Posts

Showing posts from October, 2010

Apakah setelah kebajikan ini nanti akan ada lagi kejahatan?

Image
Hadis riwayat Hudzaifah Al-Yamani ra., ia berkata:

Orang-orang banyak yang bertanya kepada Rasulullah saw. tentang kebajikan, sedangkan aku justeru bertanya kepada beliau tentang kejahatan karena takut aku terjerumus melakukannya. 

Maka aku bertanya:  Wahai Rasulullah! Sesungguhnya kami pernah mengalami zaman jahiliah dan kejahatan, lalu datanglah Allah dengan membawa kebaikan ini kepada kami. Apakah setelah kebajikan ini nanti akan ada lagi kejahatan?
Beliau menjawab:  Ya.

Aku bertanya lagi: Apakah setelah kejahatan itu datang lagi kebajikan? 
Beliau menjawab:  Ya, tetapi banyak kekurangan. 

Aku bertanya:
Apakah kekurangannya?
Beliau menjawab:  Akan ada suatu kaum yang mengikuti selain sunahku serta memberikan petunjuk dengan selain petunjukku, di antara mereka ada yang kamu kenal juga ada yang tidak kamu kenal. 



Aku bertanya lagi:  Apakah setelah kebajikan itu nanti akan ada lagi kejahatan? 
Rasulullah saw. menjawab:  Ya. Kelak akan muncul para dai yang berada di muka pintu-pintu neraka Jahanam. Si…

Sekitar Liga Malaysia 2010: Kelantan vs Negeri Sembilan (2-1)

Image
Live dari kaca televisyen hak milik tuan rumah IP-B49-06 Alhamdulillah.penantian selama 40 tahun berakhir sudah Tahniah The Red Warriors & semua2 penyokong Kelantan!








hanya ni je yang termampu
tak sabar nak geledah fb dan blog2 yang p tengok live
kat Stadium Nasional Bukit Jalil
mesti meriah gila tuh!!!


p/s : Kelantan cuti esok! 

Deactivate about 2 hours lebih-lebih

Image
kito nok gi tengok THE RED WARRIOR beraksi male nih nak tengok takat mano sek dio gomo sek nG. 9 nih kito paka come2 doh ni , baju pun meghoh doh tapi gak kito tengok live depe tV jah hahaha..meh la join!
p/s: bunyi kaba bandar Kota Bharu sunyi male ni, rakyat2 dio bermigrasi  ke Stadium Bukit Jalil la tuh kali. bye2

Baby & Toys Contest!

Image
Rock a baby beyond the tip top ♫♫♫ When the wind blow the cradle be rock ♫♫♫

dayun di tag oleh miss fadilahuntuk contest ni, tapi dayun takde gambar baby ngan toys sebab baby dayun ni tak suka main menda2 gitu. baby dayun ni suka main bola dan sepak je. dia akan sepak apa je yang boleh ganti bola dan dia tak suka tengok tv macam budak2 lain suka tengok kartun kan...kecuali rancangan tv tu pasal bola n movie shaolin soccer tu mesti dia dok diam depan laptop or tv..huhu



Sorry lamRs.sHaQ kalo tak menepati kriteria/ syarat2nya k. klik sini tuk lihat syarat2 contest
ni baby dayun..takdela baby sangat da 2 tahun umurnya

Nama diberi oleh Imam Kampung Paloh Rawa: Muhammad Abdul Hakim Bin Kasmuri Lahirnya baby akem pada 11 Oktober 2008
tarikh tutup contest : 11:59 pm, 26 Nov 2010
mereka yang di tag cIk iEma Sue Han
baby dayun ni ialah adik dayun yang bongsu not my anak k..huhu

Darah gemuruh maghi doh...

Image
dah kuar namelist tuk VIVA huh..dah start nervous da ni


slide tuk presentation tak pandai siap lagi help me!!!


sempat lagi mengedit gambar stok gambar pasport da abes resume tuk LI nak gambar pasport so, edit jak la gambar2 yang ada harap2 x nampak sangat ni gambar yg diedit!

gambar serong sikit pun boleh la kan!
AIZ kaulah sumber inspirasi aku tuk terus belajar photoshop ni.. cewahh!!

Power of human mind

Image
.:Firman Allah:.
“Dan sesungguhnya telah Kami muliakan anak Adam, Kami angkat mereka di daratan dan di lautan. Kami beri mereka rezeki dari yang baik-baik dan Kami lebihkan mereka dengan kelebihan yang sempurna atas kebanyakan makhluk yang telah Kami ciptakan.  Al-Israk: 70 

Kesan zikir kepada otak manusia [klik sini] Misteri otak manusia yang belum dipecahkan [klik sini]

Calon pengadil next Piala FA

Image
On the list : diz November 2010

Jeng! Jeng! Jeng!
Muhammad Hafizi Bin Kasmuri [FB] pG, abe da 19 Tahun pendiam tapi tegas  Kejuruteraan Awam, Politeknik Kota Bharu

guy dalam gambar ni adik dayun,my second brother pertengahan November ni, dia akan ikut ujian kecergasan tuk jadi calon pengadil under FAM   [Persatuan Bola Sepak Malaysia] Harap-harap lulus lah.    dari dia sekolah rendah sampai la sekarang  memang suka main bola sepak
Adik2 dayun semuanya lelaki ada la sorang pompuan so, semua kaki bola.. time ada game kat tv, suara dia la yang paling jelas di dengar kat rumah tu...gaya mengalahkan cam tengok live kat stadium!
Special sikit tentang abg da ni [nick name dalam family] dia sekarang da jadi pengadil bola sepak yang diiktiraf oleh KAFA [Persatuan Bola Sepak Kelantan] 
dayun ingat lagi masa tu dia Form 5, jurulatih dia masukkan nama dia dalam senarai peserta yang akan ikut kursus pengadil bola sepak Alhamdulillah, setelah lalui kursus & ujian kecergasan dia lulus!   abah day…

Alhamdulillah...rezeki di hujung sem.

Image
Sebagai tanda sokongan terhadap kempen BULAN BAHASA KEBANGSAAN, dayun cuba menggunakan bahasa melayu yang betul..tapi kalau ada terojak jugatu maaflah ya.huhu

Dengan menyebut nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Mengasihani. Rasulullah S.A.W pernah bersabda : Sembilan per sepuluh punca rezeki itu adalah dalam perniagaan.

Alhamdulillah, dekat hujung-hujung semester ni dengan duit poket pun tak berapa nak ada, Allah murahkan rezeki dayun melalui perniagaan kecil-kecilan yang dayun buat. Sekurang-kurangmya adalah juga income lebih sikit untuk bulan ini. Walaupun bukanlah satu nilai yang besar, tapi sudah cukup buat dayun rasa gembira, lega, dan yang pastinya bersyukur. Mesti anda semua tertanya-tanya kan apakah business yang dayun buat kan?
Dayun kan masih belajar, jadi business yang paling senang dan sesuai dengan waqi' sekarang ialah perkhidmatan print dan fotokopi.  Al-maklumlah pelajar-pelajar universiti ni kan suka buat kerja last minute, jadi tengah-tengah malam, awal-awal pagi m…

Surat cinta buat hati yang lesu.

Image
Surat ini kutujukan untuk diriku sendiri serta saudara-saudaraku yang Insya Allah tetap mencintai Allah swt dan Rasul-Nya di atas segala-galanya. Kerana hanya cinta itulah yang dapat mengalahkan segalanya, cinta hakiki yang membuat manusia melihat segalanya dari sudut pandang yang berbeza, lebih bermakna dan indah.
Surat ini kutujukan pula untuk jiwaku serta jiwa saudara-saudaraku yang mulai lelah menapaki jalan-Nya, ketika seringkali mengeluh, merasa terbebani bahkan terpaksa untuk menjalankan amanah dakwah yang sangat mulia. Padahal tiada kesakitan, kelelahan, serta kepayahan yang dirasakan oleh seorang hamba melainkan Allah swt akan mengampuni dosa-dosanya dan memberinya ganjaran dengan sebaik-baik ganjaran.

Surat ini kutujukan untuk hatiku dan hati saudara-saudaraku yang kerap kali terisi oleh cinta selain-Nya, yang mudah sekali terlena oleh indahnya dunia, yang terkadang melakukan segalanya bukan kerana-Nya. Lalu di ruang hatinya yang kelam merasa senang jika dilihat dan dipuji ora…

Satu labah-labah cuba panjat laptopku...

Image
Banyak kerja yang belum selesai, tapi aku selalu lengah-lengahkan kerja. Tabiat yang tidak baik bagi seorang student dan juga seorang muslim.

PROPOSAL FYP DAH KIRA SIAP LA TINGGAL NAK SUSUN REFERENCES AND BUAT SLIDE TUK PRESENTATION HAMPIR SELESAI SATU TANGGUNGJAWAB


ASSINGMENTS2 NI SEMUA MINGGU DEPAN NAK KENA HANTAR AK NGAH MENCARI MOOD TUK SIAPKAN KERJA2 NI TAPI BW TETAP JALAN CUMA KURANG SIKIT LA NTAHLA TAK BOLEH TINGGALKAN..huhu


NOVEMBER BAKAL TIBA OKTOBER BAKAL MELABUHKAN TIRAINYA LEPAS NI SIBUK NGAN FINAL EXAM PLAK POINTER SEM LEPAS JATUH  SO PERLU CARI TEKNIK YG SMART N LEBIH BAIK UNTUK UP CGPA SEM NI... goodLuck daYun!


HABIS FINAL EXAM NANTI TAK BERMAKNA AKU FREE SEPENUHNYA LAGI NAK KENA MASUK LAB TUK BERESKAN PROJECT II  FINAL YEAR PROJECT BERKAMPUNG DI LAB LA AKU NANTI TAK BALIK KAMPUNG LA AKU HUJUNG SEM NI tak bolehlah main air banjir kat kelate nanti...ishk3!
p/s: ada labah-labah, badannya halus cuba panjat laptop ni masa entri ini ditulis!

Salahkah saya

Image
Salahkah saya
kerana dulu melepaskan si dia
padahal pernah dipinta olehnya
supaya ikatan yang terlerai disimpul semula

Salahkan saya
kalau masih sayangkan dia
padahal belum tentu dia masih punya feeling yang sama

Salahkah saya
kalau tiba-tiba saya bermasam muka
kerana angin cemburu buta
bila melihat si dia dengan yang lain

Salahkah saya
bila terasa saya dan dia semakin jauh
saya berharap kami seperti dulu
bisa berborak bersenda tawa
bila-bila kami suka

Salahkah saya
kerana masih mengharapkan ini semua
dari si dia yang bukan lagi milik saya
salahkah saya???











soMAD///dayun...
damn! why i really miss him
I hate diz feeling!!!

Saya nak beg itu~ giveaway!

Image
Saya nak beg tu Kalau boleh nak yang first line, nombor tiga dari kiri Takpun yang stripes2 tu.. Memilih nampak...haha. ntah dapat ntah tidak kan

btw..giveway ni SUPERHERO MAMA yang buat. ada giveaway mesti ada rulesnya kan...

1. Mesti jadi followers blog sUpErhErO mAma & MZ cOLlectIoNs 2. Copy & paste banner kat entri n sidebar, linkkan.
3. Tajuk entri : Saya Nak Beg Itu ~ Giveaway! 4. Linkkan entry ni ke entri giveaway di blog mama. 4. due date 03/11/2010 5. Untuk 3 yang bertuah je

buka dan menang

Image
1- Apa benda yang paling penting dalam hidup korang.
    Tak mahu jawab boleh..semua benda macam penting..huhu

2- Benda terakhir yang korang beli guna duit sendiri.



3- Di manakah korang akan melangsungkan perkahwinan korang dan tema perkahwinan korang.
     Location : umah mak bapak i la..


4- Adakah korang bercinta sekarang.

> my answer <
5- Berapa lama korang akan mencintai kekasih korang.
    * tanya sama hati...

6- Novel/ buku/ majalah terakhir yang korang beli.



7- Apa nama penuh korang


    ismi SITI NURHIDAYAH BINTI KASMURI


8- Antara mak ngan ayah yang mana korang lebih mesra


9- Adakah korang basuh baju sendiri
    semalas-malas aku aku basuh baju sendiri k! dari F1 till now dok asrama. menda wajib.
    lainla kalo ada mesin..bagi mesin yang basuh,

10- Bila tarikh lahir korang dan kat mana korang sambut tahun lepas.



11- 3 perkara tentang orang yang tag anda
       * jangan bising kalo dia tidur
       * pandai men bola tampar
       * student unimap

12- 5 blogger yang korang n…

Asal give away, contest mesti kena jd follower...

Image
Kalo korang baca tajuk entri ni korang rasa aku suka ke tak sebenarnya dengan rule tu? suka tak suka. Aku memang suka join contest/give away sebenarnya, tapi ikhlas aku cakap aku sebenarnya tak berapa suka kalo join contest/give away kalau antara rules nya aku kena jadi follower blog tu. penekanan di sini tak berapa = kurang suka je bukan tak suka langsung.
Bukan aku nak mempertikaikan cara atau syarat2 yang penganjur2 contest/ give away ni buat. Aku sedar penganjur2 tu ada hak tuk buat begitu. Yeala contest/ give away tu buat kat blog sendiri, bagi hadiah kuar bajet sendiri, tapi mesti ke rule kena jadi follower blog diaorang tu mesti dijadikan antara syarat2 utama. [ Ok dayun, nanti  tak pasal2 semua penganjur2 contest/ give away block ko dari join contest/give away diaorang ].




Kenapa mesti jadi follower???
1. Nanti peserta2 ni akan sentiasa dapat update tentang info2 terbaru pasal contest/give away yang diaorang sertai tu. [ ni alasan yang biasa aku dengar la ]
2.Maybe sebagai peng…

Papan iklan unik di London

Image
DUA pejalan kaki melihat tiga wanita yang menyamar sebagai patung di papan iklan Johnson & Johnson di pusat beli-belah Westfield, London baru-baru ini.
LONDON - Para pengunjung sebuah pusat beli-belah di Britain kelmarin terkejut apabila melihat beberapa wanita menjadi model hidup di sebuah papan iklan di sini, lapor sebuah akhbar semalam. Sebuah akhbar melaporkan, papan iklan berkonsepkan seni timbul di pusat beli-belah Westfield, di sini menampilkan tiga model seksi yang menyamar menjadi patung, baru-baru ini. Seorang model berambut perang duduk dalam keadaan separuh bogel di belakang segumpal awan dengan model kedua bergaya di belakang sebatang pokok. Model ketiga yang berpakaian singkat duduk di atas buaian di tengah papan iklan tersebut. Mereka akan mengejutkan orang ramai dengan menggerakkan jari-jari kaki. Trio berkenaan membantu kempen promosi losyen pelembap 24 jam Johnson & Johnson. - Agensi
sumber: kosmo online

Ilusi dari tangan ke jari jemari

Image
you can try this by your own tapi kalo jadi apa2 dayun tak tanggung..huhu
menarik.cantik.unik lihat.perhati.dan perhalusi sendiri

mata i menggoda tak???
berapa lama lagi nak kena pose ni...gua lapar ni!
korang dok diam2, aku ngah searching mangsa ni

hidung gua panjang bukan gua suka menipu k. gua budak baik  tau

tolong! tolong! ak tesekat ni...

ok semua..ramli ms tak dapat datang uncle yang conduct hari ni k!

eish..tepi2, bola aku nak masuk gol dah tu

big mama memang selalu berkayak solo ni

ahaa..semua da pegang2 tangan kepal2 jari mo try???

STINGS - Adakah kau setia

Sejak aku mengenali dirimu
Bermacam dugaan yang ku hadapi
Adakala tersentuh rasa hati
Adakala cemburu melukai
Namun aku tempuhi dengan sabar

Sejak aku jatuh cinta padamu
Perasaan aku sering terganggu
Adakala aku rasa curiga
Adakala semacam tak percaya
Adakah kau setia kepadaku


*Oleh kerana hatiku setia
Sebab itulah teguh cintaku
Oleh kerana hati sudah terpikat
Sebab itu aku sayang

Dari hari ke hari aku terus merindui
Dan aku dapat rasakan betapa hatiku sukar
Nak melepaskanmu

Biar terpaksa susah payah
Namun kurelakan
Asalkan kita terus dapat Oh bersama selamanya

(ulang *)

Sejak aku jatuh cinta padamu
Perasaan aku sering terganggu
Adakala aku rasa curiga
Adakala semacam tak percaya
Adakah kau setia kepadaku

faiz farish kata nak ikut p labuan..

Image
Last week p Labuan. p fieldtrip sebenarnya.report pun belum2 buat lagi ni. bagi orang yang first time p Labuan cam dayun ni, agak teruja la jugak. takdenya dayun nak p jalan2, makan angin around sabah ni kalo bukan p atas sebab program. bukan malas nak kuar bajet sendiri, planning ngan kengkawan tapi belum ada masa yang terluang. Tu la faiz farish ko tak nak pulak ajak aku jalan 2 tunjuk tanah tumpah darah kau yang terchenta ni...

1. First day : 29 September 2010 : Rabu
Punya la tunggu bas jam 5.30 am lagi, sekali dekat2 jam tujuh baru datang. breakfest dalam bus. Lokasi fieldtrip pertama kami ialah Beaufort iaitu kat Kilang kelapa sawit and then petangnya kat kilang proses getah.



Then,kitaorng bertolak ke Jeti Menumbuk,  naik feri besar aku p Labuan ni...




2. Day 2 : 30 September 2010 : Khamis
Da nama p fieldtrip kan our next kilang yang kitaorang serbu ialah Petronas Methanol Labuan. Punyala besar kan tempat tu. Ada 2 plant. tapi  sepanjang lawatan tu tak terdetik sikit pun kat hati a…