Posts

Showing posts from August, 2015

Buruk baik 25 - A Few Correction and Add on

Image
Hye semua..
OK entri ni sebenarnya dayun gali dari entri lama dayun (Buruk baik 25.) Rasa macam nak tambah sikit dan buat penambahbaikan jugak. ..hampehh ko dayun. Yang color blue tu yang aku ada betulkan dan tambah-tambah sikit ikut keadaan aku sekarang k. Tarik nafas panjang-panjang elok standby ayaq minum ngan kopok-kopok ke sama sebelum kita mulakan misi mengenali buruk baik ak-the real semek dayah dayun :)

1- Nama dayun yang senanya Siti Nurhidayah Binti Kasmuri. Kalau kat rumah family panggil Along, adik2 panggil Long Mek. Kawan2 panggil saya dayah dan yang rapat2 panggil dayun. -Then a few years ago, aku dapat lagi satu nickname- SEMEK!
2- Puteri sulong kepada encik Kasmuri dan puan Noralili, kakak sulong kepada 9 orang adik lelaki & 2 orang adik pompuan (dapat lagi satu pompuan in year 2011). Juga cucu sulong kepada Tok wan & Tok ayah.
3- Dayun suka sangat makan masak gulai tempoyak ikan keli... sebab dayun suka makanan yang rasa masam2  dan pedas2.
4- Dayun tak suka ma…

Kun Anta | Humood Alkhudher.. A Meaningful Lyric

Balik-balik dok dengar lagu ni main kat radio, ada yang siap buat ringtone bagai. Adik-adik kecil sampai la yang tua suka betul dok nyanyi laa...laa.. baru  hari ni tergerak nak google tau maksud lagu ni. Subhanallah.. such a wonderful and meaningful lyrics..

 لأجاريهم، قلدت ظاهر ما فيهم Ketika ingin bersaing dengan yang lain, aku ingin meniru perwatakan luar dan dalamnya. 
فبدوتُ شخصاً آخر، كي أتفاخر Jadi aku boleh jadi seorang yang lain hanya untuk berbangga 
و ظننتُ أنا، أنّي بذلك حُزْت غنى Dan aku sangka jika aku lakukan seperti itu aku akan dapat kelebihan 
فوجدتُ أنّي خاسر، فتلك مظاهر Tetapi yang kuperolehi hanyalah kerugian di atas perwatakanku ini

لا لا لا نحتاج المال، كي نزداد جمالا، جوهرنا هنا، في القلب تلالا
Kita tidak memerlukan harta untuk menambahkan kecantikan,  kecantikan dalaman (jauhari) Ada di sini di dalam hati ia bersinar. 
لا لا نرضي الناس بما لا، نرضاه لنا حالا، ذاك جمالنا، يسمو يتعالى Kita tidak perlu memandang pandangan orang lain untuk apa yang tidak ada…

Teater RESDONG's Mai Lagi: Teater Pocong Kampung Melayu

Image
Haa..  Ni nak ajak pakat-pakat buat ramai ni Sejak dok Penang pulau mutiara ni cik dayun dah terjebak ngan aktiviti teater pulak. Tapi aku jadi penonton je la.. penonton dan peminat setia pementasan teater dari geng Resdong's: Persatuan Teater Pulau Pinang. Teater diaorang ni setakat yang aku tengok semuanya genre komedi. Even dulu sekali dia buat teater ala bangsawan tapi tetap dalam genre komedi.

So, siapa2 yang dalam Penang yang dok luar Penang pun boooleh jom la pakat mai ramai-ramai memeriahkan teater Pocong Kampung Melayu ni. Setakat aku dok follow teater depa ni aku tak pernah kecewa lagi la sampai setengah teater yang diaorang pentaskan tu 'Nora rasa.. Nora nak bagi 4 bintang' erkkk... satu bintang kena simpan. huhu. 

Tarikh: 28 & 29 Ogos 2015 (boleh pilih la hari apa korang free) Tempat: Dewan Budaya USM Masa: 830 malam Harga Tiket: RM15.00 

Korang bolehla contact kawan dayun sorang ni brother Acan untuk beli tiket
Acan Resdong's : 017-477 0730

or korang b…

Ala-ala comeback gitu :)

Image
hye.. assalamualaikum
My last post was in January 2014, and it has been a year lebih-lebih dayun tak update blog ni. Hope dayun boleh continue update blog ni balik, blogwalking and sharing banyak menda kat sini. I miss my old time during university...ouchhh ;p




Walaupun kita pura-pura kuat Allah tahu kemampuan kita. Allah tahu bila masa kita lemah dan Allah tahu bila masa kita rapuh...

Will be continued.. hehe