Tuesday, August 25, 2015

Buruk baik 25 - A Few Correction and Add on


Hye semua..

OK entri ni sebenarnya dayun gali dari entri lama dayun (Buruk baik 25.) Rasa macam nak tambah sikit dan buat penambahbaikan jugak. ..hampehh ko dayun. Yang color blue tu yang aku ada betulkan dan tambah-tambah sikit ikut keadaan aku sekarang k. Tarik nafas panjang-panjang elok standby ayaq minum ngan kopok-kopok ke sama sebelum kita mulakan misi mengenali buruk baik ak-the real semek dayah dayun :)


1- Nama dayun yang senanya Siti Nurhidayah Binti Kasmuri. Kalau kat rumah family panggil Along, adik2 panggil Long Mek. Kawan2 panggil saya dayah dan yang rapat2 panggil dayun. -Then a few years ago, aku dapat lagi satu nickname- SEMEK!

2- Puteri sulong kepada encik Kasmuri dan puan Noralili, kakak sulong kepada 9 orang adik lelaki & 2 orang adik pompuan (dapat lagi satu pompuan in year 2011). Juga cucu sulong kepada Tok wan & Tok ayah.

3- Dayun suka sangat makan masak gulai tempoyak ikan keli... sebab dayun suka makanan yang rasa masam2  dan pedas2.

4- Dayun tak suka makan burger dengan sos, lebih suka makan taruk mayonis je..kalo makan ayam KFC pun tak suka sangat cicah dengan sos..

5- Dayun mudah marah, tapi cepat reda. Bila dayun marah baik korang jangan cakap ngan dayun nanti tak pasal2 kena tengking. Tapi dayun cepat rasa bersalah jadi mesti nak minta maaf kalo marah  orang. Someone ada cakap pada dayun " Orang yang mudah marah ni tak kan berjaya dalam hidup" so dayun jadi takut dan cuba kawal sifat marah dayun..huhu.- Review for 2015, ok sikit dari dulu tapi sangat mudah perassan tu datang..hampehh ko dayun

6- Housemate dayun cakap dayun suka sikat rambut, kejap2 sikat rambut, kejap2 sikat rambut.. and then baru dayun perasan tabiat dayun tu. huhu.- sekarang dah kurang sikit kot, takut rambut gugur..huhu.

7- Kurang suka pakai baju yag  terlalu ketat, singkat, senang cite baju tu atas pinggul, sebab dayun rasa segan bila orang perhati lenggang- lenggok pinggul kita bila jalan. Lagipun abah tak suka anak pompuan dia pakai gitu.. :p - review in 2015 tapi kadang-kadang mai jugak lagha tu terrr-jadi jugak seperti yang tak diingini, tapi kebarangkalian tu rendah la..huhu

8- Sangat suka tengok movies, tapi jarang p tengok kat panggung, sebabnya SINI. Suka adventure + fantasy + action movie yang tak berat2 sangat. 

9- Dayun selalu takut  nak cuba menda baru, especially bab bergaya2 ni.. nak try pakai shawl pun berkira lu..so last2 setia ngan tudung bawal je,tapi kadang2 bila datang angin nak pakai tu, pakai je.huhu - masih dalam mood mencuba, bukan apa lagi satu fedup time nak belit-belit tu.

10- Tak boleh tengok drama korea sorang2 cepat bosan, kena ajak geng, ada kawan baru leh layan, feeling betul2. Maybe sebab tu la dayun tak addicted sangat ngan aktor2 korea tu.. apa tu namanya, super junior?? apa2 je la..huhu. - tapi lagu-lagu diaorang dayun layan jugakla cuma xtau sapa nyanyi apa tajuk lagi, and one more thing aku dah jatuh hati dengan running man..daebak!

11- Lebih prefer dengar lagu2 rock cintan/ rock kapak_90. Kain cinta putih, adakah kau setia, bayangan gurauan tu semua antara lagu febret dayun. Lagu2 genre sekarang pun layan jugak.. tapi pilih2 la. huhu.

12- Da dapat dua2 lesen keta-motor, tapi first time belajar motor ngan adik masa tu form 3 hampir masuk parit depan rumah sebab tak tahu yang kalo gear 1 takleh terus pulas abis :p

13- Dayun rasa dayun suka warna hijau sebab kalo nak pilih apa2 barang dayun lebih prefer warna hijau dari warna lain.

14- Tak suka makan coklat macam cadbury tu, lebih suka makan coklat yang disalut menda lain cam crispy

15- Menda alah yang gegurl suka sangat ni, Teddy Bear@ bear2.. dayun tak minat, tapi kalo dapat tu amik je la. Lebih prefer dolls2 yang lain cam froggie(cumil), patrick, orang utan, penyu nak senang cite selain teddy bear la.


16- Mengemas, membersih, mencuci ---> 3M. Menda ni dengan sendirinya akan saya rajin buat tanpa perlu disuruh kalau saya tensiooooonnn! Saya akan sapu je apa yang leh disapu, kemas apa yang leh dikemas, cuci apa yang boleh dicuci. Ingat lagi masa dok asrama dulu, kalo saya tension mesti saya p cuci bilik air kat hostel sampai bersih.

17- Dari form 1 sampai sekarang jarang dok kat rumah sebab tinggal di hostel. F1 sampai F3 dapat masuk MRSM kat kelantan, then sambung kat Kuala Terengganu, pastu masuk matrix Pahang, sekarang selepas round satu pantai timur berhijrah pulak ke uMs Sabah.- Now I in Penang baq ang..working here hampir 3 tahun sudah

18- Sangat suka minum coffe mix, tapi orang cakap tak elok selalu minum sebab bahaya caffeine tu..erm

19- Dayun tak pernah beli handset dengan duit sendiri. First time pakai handset pun abah yang bagi masa form 5, then handset yang guna sekarang pun abah yang belikan.- First handset aku beli sendiri dengan duit bonus tu pun teragak-agak nak beli Nokia Asha 202, then last year Nokia tu arwah kat dalam lubang toilet office, replace dengan Huawei G510

20- Suka tidur meniarap macam  baby tu, kadang2 suka selimut satu badan dari kepala sampai kaki.

21- Pernah kapel sekali tapi tak lama setahun je..kenapa jap je??? erm..maybe saya gf yang tak bagus kot :p - second time  a few months ago but not sure la yang ni kapel ke tak tapi gaya macam yea about 7 month, and he really a cool and fun guy walaupun kadang-kadang so annoying. CIKONET.. nickname dia panggil aku...paisehhh la.

22- Kawan2 cakap taste dayun orang tua, sebabnya SINI. Tapi dayun sebenarnya suka tengok 'mat terak'. Orang kelantan mesti tahu mat terak ni apa. Mat terak ni jejaka2 yang pakai uniform, cam askar, budak laut cam maritim dan seangkatan dengannya la but dayun tak suka ngan abang polis. Jangan tanya kenapa.

23- Tak suka kumpul  sandal, kasut, handbag banyak2.. lebih selesa besederhana dengan apa yang ada. Selalu ingat pesan sorang kawan kat dayun,"kita ni jangan ikut2 orang sangat, kalau kita ni mampu belanja rm1 je jangan kita p belanja rm2 sebab taknak orang nampak kekurangan kita. Tapi kalau ada rezeki lebih tu xsalah la". Korang fikirla sendiri maksudnya- keinginan tu ada la tapi tak jalan pun lagi, maklumlah dah pegang duit sendiri.

24- Dayun ni kadang2 lembab, betul sangat, sound trouble pun banyak jugak..huhu, sampai kadang2 percaya membabi buta je apa orang cakap. Kawan2 cakap takboleh macam tu, nanti mudah kena tipu.. so, beware of that!- my bestie juju cakap dayun tak pandai menipu and sometime i can be a really mulut puaka girl...omg!

25- And the last walaupun ada banyak lagi kot tapi tak larat nak gali da.. dayun sorang yang susah nak buat keputusan sendiri, lebih suka ikut orang je. Sebab takut nanti orang tak suka ngan keputusan kita, Tak baguskan sebenarnya perangai macam ni kan. Tapi nak wat camne. Tapi kalo da decide satu keputusan tu pulak, nak wat apa yang kita decide je, xnak dengar orang dah. Conclusionnya, ada pro and kontranya jugak la :)

wallahua'lam...

Thursday, August 20, 2015

Kun Anta | Humood Alkhudher.. A Meaningful Lyric



Balik-balik dok dengar lagu ni main kat radio, ada yang siap buat ringtone bagai.
Adik-adik kecil sampai la yang tua suka betul dok nyanyi laa...laa.. baru  hari ni tergerak nak google tau maksud lagu ni. Subhanallah.. such a wonderful and meaningful lyrics..


 لأجاريهم، قلدت ظاهر ما فيهم
Ketika ingin bersaing dengan yang lain, aku ingin meniru perwatakan luar dan dalamnya. 

فبدوتُ شخصاً آخر، كي أتفاخر
Jadi aku boleh jadi seorang yang lain hanya untuk berbangga 

و ظننتُ أنا، أنّي بذلك حُزْت غنى
Dan aku sangka jika aku lakukan seperti itu aku akan dapat kelebihan 

فوجدتُ أنّي خاسر، فتلك مظاهر
Tetapi yang kuperolehi hanyalah kerugian di atas perwatakanku ini


لا لا لا نحتاج المال، كي نزداد جمالا، جوهرنا هنا، في القلب تلالا
Kita tidak memerlukan harta untuk menambahkan kecantikan, 
kecantikan dalaman (jauhari) Ada di sini di dalam hati ia bersinar. 

لا لا نرضي الناس بما لا، نرضاه لنا حالا، ذاك جمالنا، يسمو يتعالى
Kita tidak perlu memandang pandangan orang lain untuk apa yang tidak ada,
 yang tidak sesuai dengan kita, itulah kecantikan kita, semakin bertambah hingga ke atas. 

كن أنت تزدد جمالاً
Jadilah diri kamu sendiri pasti akan menambahkan lagi kecantikan yang sedia ada


أتقبّلهم، الناس لست أقلّدهم
Sungguh aku menerima mereka tetapi tidak pula aku meniru perwatakan mereka

 إلا بما يرضيني، كي أرضيني
Melainkan apa yang aku terima itu aku telah redha. 

سأكون أنا، مثلي تماما هذا أنا
Aku ingin menjadi seperti diri aku sendiri inilah aku

فقناعتي تكفيني، ذاك يقيني
Hal ini kurasakan sudah cukup dan aku sangat pasti 

سأكون أنا، من أرضى أنا، لن أسعى لا لرضاهم
Aku akan jadi mengikut kemampuan diriku aku tidak perlukan orang lain menerimaku

وأكون أنا، ما أهوى أنا، مالي وما لرضاهم 
Aku akan jadi apa yang aku suka kenapa aku perlu peduli tentang penerimaan mereka terhadapku 



Insyaallah :)

lyric coypaste from Traumatically blog

Wednesday, August 19, 2015

Teater RESDONG's Mai Lagi: Teater Pocong Kampung Melayu


Haa.. 
Ni nak ajak pakat-pakat buat ramai ni
Sejak dok Penang pulau mutiara ni cik dayun dah terjebak ngan aktiviti teater pulak. Tapi aku jadi penonton je la.. penonton dan peminat setia pementasan teater dari geng Resdong's: Persatuan Teater Pulau Pinang. Teater diaorang ni setakat yang aku tengok semuanya genre komedi. Even dulu sekali dia buat teater ala bangsawan tapi tetap dalam genre komedi.


So, siapa2 yang dalam Penang yang dok luar Penang pun boooleh jom la pakat mai ramai-ramai memeriahkan teater Pocong Kampung Melayu ni. Setakat aku dok follow teater depa ni aku tak pernah kecewa lagi la sampai setengah teater yang diaorang pentaskan tu 'Nora rasa.. Nora nak bagi 4 bintang' erkkk... satu bintang kena simpan. huhu. 


Tarikh: 28 & 29 Ogos 2015 (boleh pilih la hari apa korang free)
Tempat: Dewan Budaya USM
Masa: 830 malam
Harga Tiket: RM15.00 


Korang bolehla contact kawan dayun sorang ni brother Acan untuk beli tiket
Acan Resdong's : 017-477 0730

or korang boleh view blog/ fb geng resdong ni untuk lebih info:

13 Ogos 2015 Teater Pentaskan Kisah Sebenar Pocong Kampung Melayu S.Harian

Tuesday, August 18, 2015

Ala-ala comeback gitu :)

hye.. assalamualaikum

My last post was in January 2014, and it has been a year lebih-lebih dayun tak update blog ni.
Hope dayun boleh continue update blog ni balik, blogwalking and sharing banyak menda kat sini.
I miss my old time during university...ouchhh ;p





Walaupun kita pura-pura kuat Allah tahu kemampuan kita.
Allah tahu bila masa kita lemah dan Allah tahu bila masa kita rapuh...


Will be continued.. hehe