Monday, March 26, 2012

Menjawab persoalan ke mana aku menghilang...


Bismillahirrahmanirrahim...


"Menjawab Persoalan Ke Mana Aku Menghilang" 
begitulah bunyinya tajuk diskusi kite pada hari ni. Helloooo dayun, tak payah nak berdiskusi sangat la, cakap biar terang terus. No spelek2 k.




Yeala2 aku cite2, aku cite.Itu hari blogger adaabdullah pun da bising2 tanya kenapa aku da lama tak hupdate, abaikan cegituuu je blog ni. Jawapan biasa yang tak berapa boleh jadi alasan sangat la.. TAK DE MASA FREE. Okla, kalau korang perasan dalam entri yang sebelum ni, aku ada buat entri pasal da Q-Licious da bomb kan. Tu name company aku la, mean around 2 bulan ni aku banyak mem-busykan diri dengan hal2 company. 


Wah kelas ko jah, da pandai main company2 da sekarang!


Aku join GEMS program sebenarnya. Training untuk lepasan graduan yang belum dapat kerja. Kalau nak tahu lebih pasal GEMS ni leh search kat mygemsprotal k. Whole cost ditanggung by kerajaan dan everyone dapat elaun bulanan. So, everything yang aku makan, tempat tinggal kat sini aku xyah bayar sesen pun. Hotel Seri Malaysia Mersing la jadi rumah aku untuk 2 bulan ni. Kalau dikira tinggal tak sampai seminggu pun lagi aku kat mersing ni sebab jumaat depan da habis part I training, abes yang ni aku akan proceed ke part II- Industrial Training for six months. Lama kan?




During GEMS ni, kami kena bagi ikut company, and setiap company kena decide apa business yang kami nak buat. Then, kena tubuh syarikat la, ada top management semua la. As I have said previous, our company name is Q-Licious Sdn. Bhd which a company dat run a business based on quail-based product. Ada lebih kurang 10 modul yang kami kena ikut, tu tak termasuk dengan Group Live Projects (GLPs) yang kami kena handle. Jadual agak pack, paling2 pun ahad je kami punya REST DAY. Actually, whole modules yang kami amik tu, most tu corporate management. So, bila da namanya corporate, profesionalism tu mmg benda utama la.


Dari cara berpakaian, interpersonal communication, macam mana kau handle company or projek, semua mesti profesional. Profesional style especially in corporate style bagi aku agak fussy and leceh jugak la, tapi kadang2 cam enjoy pulak bila semua menda nak kena profesional...ngeh3. Kat sini la korang bleh nampak most of da GEMS participants akan melaram dengan blazer masing2 hampir setiap hari. Profesional la sangaattt kan!



Sepenat mana pun, sampai kadang2 aku mengeluh sorang2 sebab jadual yang agak pack, dengan aktiviti yang tak pandai habis, dengan masing-masing sibuk nak menaikkan STOCK EXCHANGE company masing2, tapi aku enjoy involved dalam banyak program kat sini, especially GLPs... Da tak nak cakap banyak, meh kita sama2 cuci mata ngan foto2 tuk kebanyakan GLPs yang aku join.




















28 Mac ni ada satu lagi GLPs, Corporate Dinner. Nanti dayun hupdate yang tu k. Ada masa kita sambung story2 lagi k..the end! assalamualaikum :)

♫ singgah sat..