Posts

Showing posts from November, 2010

Tag Tertunggak 1- Buruk baik 25

Image
Hari ini adalah hari membayar tag tertunggak, bukan tax tertunggak k..huhu.  Orang dah tag kena la selesaikan nanti kecil hati pulak diaorang,  lagipun ini menunjukkan kami rakan blogger saling menghargai.. :p Ini tag dr S.I.T.I... Here we go...

1- Nama dayun yang senanya Siti Nurhidayah Binti Kasmuri. Kalau kat rumah family panggil Along, adik2 panggil Long Mek. Kawan2 panggil saya dayah dan yang rapat2 panggil dayun.
2- Puteri sulong kepada encik Kasmuri dan puan Noralili, kakak sulong kepada 9 orang adik lelaki & 1 orang adik pompuan. Juga cucu sulong kepada Tok wan & Tok ayah.
3- Dayun suka sangat makan masak gulai tempoyak ikan keli... sebab dayun suka makanan yang rasa masam2  dan pedas2.
4- Dayun tak suka makan burger dengan sos, lebih suka makan taruk mayonis je..kalo makan ayam KFC pun tak suka sangat cicah dengan sos..
5- Dayun mudah marah, tapi cepat reda. Bila dayun marah baik korang jangan cakap ngan dayun nanti tak pasal2 kena tengking. Tapi dayun cepat rasa ber…

Aku,kau berbeza... Aku, kau Istimewa...

Image
LELAKI :
Lelaki bujang kena tanggung dosa sendiri apabila sudah baligh manakala dosa gadis bujang ditanggung oleh bapanya.



Lelaki berkahwin kena tanggung dosa sendiri, dosa isteri, dosa anak perempuan yang belum berkahwin (yg ada anak pompuan ramai kena ingat ni....pastikan anak solat, tutup aurat, etc) dan dosa anak lelaki yang belum baligh.

BERATKAN?
Hukum menjelaskan anak lelaki kena bertanggung jawab ke atas ibunya dan sekiranya dia tidak menjalankan tanggung jawabnya maka dosa baginya terutama anak lelaki yang tua, manakala perempuan tidak, perempuan hanya perlu taat kepada suaminya. Isteri berbuat baik pahala dapat kepadanya kalau buat tak baik dosanya ditanggung oleh suaminya. BERATKAN??

Suami kena bagi nafkah pada isteri, ini wajib tapi isteri tidak. Walaupun begitu isteri boleh membantu. Haram bagi suami bertanya pendapatan isteri lebih-lebih lagi menggunakan pendapatan isteri tanpa izin.

Banyak lagi lelaki lebih-lebih lagi yang bergelar suami perlu tanggung. Kalau nak dibayan…

tAG laSt daY eXam - aNniVerSarY gIvEaWaY!

Image
Wahai cIk daYun..memandangkan anda sudah habis exam, 
so jangan malas nak update blog ekau ni. Sila jawab tag dari mIss eYda ni. Giveaway ni by mRs. aNa sUzANa 

♫♫...Selamat Ulangtahun SAYANG...♫♫♫


Tempek banner perkara mesti kan


Syarat-syarat nak join, baca betul2, Kalau tak nampak pakai kanta cinta, eh! kantan pembesar...
1- Keutamaan yang jadi follower blog cIk aNa ni la,kalo takde blog create gOogle akaun n follow la blog beliau
2- Copy n paste entri ni balik n letak la banner kat atas ni kat sidebar blog- bagi yang takde blog leh email je kat cIk aNa
3- Tag 2 orang kawan anda... dan dengan ini cIk daYun nak tag
Mam Mek aaJa tYnee
4- Yang dah join leh tinggalkan link kat komen bOx entri give away di blog cIk aNa
5- Keputusan kuar : 28 Nov 2010 ( anniversary cIk aNa time ni)
6- Due date: 26 Nov 2010, 11:59 pm

Ada giveaway, adalah hadiahnya tu...jeng3x

Wow! Mini Gathering for Sabahan Nuffnangers

Image
Huh! tarik nafas dalam2..

Apa yang aku nak gtaw kat sini ialah aku sangat1000x  teruja bila je buku homepage nuffnang dan terbaca pasal gathering ni. Mini Gathering for Sabahan Nuffnangers! Bukan apa, sebab kan biasa2 gathering blogger yang GB selalu buat tu aku tak dapat attend coz time tu aku kat sabah bukan di semenanjung, so bila tahu ada gathering sabahan nuffnanger ni, excited nak p la kononnya. Bayangkan la most of sabahan bloggers berkumpul... ntah2 si perasan cute Faiz Farish pun join jugak leh jumpa dia...hahaha



But... Niat untuk pergi terbatal dek kerana:

1- Malam tu aku ada BBQ, da planning, siap barang semua dah..kan nanti kalau aku tak p kan rasa x sedap hati la pulak, da janji kan!

2- Sape nak temankan aku p nanti, most kawan2 aku da balik..mentang2la da habis exam kan.
3- Faktor ketiga ni memang tak patut, "tetiba aku rasa malu r nak p" hahaha...
td excited sangat!

Btw, bagi sabahan bloggers/ nuffnangers, kalau korang nak p ni tarikh and tempatnya:
Date : 26 …

Aku bukan kaki wayang p panggung, aku kaki wayang depan laptop sendiri. Sebenarnya aku nak website tuk download movies!

Image
Sebelum dayun melalut ntah apa2, saya nak jerit dulu kuat2...

"SIAPA2 YANG TAHU MANA2 WEBSITE TUK DOWNLOAD MOVIES YANG BEST2- FREE- TAK BANYAK CEREWET, PLEASE DEAR... SHARE WITH ME :)" 

Sejak beberapa purnama ni dayun setia mendownload movies di website2 ni...terima kasih kepada admin yang baik hati sediakan links2 tu yea :

1- Kaki Wayang DVD and Bluray Mediafire Movie
2- TD New Downloads
3-Gempak.Org

Saya mudah bosan, mungkin sebab tu saya kapel pun tak lama. Saya mudah bosan, mungkin sebab tu la saya tak suka jalan2 kat satu tempat lama2. Saya mudah bosan, mungkin sebab tu la saya belajar setengah jam layan movies sampai 2,3 jam. Tapi tak semua menda yang saya lakukan saya akan rasa bosan. Saya akan rasa bosan kalau layan FB lama2 dari layan movies dari pagi sampai ke petang.

Kenapa? Sebab saya suka la. Suka tengok gelagat, gaya pelakon2 tu. Kadang2 dengan memerhatikan tingkah laku mereka, saya dapat kenal diri saya... Saya jarang tengok movies di panggung kecuali memang dah gila…

Win UNICEF t-shirt and mystery gifts- contest!

Image
> Every Child is Born with Rights <

Perhatikan gambar di atas...senyuman yang mereka pamerkan amat berharga sebenarnya buat kita. Bagi saya kanak-kanak lah yang mewarnai hari-hari yang suram, membuatkan kita tersenyum sendirian di kala teringat telatah mereka yang melucukan, dan kadang kala menjadi sumber kekuatan untuk meneruskan hidup. Tapi , sejauh mana kita mampu pertahankan senyuman mereka ini...

Andai suatu hari mereka dipukul, dirotan, didera secara mental dan fizikal... andai suatu hari nanti mereka ditendang disepak tanpa rasa belas kasihan...andai mereka dibiarkan begitu tanpa pembelaan, pasti tidak akan ada lagi senyuman yang bisa mereka pamerkan, tiada lagi gelak tawa yang mewarnai kehidupan. Dan seandainya 'mereka' itu adalah darah daging kita, mungkin kita juga tidak mampu tersenyum seperti biasa.


Tak payah kita nak tunggu orang yang terdekat dengan kita menjadi mangsa baru kita nak bertindak. Seharusnya kita mulakannnya sekarang. Sebenarnya sangat mudah.

Perut lembu jadilah air asam perut lembu!

Image
Dalam bus/ lepas exam/ 16.11.2010
Si mat : Tak balik raya ke yah?
Cik dayun : Dop eh kito, saghi jah cuti.
Si mat : Tak leh make daging lembu la dio
Cik dayun : Saya nak make air asam perut lembu jah loni...haktu jah!
Si mat : Dio ni, perut lembu make, make benda pelik2. Sup gear box make?
Cik dayun : Sdak apo perut lembu, gear box pun make jugok sedut2 lemok dalam dia..hahaha

***

Hari ni raya korban kan..so tuk semua blogger yg beragama islam Selamat Hari Raya Aidiladha ek! Sebut pasal perut lembu, korang makan tak? walawe...sedap ni. Rugi kalau tak makan.huhu. Apa? Geli? eish buat apa nak geli..menda dah di cuci kan...nah perut lembu ni. hahaha.


[ Perut lembu yang belum dicuci lagi...fresh! ]

Kali kedua beraya di sabah, masa first year raya puasa kat sini, this year raya haji plak..huhu. Dan untuk raya haji kali ni tak dapatla cik dayun nak makan air asam perut lembu. Bestnya tu, rasa masam2 limau nipis, pedas2 lada burung (cili api) ngan daun kesom, masin2 belacan...huh! meleleh da air liur …

Da Awek Penjahak- KMPh 2007/08

Image
♫♫♫ KISAH MULA DULU KALA BILA HATI JATUH CINTA KU TERKENANG RAUT WAJAHMU BILA PEJAM MATA TAWA RIANG SUKA DUKA KU TERKENANG KAU DI SANA LAGU INI AKU GUBAH UNTUKMU OH SAYANG
HATIKU BERLAGU GUNDAH CINTAKU PADAMU BULAN BULAN LAPAN DI KUANTAN...KUANTAN! KUANTAN!
DENGARLAH OH SAYANGKU KUCINTA KEPADAMU CINTAKU HANYA SATU KAU PUN TAHU JANGANLAH KAU CEMBURU INI SEKADAR LAGU JELIKNYA OH WAJAHMU MACAM HANTU...hehe
♫♫♫


TODAY, TETIBA JE RINDU NGAN DIORANG NI..DA AWEKPENJAHAK. LAGI2 TADI DI TAG DI FB VIDEO AWEK TIME MATRIK DULU JOM USHA2 DA PICS!



AWEK's OFFICIAL SITE TAK UPDATE LAMA DAH SEMUA BZ NGAN FB

daYun! face the books not the facebook..bW through your notes note blog!

Image
...STICKY entry...

Maaf kalo dayun tak dapat bW ke blog korang n komen2 apa yang patut! juz for a while...

Wish me Luck oK! luv u alL 

Al-Kisah si Pae celebrate besday...

Image
Al kisah, ada seorang lelaki yang diberi nama Ahamd Rifa'i tapi lebih dikenali sebagai Pae dikalangan penduduk bandar. Si lelaki ni bakal celebrate besday dia yang ke sweet-manis 21 pada 8 November. Nak di jadikan cerita, dia sangatlah sedih kerana menyangkakan tiada orang yang akan celebrate besdaynya. Means, kalau takde besday party takdela hadiahnya.

Jadi, untuk menyenangkan hatinya, dia pun berhajat nak ikut satu dinner yang diadakan di sebuah ballroom berdekatan dengan apartmen beliau. Dia dah aim awal2 yang dia mesti dapatkan title Prom King malam tu supaya dia dapat jadikan crown tu sebagai hadiah besday dia yang ke-21. So, dia get ready awal2 and buat preparation....



Maka, pada hari yang dinanti-nantikan tersebut. Si Pae ni pun bergaya sakan la ngan dressing ala2 king zaman Prince of  Persia yang baru dibeli online beberapa hari lepas. Memang berubah la wajah dia malam tu, maklumlah baru buat spa, shaving dan mandi bunga. First task..acara red carpet. Dengan bangga si Pae be…