Wednesday, January 12, 2011

Hari-hari aku catat supaya tak cacat!


Aku tak tahu la aku punya perangai ni dikategori macam mana. Tapi ni memang tabiat aku. Aku jenis suka catat, listed apa je yang aku kena buat. Aku suka buat bajet, listed apa je yang aku nak buat hari ni-esok-dan seterusnya, barang yang aku nak, aku nak p mana, apa nak beli, boleh kata semua menda yang boleh dicatat aku akan catat.


Kononnya awal-awal pagi aku dah listkan apa aku nak buat, nak beli...tapi ko tengok aje la, lagi 3-4 jam pastu mesti aku senaraikan balik. Dan percayalah perkara yang sama akan aku buat balik beberapa jam selepas tu. Padahal apa yang aku tulis tu menda sama je.




Bajet sem6_2011


Ni bajet aku untuk sem ni. Sem belum2 ni pun gini la jugak. Aku suka buat bentuk soft copy sebab senang nanti aku nak potong yang mana dah selesai, separuh selesai, tak selesai langsung pun ada. Walaupun aku da buat cantik- cantik macam ni, percayalah kalo korang check notebook aku tak pun kertas-kertas yang tak guna dalam beg aku, mesti ada je contengan kira-kira yang aku buat. Tak tahu sindrom apa yang melekat, tapau air je pun terus aku nak kira berapa sudah duit aku guna, lari bajet tak.


Aku rasa macam tak sempurna je kalau sehari tu aku tak catat, tak tulis, tak kira balik apa yang aku dah belanjakan, yang belum dibelanjakan lagi takpun menda yang aku belum dapat lagi. Kadang-kadang aku tengok menda sama je aku tulis tu. erm...buang masa, sia-sia pun ada jugak bila aku fikir balik. Tapi da jadi tabiat bukannya nak buang tebiat!


my wishlists 2011


mYwiShLiSts...
Aku suka senaraikan apa je yang aku nak. Cara aku, aku akan bagi ikut part-part tertentu. Part pakaian, barang peribadi, barang sekolah, makanan, buah tangan tuk adik-adik, disiplin diri. Semua-semua ni aku akan senaraikan ikut yang mana penting dan tak. Bukan apa senang nanti, takdelah aku terlupa menda penting, terbeli benda yang tak patut ke kan.


Tambah-tambah part 'buah tangan tuk adik-adik'. Ni antara list yang terpenting la bagi aku. Selaku kakak sulong kepada 10 orang adik beliau, memang aku takkan terlepas dari dapatkan apa yang adik-adik aku nak. Especially yang kategori bawah umur 12-tahun ni. Apa yang adik aku nak, aku cuba usahakanlah tuk dapatkan untuk diaorang. 


Aku nak diaorang dapat rasa apa yang aku tak rasa masa aku kecil sebaya diaorang. Dulu aku selalu jeles dengan kawan-kawan yang ada kakak dan abang, sebab abang-kakak diaorang selalu belikan macam-macam tuk mereka, dan aku hanya mampu tengok je la. That why kalau adik-adik aku mintak apa-apa aku cuba dapatkan. Jadi aku takut terlupa, aku perlu catat dalam senarai wishlists peribadi aku.


Bagi aku, setiap hari yang aku mulakan tanpa catatan macam cacat tak sempurna. Sebab dengan mencatat aku dapat cover,backup apa yang patut. 
Wallahua'lam ^______^

6 comments:

::FAIZ FARISH:: said...

oh bagus, blh jd bini ni.... hahahaha

aima in luv said...

ehh sama cm aima,, aima kalau shoping,, semua resit aima simpan. hehehe

da[Y]un said...

boleh..tp bkn bini ko la. ak tau ko pun tak ingin..hahaha

da[Y]un said...

aima: yea kew? huhu..mesti byk koleksi resit ni kan.huhu

Anonymous said...

agak2nye name ak ad dlm list sem 6 ko x dayun??

da[Y]un said...

anonymous: erm..kena tilik dulu.sbb aku pun xkomfem ko ni sapa..hahaha ^__^

♫ singgah sat..