanna be with you forever
I wanna marry you and I wanna have your kids
Thinking never compare to the feeling of your kisses

I can say I'm truly happy to this day
You make me thank God that I live my life every day
There's never been a doubt in my mind that I'd regret
Ever having you by my side.
But if the day comes that I have to let you go
I think there's something I should probably let you know,

Enjoyed everyday that I spent with you and
I won't miss you cause I'm happy that I had
You at all...
  
to mR.N : tQ for everythings, live ur life... 
be my dOsti... ^_^