Monday, July 5, 2010

Biosorption of Cadmium Heavy Metal by Carrageenan sp via Continuous Process.


Biosorption is an eco-friendly alternative for heavy metal removal. Biosorption is the binding concentration of heavy metals from aqueous solution even very dilute ones, by certain type of inactive, dead, microbial biomass. Heavy metals even at low concentrations can cause toxicity to humans and other forms of life. A succesful biosorption process requires preparation of a good biosorbent. The process starts with selecting various types of biomass such as algae/seaweeds.

Furthermore...


Lebih kurang begitu la serba sedikit projek tahun akhir dayun ni [ my Final Year Project,FYP ]. Sekarang ni minggu last tuk cuti sem ni. Proposal tuk fyp lum siap2 lagi. next week dah kena hantar darft kat supervisor. Bila tanya group member yang lain diorang pun ngah pusing pening nak wat menda ni. Introduction ngan Literature review baru berapa percent dayun wat, buat sikit tangguh sampai 3,4 hari. Dayun bukan apa, malas nak baca jurnal yang banyak tu. Dahla jrnal tu bahasanya omputih, bahasa pulak tinggi tapi dayun tak gayat la..hehe.

Tinggal lagi seminggu tuk hantar draft proposal, memang kena struggle gila ni beb... tapi nak struggle ni la banyak halangan. Kat tv banyak cerita best2, nak bW, kawan2 ajak kuar, adik2 ajak men... hatiku tak cukup kuat tuk menolak, menempis semua godaan dan dugaan yang tersaji enak di depan mata. Adooiii... Hope Allah memberi kemudahan untuk dayun siapkan kerja ni dalam masa yang seciput ni. Kata orang, selagi belum sampai garisan penamat kita masih ada peluang untuk berusaha dapatkan apa yang kita mahu. Sama la seperti orang yang nak berubah, bertaubat..selagi belum sampai ajalnya selagi tu dia sentiasa diberi peluang untuk menebus dosanya..Allah tu Maha Pemurah dan sayang akan kita hambanya kan..


Sudah2..bermadah pujangga plak dayun ni. Doakan dayun dapat bereskan kerja dayun ni k... erm, macam mana la nasib kawan2 dayun yamg terpaksa tukar supervisor tu, sempatkah diorang???


2 comments:

Miss Eyda said...

waaaaaaaaaaaaaaaaaahhh! dah ready ek? takutttt xda tajuk lagi :(

da[Y]un said...

ready apa nya fyda, lum2 siap lagi ni.. da pening kepala dahni..ntah apa la dayun buat cuti 2 bulan ni..huhu
~ xpe, nnt insyaalah supervisor yg baru akan consider ngan mslah yg korang hadapi.

♫ singgah sat..