Tuesday, May 29, 2012

Ya Allah.. for a while i am extremely under pressure bertingkat-tingkat!


Assalamualaikum... 


Alhamdulillah syukur kerana masih diberi nikmat iman dan islam serta masih mampu bernafas sehingga tika ini. Entri kali ini mungkin agak formal-skema-dan serius...apakah? Minggu ini sangat-sangat rasa tertekan. Banyak menda yang nak kena buat. Nak kena buat FAI report-prepare mastercard- filing nak kena rearange balik before JUN! I need to handle them properly.



Banyak menda lagi aku nak kena belajar. Sejujurnya, agak susah jugak bagi aku tuk membiasakan diri dengan kerja-kerja QA ni but aku cuba yang terbaik. Da bertahun kat UNI dok buat lab test, basuh pecahkan lab apparatus tetiba cebur diri dalam bidang QA ni buat aku perlu jadi seorang yang lebih teliti, more careful, lebih cekap dan cepat buat kerja. Macam my LADY BOS always said:



"Satu hari bukan boleh buat 2,3 FAI je tapi kalau boleh sampai 10. Mastercard boleh prepare 10-15 drawing satu hari.. itu baru nampak performance, bos pun sayang lebih!"



Memang la bos sayang lebih... tapi aku pun tak kurang lebih stressnya jugak. Kerja nampak tak susah DRAW je pun. Kecik-kecik pun sebelum pandai tulis bukanke kita pandai lukis dulu kan. Takde masalah punya setakat nak lukis tu. Aiseyyy... cakap senang la. Aku memang kuat berangan imaginasi tinggi sikit, tapi bab imagin rupa sampel yang macam-macam jenis ni, aku fail sikit bab ni.



At least aku minat jugakla drawing-edit2 ni so, dapat la jugak aku adapt ngan keadaan kerja aku sekarang. Dulu-dulu suka main ngan photoshop, jadi try & error la. Setakat ni aku dapat buat la semua drawing tu, tapi kan yang petang tadi punya M/C DRAW buat aku betul2 stress ni. Extremely stress! 



Lukis! Lukis! dan Lukis! Sampaila aku rasa cam otak aku dah jem-stuck-blank semuala. Aku tutup pc, aku belah balik jalan kaki. Patutnya aku tumpang kawan, tapi sebab aku da tak sabar nak tengok langit biru kat luar, aku decide nak balik jalan kaki. Dekat 15 minit jugak ak jalan baru sampai rumah. JALAN KAKI? Maklumlah.. setakat ni aku mampu tumpang orang jew. Tengokla hujung2 bulan ni macam mana. Nak bawa naik penang my-kancil-besi tetiba je mak cakap kancilbesi tu eksiden la pulak. Kena pikir alternatif lain lagi..ermmm



Da la balik jalan kaki, sampai-sampai kat umah bukak jew pintu asap putih berkepul hinggap kat muka aku. Alahai...pakcik kesihatan datang buat semburan aedes la pulak. Tak nampak apa dalam rumah. Aku da la tengah tension bagai, boleh- boleh pulak jadi lagu ni. Aku apa lagi, buka semua pintu tingkap aku amik port kat tangga depan umah (aku dok flat), buat pe lagi, tunggu asap semua kuar la. kat setengah jam then aku redah je masuk. Maghrib da nak abes terpaksa la.



Lantai habis rasa melekit, aku belum mop lagi tu. Baju yang aku gantung kat luar almari memang melekat bau 'pungent' abes la. Aku pegang dada, gosok-gosok dan aku cakap SABARLA DAYUN. Kesabaran aku akhirnya berakhir dengan linangan air mata. Memang tak boleh, aku kalo da stress aku kena kena nangis jugak macam mana pun baru aku rasa lega. Dat's me DAYUN!



Then, tonton RUNNING MAN sebagai ubat lega sampingan... aku gelak& gelak. Lupa kejap semua yang bikin stress hari ni. Harap esok lebih baik dari hari ini..Amin!



di satu sudut kat umah aku...kompeni bagi just bayar air-letrik je. takpe nnt ada masa  aku strory2 bawa korang jalan2 dalam rumah ni ok! 




Regard,
daYAh daYUn
flat-taman-indah-btmaung-penang...


2 comments:

Ada Abdullah said...

pergh...dah stat keja balik..gud2..aku la plak pasni jadi penganggur tehormat..
rilex ah..keja mmg gitu...stress dulu..tp lama2 dapat cope bnda tu..insyaAllah...mu akan rasa bermaknanya usaha mu selama nih..rilex key...smile :)

da[Y]un said...

itula.. kejap2 rasa pressure gila
kejap2 rasa hepi sgt buat semua tu, lgpun ak memang suka bab lukis2 ni walaupun tak berapa pro sgt. takpe2 kekgi mg plop bleh kijo insyaalah it a permanent job . huhu

smile? cant smile without u...ahaha