Sunday, October 31, 2010

Apakah setelah kebajikan ini nanti akan ada lagi kejahatan?



Hadis riwayat Hudzaifah Al-Yamani ra., ia berkata:

 
Orang-orang banyak yang bertanya kepada Rasulullah saw. tentang kebajikan, sedangkan aku justeru bertanya kepada beliau tentang kejahatan karena takut aku terjerumus melakukannya. 


Maka aku bertanya: 
Wahai Rasulullah! Sesungguhnya kami pernah mengalami zaman jahiliah dan kejahatan, lalu datanglah Allah dengan membawa kebaikan ini kepada kami. Apakah setelah kebajikan ini nanti akan ada lagi kejahatan? 

Beliau menjawab: 
Ya.  


Aku bertanya lagi:
Apakah setelah kejahatan itu datang lagi kebajikan? 

Beliau menjawab: 
Ya, tetapi banyak kekurangan. 


Aku bertanya: 
Apakah kekurangannya? 

Beliau menjawab: 
Akan ada suatu kaum yang mengikuti selain sunahku serta memberikan petunjuk dengan selain petunjukku, di antara mereka ada yang kamu kenal juga ada yang tidak kamu kenal. 



Aku bertanya lagi: 
Apakah setelah kebajikan itu nanti akan ada lagi kejahatan? 

Rasulullah saw. menjawab: 
Ya. Kelak akan muncul para dai yang berada di muka pintu-pintu neraka Jahanam. Siapa yang menuruti panggilan mereka, akan mereka lemparkan ke dalamnya. 


Aku bertanya: 
Wahai Rasulullah, terangkanlah kepada kami sifat mereka itu! 

Rasulullah saw. menjawab: 
Baiklah. Mereka adalah kaum yang kulitnya sama dengan kita dan berbicara dengan bahasa kita. 


Aku bertanya: 
Wahai Rasulullah, apakah perintahmu jika aku mengalami hal itu? 

Rasulullah saw. menjawab: 
Tetap setialah kepada jemaah kaum muslimin dan pemimpin mereka. 




Aku bertanya: 
Kalau mereka tidak memiliki jemaah serta pemimpin? 

Rasulullah saw. menjawab: 
Maka jauhilah semua sekte-sekte yang ada itu meskipun kamu harus menggigit pangkal pohon sampai maut menjemputmu kamu tetap demikian 

 

Nomor hadis dalam kitab Sahih Muslim [Bahasa Arab saja]: 343
 

Sekitar Liga Malaysia 2010: Kelantan vs Negeri Sembilan (2-1)


Live dari kaca televisyen hak milik tuan rumah IP-B49-06
Alhamdulillah.penantian selama 40 tahun berakhir sudah
Tahniah The Red Warriors & semua2
penyokong Kelantan!








hanya ni je yang termampu
tak sabar nak geledah fb dan blog2 yang p tengok live
kat Stadium Nasional Bukit Jalil
mesti meriah gila tuh!!!


p/s : Kelantan cuti esok! 

Saturday, October 30, 2010

Deactivate about 2 hours lebih-lebih


kito nok gi tengok THE RED WARRIOR beraksi male nih
nak tengok takat mano sek dio gomo sek nG. 9 nih
kito paka come2 doh ni , baju pun meghoh doh
tapi gak kito tengok live depe tV jah
hahaha..meh la join!

p/s: bunyi kaba bandar Kota Bharu sunyi male ni, rakyat2 dio bermigrasi 
ke Stadium Bukit Jalil la tuh kali.
bye2

Friday, October 29, 2010

Baby & Toys Contest!


Rock a baby beyond the tip top
♫♫♫ When the wind blow the cradle be rock ♫♫♫


dayun di tag oleh miss fadilah untuk contest ni, tapi dayun takde gambar baby ngan toys sebab baby dayun ni tak suka main menda2 gitu. baby dayun ni suka main bola dan sepak je. dia akan sepak apa je yang boleh ganti bola dan dia tak suka tengok tv macam budak2 lain suka tengok kartun kan...kecuali rancangan tv tu pasal bola n movie shaolin soccer tu mesti dia dok diam depan laptop or tv..huhu




Sorry la mRs.sHaQ kalo tak menepati kriteria/ syarat2nya k. 
klik sini tuk lihat syarat2 contest

ni baby dayun..takdela baby sangat
da 2 tahun umurnya


Nama diberi oleh Imam Kampung Paloh Rawa:
Muhammad Abdul Hakim Bin Kasmuri
Lahirnya baby akem pada 11 Oktober 2008

tarikh tutup contest : 11:59 pm, 26 Nov 2010 

mereka yang di tag 
Han 

baby dayun ni ialah adik dayun yang bongsu
not my anak k..huhu  


Darah gemuruh maghi doh...


dah kuar namelist tuk VIVA
huh..dah start nervous da ni



slide tuk presentation tak pandai siap lagi
help me!!!



sempat lagi mengedit gambar
stok gambar pasport da abes
resume tuk LI nak gambar pasport
so, edit jak la gambar2 yang ada
harap2 x nampak sangat ni gambar yg diedit!


gambar serong sikit pun boleh la kan!

AIZ kaulah sumber inspirasi aku tuk terus belajar photoshop ni.. cewahh!!


Thursday, October 28, 2010

Power of human mind




.:Firman Allah:.

“Dan sesungguhnya telah Kami muliakan anak Adam, Kami angkat mereka di daratan dan di lautan. Kami beri mereka rezeki dari yang baik-baik dan Kami lebihkan mereka dengan kelebihan yang sempurna atas kebanyakan makhluk yang telah Kami ciptakan. 
Al-Israk: 70 


Kesan zikir kepada otak manusia [klik sini] 
Misteri otak manusia yang belum dipecahkan [klik sini] 


Wednesday, October 27, 2010

Calon pengadil next Piala FA


On the list : diz November 2010


Jeng! Jeng! Jeng!

Muhammad Hafizi Bin Kasmuri [FB]
pG, abe da
19 Tahun
pendiam tapi tegas 
Kejuruteraan Awam, Politeknik Kota Bharu


guy dalam gambar ni adik dayun,my second brother
pertengahan November ni, dia akan ikut ujian kecergasan tuk
jadi calon pengadil under FAM 
 [Persatuan Bola Sepak Malaysia] Harap-harap lulus lah.  
 dari dia sekolah rendah sampai la sekarang  memang suka main bola sepak

Adik2 dayun semuanya lelaki ada la sorang pompuan
so, semua kaki bola.. time ada game kat tv, suara dia la yang paling
jelas di dengar kat rumah tu...gaya mengalahkan cam tengok
live kat stadium!

Special sikit tentang abg da ni [nick name dalam family]
dia sekarang da jadi pengadil bola sepak yang diiktiraf oleh KAFA
[Persatuan Bola Sepak Kelantan] 

dayun ingat lagi masa tu dia Form 5, jurulatih dia masukkan nama dia
dalam senarai peserta yang akan ikut kursus pengadil bola sepak
Alhamdulillah, setelah lalui kursus & ujian kecergasan dia lulus!
  abah dayun dulu pun pengadil bola sepak jugak
ikut gen abah kot..hahaha



Awal2 dia diiktiraf jadi pengadil tu, selalu la kena join game.
Biasanya game antara sekolah, antara daerah macam tu la
satu game biasa dia akan dapat RM40 la basic.
Tapi dalam 2 tahun ni, dia banyak handle game peringkat negeri
yang biasanya anjuran kerajaan negeri lebih kurang camtu la
bayaran pun bertambah la kan
satu game  da leh dapat around RM100, see beza kan kalo ikut game yg kecil2



Banyak kali da kalo ada game yang dia jadi pengadil, aku akan p tengok la
smart tengok dia pakai pakaian pengadil tu, serba hitam
takde pula gambar aku nak letak kat sini..huhu
biasa2 kalau ada game, pengadil2 yang kat tengah padang tu
semuanya dah separuh umur, dia je yang paling muda

Pernah sekali masa tu kalau tak silap aku musim Piala Kijang Muda
dia jadi pengadil masa tu 
aku p la tengok kat Stadium Kota Bharu tu..
Ada la cik abe klate 2,3 orang ni cakap sama diaorang:

" Acu mg tengok linesman tuh, sdak budok tu jadi pengadil, calon pengadil
Piala FA aku bunyi kaba ore dok gege"

Dan aku hanya tersenyum, bangga gak samah duo..haha
walaupun yang dipuji tu bukan aku, tapi itu adik aku..huhu 
[kecek klate sikit, faham gak kan] 


Dia pernah cakap, dia punya otai pesan:

"Nanti kalau dah jadi pengadil untuk game2 besar, grand, cam Piala FA, Liga Malaysia,
jangan pulak jadi sombong, taknak dah terima game2 yang kecil ni. tu satu sikap
yang buruk bagi seorang pengadil bola sepak yang bagus!"

  lebih kurang gitu la bunyinya



Apa yang dayun bangga dengan dia
Duit yang dia dapat dari game2 yang dia ikut tu mampu tuk dia buat
belanja sepanjang dia belajar, da dapat beli motorsikal sebijik dah
pakai duit sendiri, cash dowh!
dan aku, selaku kakak yang jauh diseberang laut ni
selalu la jugak jadikan dia BANK aku time hujung2 sem
biasanya tuk beli tiket flight la..haha, tak cukup bajet beb.
Tapi aku ganti balik la..pinjam jak!

gUdLuck abE dA..aloNg always wish u da bEst!

Tuesday, October 26, 2010

Alhamdulillah...rezeki di hujung sem.


Sebagai tanda sokongan terhadap kempen BULAN BAHASA KEBANGSAAN, dayun cuba menggunakan bahasa melayu yang betul..tapi kalau ada terojak jugatu maaflah ya.huhu


Dengan menyebut nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Mengasihani.
Rasulullah S.A.W pernah bersabda : Sembilan per sepuluh punca rezeki itu adalah dalam perniagaan.


Alhamdulillah, dekat hujung-hujung semester ni dengan duit poket pun tak berapa nak ada, Allah murahkan rezeki dayun melalui perniagaan kecil-kecilan yang dayun buat. Sekurang-kurangmya adalah juga income lebih sikit untuk bulan ini. Walaupun bukanlah satu nilai yang besar, tapi sudah cukup buat dayun rasa gembira, lega, dan yang pastinya bersyukur. Mesti anda semua tertanya-tanya kan apakah business yang dayun buat kan?

Dayun kan masih belajar, jadi business yang paling senang dan sesuai dengan waqi' sekarang ialah perkhidmatan print dan fotokopi.  Al-maklumlah pelajar-pelajar universiti ni kan suka buat kerja last minute, jadi tengah-tengah malam, awal-awal pagi mulalah datang mengetuk pintu rumah dayun untuk print. Nasib baik la dayun ni jenis yang suka berjaga malam.huhu..


Kalau nuffnang selalu bagi BE, dayun pulak dapat BE dari business print untuk item-item seperti yang disenaraikan ni:


1- Proposal Projek Akhir Tahun (FYP).

Kalau seorang kena hantar 2-3 copy proposal kan, bayangkan income yang dayun dapat. Pelajar tahun akhir bukan seorang, yang dapatkan khidmat print dayun pun bukan sorang dua. BE di situ..huhu. Kredit kepada housemate dayun yang tolong promosi business ni. 


2- Assingments dan Lab Reports.

Biasala lecturers kat sini, hujung-hujung sem ni rajin pula mereka nak bagi assingments yang berlambak-lambak, tambah pula dengan lab reports. Kesian kat students, tapi dayun gembira hahaha... Time-time begini la rasa amat bergunanya dayun beli printer dulu, walaupun pada awalnya berfikir terlebih masak nak beli ke tak. 


3-Fotokopi.

Terima kasih kepada yang datang photostat dokumen-dokumen, IC la , lesen la tuk sewa kereta kan. Sesungguhnya anda telah membantu dayun mendapatkan BE pada bulan ini. huhu


Saya sayang printer saya........


Printer Canon Inkjet MS140 Series - model lama, scanner dia rosak belum baiki lagi. huhu...

Monday, October 18, 2010

Surat cinta buat hati yang lesu.


Surat ini kutujukan untuk diriku sendiri serta saudara-saudaraku yang Insya Allah tetap mencintai Allah swt dan Rasul-Nya di atas segala-galanya. Kerana hanya cinta itulah yang dapat mengalahkan segalanya, cinta hakiki yang membuat manusia melihat segalanya dari sudut pandang yang berbeza, lebih bermakna dan indah.

Surat ini kutujukan pula untuk jiwaku serta jiwa saudara-saudaraku yang mulai lelah menapaki jalan-Nya, ketika seringkali mengeluh, merasa terbebani bahkan terpaksa untuk menjalankan amanah dakwah yang sangat mulia. Padahal tiada kesakitan, kelelahan, serta kepayahan yang dirasakan oleh seorang hamba melainkan Allah swt akan mengampuni dosa-dosanya dan memberinya ganjaran dengan sebaik-baik ganjaran.


Surat ini kutujukan untuk hatiku dan hati saudara-saudaraku yang kerap kali terisi oleh cinta selain-Nya, yang mudah sekali terlena oleh indahnya dunia, yang terkadang melakukan segalanya bukan kerana-Nya. Lalu di ruang hatinya yang kelam merasa senang jika dilihat dan dipuji orang lain, entah dimana keikhlasan. Maka saat ini kurasakan kekecewaan dan kelelahan kerana kulakukan tidak sepenuhnya berlandaskan keikhlasan, padahal Allah tidak pernah menanyakan hasil. Dia hanya akan melihat kesungguhan dalam berproses dan dalam berusaha.

Surat ini kutujukan untuk ruh-ku dan ruh saudara-saudaraku yang mulai terkikis oleh dunia yang menipu, serta membiarkan fitrahnya tertutup oleh maksiat yang membiarkannya untuk dinikmati. Lalu dimanakah kejujuran diletakkan ? , dan kini terabaikan sudah secara nurani yang bersih, saat ibadah hanya rutin semata, saat fizikal dan fikiran disibukkan oleh dunia, saat wajah menampakkan kebahagiaan yang tepu. Cubalah sejenak luangkan waktu untuk melihat hatimu menangis, tertawa, atau merana.

Surat ini kutujukan untuk diriku dan saudara-saudaraku yang sombong, yang terkadang bangga pada dirinya sendiri, sungguh tiada satupun yang membuat kita lelah di hadapan-Nya, selain ketaqwaan. Padahal kita menyedari bahawa tiap-tiap jiwa akan merasakan mati namun kita masih leka dengan kefanaan.


Surat ini kutujukan untuk hatiku dan hati saudara-saudaraku yang mulai mati, saat tiada getar penyesalan ketika kebaikan terlewat begitu saja, saat tiada rasa berdosa ketika menzalimi diri dan saudaranya.

Akhirnya, surat ini kutujukan untuk jiwa yang masih memiliki cahaya meskipun sedikit, cubalah kau jaga agar cahaya itu tidak padam. Maka terus kumpulkan cahaya itu hingga ia dapat menerangi wajah-wajah di sekelilingnya, memberikan keindahan Islam yang sesungguhnya. Hanya dengan kekuatan dari-Nya. Ya Allah saksikanlah, sesungguhnya aku telah menyampaikan. Wallahu ’alam bish-shawab.

Semoga tetap istiqamah di jalan-Nya. Sungguh, syurga takkan pernah pantas ditukar dengan lalai dan kemalasan.
Dari Saudaramu yang mencintaimu kerana Allah ...



Pesanan dari sahabiah yang disayangi: Fatwa Mohd Ali



Saturday, October 16, 2010

Satu labah-labah cuba panjat laptopku...


Banyak kerja yang belum selesai, tapi aku selalu lengah-lengahkan
kerja. Tabiat yang tidak baik bagi seorang student dan juga seorang muslim.


PROPOSAL FYP DAH KIRA SIAP LA
TINGGAL NAK SUSUN REFERENCES
AND BUAT SLIDE TUK PRESENTATION
HAMPIR SELESAI SATU TANGGUNGJAWAB



ASSINGMENTS2 NI SEMUA
MINGGU DEPAN NAK KENA HANTAR
AK NGAH MENCARI MOOD
TUK SIAPKAN KERJA2 NI
TAPI BW TETAP JALAN CUMA KURANG SIKIT LA
NTAHLA TAK BOLEH TINGGALKAN..huhu



NOVEMBER BAKAL TIBA
OKTOBER BAKAL MELABUHKAN TIRAINYA
LEPAS NI SIBUK NGAN FINAL EXAM PLAK
POINTER SEM LEPAS JATUH 
SO PERLU CARI TEKNIK YG SMART
N LEBIH BAIK UNTUK UP CGPA SEM NI...
goodLuck daYun!



HABIS FINAL EXAM NANTI
TAK BERMAKNA AKU FREE SEPENUHNYA LAGI
NAK KENA MASUK LAB
TUK BERESKAN PROJECT II 
FINAL YEAR PROJECT
BERKAMPUNG DI LAB LA AKU NANTI
TAK BALIK KAMPUNG LA AKU HUJUNG SEM NI
tak bolehlah main air banjir kat kelate nanti...ishk3!

p/s: ada labah-labah, badannya halus cuba panjat laptop ni masa entri ini ditulis!


Salahkah saya

Salahkah saya
kerana dulu melepaskan si dia
padahal pernah dipinta olehnya
supaya ikatan yang terlerai disimpul semula

Salahkan saya
kalau masih sayangkan dia
padahal belum tentu dia masih punya feeling yang sama

Salahkah saya
kalau tiba-tiba saya bermasam muka
kerana angin cemburu buta
bila melihat si dia dengan yang lain

Salahkah saya
bila terasa saya dan dia semakin jauh
saya berharap kami seperti dulu
bisa berborak bersenda tawa
bila-bila kami suka

Salahkah saya
kerana masih mengharapkan ini semua
dari si dia yang bukan lagi milik saya
salahkah saya???











soMAD///dayun...

damn! why i really miss him
I hate diz feeling!!!

Thursday, October 14, 2010

Saya nak beg itu~ giveaway!




Saya nak beg tu
Kalau boleh nak yang first line, nombor tiga dari kiri
Takpun yang stripes2 tu..
Memilih nampak...haha. ntah dapat ntah tidak kan


btw..giveway ni SUPERHERO MAMA yang buat.
ada giveaway mesti ada rulesnya kan...


1. Mesti jadi followers blog sUpErhErO mAma & MZ cOLlectIoNs
2. Copy & paste banner kat entri n sidebar, linkkan.
3. Tajuk entri : Saya Nak Beg Itu ~ Giveaway!
4. Linkkan entry ni ke entri giveaway di blog mama.
4. due date 03/11/2010
5. Untuk 3 yang bertuah je


buka dan menang

1- Apa benda yang paling penting dalam hidup korang.
    Tak mahu jawab boleh..semua benda macam penting..huhu

2- Benda terakhir yang korang beli guna duit sendiri.



3- Di manakah korang akan melangsungkan perkahwinan korang dan tema perkahwinan korang.
     Location : umah mak bapak i la..


4- Adakah korang bercinta sekarang.

> my answer <

5- Berapa lama korang akan mencintai kekasih korang.
    * tanya sama hati...

6- Novel/ buku/ majalah terakhir yang korang beli.



7- Apa nama penuh korang


    ismi SITI NURHIDAYAH BINTI KASMURI


8- Antara mak ngan ayah yang mana korang lebih mesra


9- Adakah korang basuh baju sendiri
    semalas-malas aku aku basuh baju sendiri k! dari F1 till now dok asrama. menda wajib.
    lainla kalo ada mesin..bagi mesin yang basuh,

10- Bila tarikh lahir korang dan kat mana korang sambut tahun lepas.



11- 3 perkara tentang orang yang tag anda
       * jangan bising kalo dia tidur
       * pandai men bola tampar
       * student unimap

12- 5 blogger yang korang nak tag
      Sesiapa yang rasa nak wat tag ni... tafaddal!

Monday, October 11, 2010

Asal give away, contest mesti kena jd follower...


Kalo korang baca tajuk entri ni korang rasa aku suka ke tak sebenarnya dengan rule tu? suka tak suka. Aku memang suka join contest/give away sebenarnya, tapi ikhlas aku cakap aku sebenarnya tak berapa suka kalo join contest/give away kalau antara rules nya aku kena jadi follower blog tu. penekanan di sini tak berapa = kurang suka je bukan tak suka langsung.

Bukan aku nak mempertikaikan cara atau syarat2 yang penganjur2 contest/ give away ni buat. Aku sedar penganjur2 tu ada hak tuk buat begitu. Yeala contest/ give away tu buat kat blog sendiri, bagi hadiah kuar bajet sendiri, tapi mesti ke rule kena jadi follower blog diaorang tu mesti dijadikan antara syarat2 utama. [ Ok dayun, nanti  tak pasal2 semua penganjur2 contest/ give away block ko dari join contest/give away diaorang ].




Kenapa mesti jadi follower???

1. Nanti peserta2 ni akan sentiasa dapat update tentang info2 terbaru pasal contest/give away yang diaorang sertai tu. [ ni alasan yang biasa aku dengar la ]

2.Maybe sebagai penghargaan kepada tuan blog sebab anjurkan contest/ give away.[ erm..betul gak ]

3. Saja2 je.. nak bagi up followers blog. [ apa kes???  maybe boleh jadi blog popular kot huhu ]


Aku sebenarnya tak berapa suka main follow blog sesuka hati. Kalau aku follow mana2 blog pun bukan atas niat supaya blog aku di follow balik. tapi  Tapi kalau korang follow aku balik pun aku tak larang...Alhamdulillah dan terima kasih. 


Biasanya bila aku jadi followers mana2 blog sebab aku suka dengan entry2 yang tuan blog tu  tulis. Takpun sebab aku suka cara tuan blog tu susun, arrange widgets dalam blog diaorang. Dan kebiasaannya aku akan follow balik blogger2 yang follow blog ak la sebagai ucapan terima kasih.. lebih kurang begitu la. Aku bukanlah seorang blogger yang bagus, entries pun lebih kepada merapu kisah hidup aku yang biasa2 jak. Jadi aku tak kisah la kalau bilangan follower aku tu tak bertambah.


Bagi aku tak semestinya kalo kita jadi follower baru leh bW ke blog2 diaorang.. ada masa, tak kira la ada entri best ke tak aku akan cuba jenguk2, tinggal jejak kat blog2 mereka. Selalunya geng blooger lah jadi medium untuk aku menerjah, berblogwalking membaca entri2... kalau bukan bw di blog yang baru first time aku terjah, balik2 kat situ la jugak nanti aku akan jenguk balik blog2 yang pernah aku singgah sebelum2 ni. 


Makin banyak aku tulis, macam makin jauh dari tajuk entri..huhu. Sebagai penutup bagi karangan tak berformat ni, dayun cuma berharap kalu boleh rule supaya menjadi follower blog korang untuk sesebuah contest/ giveaway tak payah la dijadikan syarat2 dalam contest/give away yang korang anjurkan... tapi kalo ada jugak, nak wat macam mana kan. nak join contest/ give away punya pasal..terpaksa tolak tepi la walaupun dalam hati kurang suka..huhu


Korang rasa macam mana dayun rasa ke???_______


Sekian..terima kasih
WabillahitaufiQ wal hidayah
Jangan makan pil. jangan buat jenayah!

Saturday, October 9, 2010

Papan iklan unik di London


DUA pejalan kaki melihat tiga wanita yang menyamar sebagai patung di papan iklan Johnson & Johnson di pusat beli-belah Westfield, London baru-baru ini.

LONDON - Para pengunjung sebuah pusat beli-belah di Britain kelmarin terkejut apabila melihat beberapa wanita menjadi model hidup di sebuah papan iklan di sini, lapor sebuah akhbar semalam.
Sebuah akhbar melaporkan, papan iklan berkonsepkan seni timbul di pusat beli-belah Westfield, di sini menampilkan tiga model seksi yang menyamar menjadi patung, baru-baru ini. Seorang model berambut perang duduk dalam keadaan separuh bogel di belakang segumpal awan dengan model kedua bergaya di belakang sebatang pokok.
Model ketiga yang berpakaian singkat duduk di atas buaian di tengah papan iklan tersebut. Mereka akan mengejutkan orang ramai dengan menggerakkan jari-jari kaki. Trio berkenaan membantu kempen promosi losyen pelembap 24 jam Johnson & Johnson. - Agensi

sumber: kosmo online

Ilusi dari tangan ke jari jemari


you can try this by your own
tapi kalo jadi apa2 dayun tak tanggung..huhu

menarik.cantik.unik
lihat.perhati.dan perhalusi sendiri


mata i menggoda tak???

berapa lama lagi nak kena pose ni...gua lapar ni!

korang dok diam2, aku ngah searching mangsa ni


hidung gua panjang bukan gua suka menipu k. gua budak baik  tau


tolong! tolong! ak tesekat ni...


ok semua..ramli ms tak dapat datang uncle yang conduct hari ni k!


eish..tepi2, bola aku nak masuk gol dah tu


big mama memang selalu berkayak solo ni


ahaa..semua da pegang2 tangan
kepal2 jari
mo try???


Friday, October 8, 2010

STINGS - Adakah kau setia



Sejak aku mengenali dirimu
Bermacam dugaan yang ku hadapi
Adakala tersentuh rasa hati
Adakala cemburu melukai
Namun aku tempuhi dengan sabar

Sejak aku jatuh cinta padamu
Perasaan aku sering terganggu
Adakala aku rasa curiga
Adakala semacam tak percaya
Adakah kau setia kepadaku


*Oleh kerana hatiku setia
Sebab itulah teguh cintaku
Oleh kerana hati sudah terpikat
Sebab itu aku sayang

Dari hari ke hari aku terus merindui
Dan aku dapat rasakan betapa hatiku sukar
Nak melepaskanmu

Biar terpaksa susah payah
Namun kurelakan
Asalkan kita terus dapat Oh bersama selamanya

(ulang *)

Sejak aku jatuh cinta padamu
Perasaan aku sering terganggu
Adakala aku rasa curiga
Adakala semacam tak percaya
Adakah kau setia kepadaku


Thursday, October 7, 2010

faiz farish kata nak ikut p labuan..


Last week p Labuan. p fieldtrip sebenarnya.report pun belum2 buat lagi ni. bagi orang yang first time p Labuan cam dayun ni, agak teruja la jugak. takdenya dayun nak p jalan2, makan angin around sabah ni kalo bukan p atas sebab program. bukan malas nak kuar bajet sendiri, planning ngan kengkawan tapi belum ada masa yang terluang. Tu la faiz farish ko tak nak pulak ajak aku jalan 2 tunjuk tanah tumpah darah kau yang terchenta ni...


1. First day : 29 September 2010 : Rabu

Punya la tunggu bas jam 5.30 am lagi, sekali dekat2 jam tujuh baru datang. breakfest dalam bus. Lokasi fieldtrip pertama kami ialah Beaufort iaitu kat Kilang kelapa sawit and then petangnya kat kilang proses getah.




Then,kitaorng bertolak ke Jeti Menumbuk,  naik feri besar aku p Labuan ni...





2. Day 2 : 30 September 2010 : Khamis

Da nama p fieldtrip kan our next kilang yang kitaorang serbu ialah Petronas Methanol Labuan. Punyala besar kan tempat tu. Ada 2 plant. tapi  sepanjang lawatan tu tak terdetik sikit pun kat hati aku nak kerja ke praktikal ke kat petronas. takde menda yang besh dan menarik minat aku pun.


Then petangnya kitaorang pakat ramai2 ke Antara Steel Labuan. Kilang ni buat intermediate product of steel. aku suka ngan pegawai yang bagi penerangan tu...lawak. sesuai jadi lecturer kt uMs ni. huhu




Malamnya kami ber BBQ...bersemangat ak tolong bakar2 ayam ngan budak2 ni. banyak betul aku makan. makan asap pun banyak. rasa makin rapat ngan kosmate aku masa BBQ ni..ehemm.




Day 3 : 1 Oktober 2010 : Jumaat

Last day bha di Labuan. last kilang yang kitaorg p ialah Labuan Supply Base (Shell). kat sini pun tak menarik sangat,tapi kawalan dia sangat ketat.siap ada polis jaga. pihak syarikat sediakan minum pagi makan mee ngan ayam goreng. boleh2 pulak budak2 ni dok punggah ayam goreng sampai 2, 3 ketul sorang, katanya ayam tu sedap. apa2je la...aku tak makan pun. apa yang menarik bagi aku kat sini ialah tongkang2 yang wat angkut produk2 diorang ni..yang len membosankan. memang takleh jadi chemist ak ni

Petangnya pas check out dari Beta Apartment (UK) yang memang best punya tempat. kitaorang jalan2 di Labuan, p uMs-KAL, Pantai pancur hitamand then p beli2 coklat la..benda wajib di Labuan. Tapi tak banyak pun aku beli sebab kebanyakan coklat tu takde tanda halal. i konfius la..hehe.


Jam 7 kami naik  feri tuk pulang ke Kota Kinabalu, balik kolej la senang  cerita. dan muka faiz farish  tetap tak nampak2. katanya nak ikut p Labuan. oh! ko da balik kL kan menuntut kat akademi airasia tu sebab tu ko tak ikut kan? kan?.


Erm..fieldtrip ni memang best.lecturers yang ikut pun semua sporting.hehe bye2 Labuan. bye2 feri menumbok. Now,uMs busy ngan Pesta Konvo Tamu Gadang ke-12. jomla pakat datang ramai2.

the end for today :) 

♫ singgah sat..