Tuesday, December 28, 2010

New Year at Iban's Long House Sarawak




First of all, sila abaikan grammar error dan bahasa rojak dalam entri ini
 ^_____^




I was lucky to study in Sabah. Although at first somewhat reluctant to come here, but now it becomes common and i am enjoying myself leaving here. Since being here, I learned a lot of things that did not matter in term of foods, languanges, way of life and and other kinda of things. I found a lot of interesting stuff and unique things in this land of Borneo Island.


In this post, I want to share about the uniqueness of the community of Iban ethnic in the Sg. Strass Longhouse celebrate the new years. Here, i share with all of u some pictures that I got from my coursemate miss Janet Nicole Handcock.


Enjoy the beauty of these pictures...


Cuba teka Ikan apa ni.. aku teka ikan keli





Inilah rumah panjang tu..




Ikan ni bertelur ek?






Telur ikan beribu-ribu lemaon






Miss Janet cakap ini ikan tapah..jadi tekaan saya salah







Tak cukup bawa naik jip nak kena mandikan lagi.






Apa pulak yang kat dalam besen ni?






sakit oii.. tindih-tindih aku dahla ko tu besar!




gotong royong masyarakat Iban rumah panjang Sg. Strass






Ko setompok, ko pun setompok, tompok yang lebih tu aku punya...hahaha



So, sekarang saya nak cakap melayu pulak..huhu. Macam mana besar kan ikan2 ni. Tak pernah lagi saya nampak ikan yang besar macam ni. Dahla mula-mula ingatkan ikan keli gergasi, rupanya cIk janet cakap ikan tapah, erm...


Special thanks to miss Janet coz give me permission to publish all those pictures in daYah daYun's blog.






Inilah miss Janet, cantikkan dia. Sumandak Iban..huhu. She said :


"Longhouse is a original inhabitans for Iban people in Sarawak.Here I share some views of mine..:)"





7 comments:

::FAIZ FARISH:: said...

Blog ko Berat

da[Y]un said...

aku tak berat, sebab tu blog aku berat. hahaha

nazihahisa said...

besarnya ikan tuuuuuuuuuuuuu.. best nya dpt tgk mcm2 culture kwn2 :)

da[Y]un said...

haa.. besar kan. dyun tak p pun kat longhouse ni tapi kosmate dayun share pic ni kt fb, tp kalo dop kat sabah mmg byk menda baru yg kita dapat lihat!
tu pun kalo rajin jalan la..hehe

lini hasnan said...

wow! tak pernah tgk ikan bsar mcm tuuu..dayun kat ums ke?? taon lpas as ade kursus kat sana. sronot!

da[Y]un said...

aa..kat ums. ko kursus apa, rukun negara? ke yg mana?

Anonymous said...

ape ke helnya blog ni??? hampeh tp nasib baik ade gmbar janet.. sjuk ati memandang huhu
hahaha

♫ singgah sat..