Friday, November 11, 2016

LAZADA Break The Code Game



Terjebak jugak kau semek.

Tapi still tak boleh break the code. Aku dapat 5 digit ni je.

Hangpa dapat berapa?




Ada special sale hari ni katanya.  Jom cuci mata, cuci duit kat LAZADA even purse dah kempis :p. Cuci mata je la yang mampu... gua gerak dulu la yea.





Friday, October 28, 2016

Perkara 49A. Competent Person–CePSWaM

Dengan menyebut nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Mengasihani



As has been written in Environmental Quality Act 1974 (Act 127);

49A. (1) An owner or occupier of a premise shall employ a person who has been certified by the Director General as a competent person to conduct all or any of the following activities:
(a) the operation of a control equipment
(b) the management of schedule wastes
(c) the conduct of studies
(d) the preparation and submission of reports, plans, proposals, engineering drawings or other documents relating to environment matters


Sebab dah dalam akta pun dah cakap kena ada competent person, ditambah dengan dua tahun berturut-turut ISO audit kena OFI sebab tak ada orang yang kompeten tuk uruskan bahan buangan berjadual aka schedule wastes ni, lagi SHO dari sister company pun takde certificate tuk Certified Environmental Professional in Schedule Waste Managemen-CePSWaM, dan ditambah aku ni degree holder in industrial chemistry kiranya lulus syarat layak tuk attend training, akhirnya syarikat hantar aku untuk attend course training tuk CePSWaM.


Dari December 2015 lagi bos suruh aku attend, aku cakap tak mahu. Banyak menda negatif kot aku fikir pasal training ni. Training course fee pun dah dekat RM4000- memamg la company bayar, kena lak aku tak lulus exam macam mana, pastu lulus kan nanti nak kena buat field training report, pastu kan nanti jadi orang kompeten kan nanti semua masalah pasal Schedule Waste aku yang kena kan, pastu kena bond ke lama2 ngan company ni. Aku dahla sekadar tolong key-in data kat eswis system je kot sebelum ni & handle Audit, mana nak tahu sangat pasal waste2 bagai ni.


Tapi setelah diberi keyakinan oleh Pakcik yang handle schedule waste kat kilang aku ni yang dia akan tolong, ajar mana yang patut ditambah supervisor aku pun dok basuh aku supaya fikir masa depan aku la bla, bla, bla.. akhirnya aku terima jugak la. So on May 9 sampai May13,2016 aku attend course training ni kat Kajang. Kuliah dari pagi sampai petang and last day exam. Rasa macam jadi budak uni balik.



Dua orang kakak yang aku kenal masa training, Kak Eera dn Kak Ara makan ngan depa gelak ngan depa. sempoi la mereka.



Exam on last day ada dua paper satu paper amali satu objektif. Exam praktikal tu dia bagi situation and kita kena kenal pasti schedule waste yang generate.  Exam ni lebih kurang masa latihan amali yang dia bagi sehari before exam. Paper objektif tu tak silap ada 100 soalan dan kertas soalan kau takkan sama dengan orang sebelah menyebelah kau. Aku sebenarnya lepas jawab exam amali tu aku tak confident pass exam dah sebab aku rasa ada banyak kosong jugak aku tinggalkan. Lagi-lagi masa lecture depa kata kalo rasa exam praktikal tu macam dah tak lulus tak payahla jawab yang objektif sah-sah gagal.


So, aku pulang ke Penang dengan tak mengharap pun lulus exam first level. Kalau gagal kena repeat, bayar lagi. Kenapa la ada seksyen 49A ni dalam Akta Kualiti Alam Sekitar ni kerajaan ni pun macam2 la. Result katanya dua ke tiga bulan baru keluar so aku pun jadi macam tak nak amik tahu sangat pasal result exam and meneruskan life aku macam biasa. 


Sehinggalah Ogos 27, 2016 bising kat group whatsapp katanya result dah keluar. Kebetulan masa tu aku dok ada kat Pulau Mabul bercuti kau. Malas nak tanya HR result dah sampai ke kot2 nanti spoil mood bercuti. Then, after a few days bila aku dah ada kat Semporna macam tergerak nak kol HR nak tanya result dah sampai belum, dan hasilnyaa..




Masa dapat tahu result tu dalam kepala otak aku cakap macam mana boleh lulus exam amali ni? Kena buat report la lepas ni. Bila balik ofis amik surat dari HR pun macam takde perasaan. Nak kata happy tak jugak nak kata tak suka tak juga. Cuma yang aku pikiaq aku kena struggle untuk siapkan Field Training Report tuk 6 bulan. Jadi budak praktikal balik la buat report latihan industri.


Dan di kala aku dok taip entri ni, aku sebenarnya baru je lepas siapkan sesuku kot report dari Chapter 2. Kemungkinan report ni akan tertangguh lagi tuk beberapa hari memandangkan tetiba hari ni dapat form tuk performance review this year. Antara menda yang aku paling tak suka setiap hujung tahun, buat Performance Review!


Kilang sunyi semua dah pakat cuti deepavali. Happy Deepavali... gaji pun belum masuk, hujung minggu dok rumah je la layan running man la dua hari..

Wednesday, September 21, 2016

Tuesday, June 28, 2016

Kuey Teow Kung Fu


Bila dah sampai akhir Ramadhan, tak boleh pusing pikiaq menu apa dah nak makan buka. Akhirnya dari berbuka semalam sampai ke sahur tadi pagi hadap Kuey Teow KungFu ni.. Sedap jugak aku masak rupanya... hehe

#jangankecamsaya :p





Bahan-Bahan (Kuey Teow)

1-Kuey Teow
2-Telur
3-serbuk lada hitam, garam


Cara penyediaan:
Campur je semua macam buat telur dadar pastu goreng je macam goreng telur dadar tu.


Bahan-Bahan (Kuah)

1-Udang/ayam
2- sayur kubis bunga/ carrot
3-sos tiram
4- serbuk lada hitam
5-bawang putih, bawang holand
6-gula, garam, stok ayam
7- tepung jagung
8- cili api sket


Cara penyediaan: 
1- Tumis bawang putih, bawang holand, cili api
2- Then,sayur kubis bunga dan carrot,udang, sos tiram, serbuk lada hitam, stok ayam dan  perasa.
3- Masukkan air beserta bancuhan tepung jagung
4- Biarkan seketika kemudian bolehlah angkat dan taruk kat atas kuey teow yang dah bersalut telur tu.


Sekian, perkongsian masak-masak malas semek!

Friday, April 15, 2016

#DIY Clear Sticker Label

Assalamualaikum... salam jumaat :)

Semalam dayun p Mydin. Kalau p Mydin tak sah kalau tak p usha barang-barang kat line barang-barang rumah. Sekali tangkap satu mug ni macam comel je. Ada tiga warna pink, hijau ngan clear dayun rembat yang clear.


Sebab rasa mug ni macam kosong sangat maka terfikir nak tampal clear sticker. Google2 jumpa la a few blog yang buat tutorial DIY clear sticker label ni. Kebanyakannya guna clear plastic sticker yang boleh dapat kat kedai stationary tapi dayun pakai packing tape je. Hasilnya macam kat bawah ni la.




Dayun saje nak try jadi ke tak so masa buat nak tape-kan tu masuk angin jadi tak elok. Pastu pompuan ni malas pulak nak buat yang baru maka gunalah je yang tu jugak. Nampak kan macam putih-putih gelembung udara timbul tu kan. Kalau QC check ni dah reject ooo... Nantilah senang- senang dayun buat baru. :)


Korang boleh visit link-link website kat bawah ni untuk tutorial. Kat you tube pun ada banyak video tutorial. Pinterest semestinya la jadi website pencarian pertama dayun. 





Do It Yourself
... semek pun boleh, korang mesti lagi bolehlaaa!

Wednesday, April 13, 2016

April @ Golden Screen Cinemas and Autism Awareness Month | Redha


Inspirasi dari kisah sebenar...

He Has Autism.  A-U-T-I-S-M. Autism!


Ayat ni pun dah menarik perhatian aku.. teringin jugak nak menonton cerita ni. Teringat lak filem hindustan Taare Zameen Par lakonan Amir Khan pasal budak yang ada penyakit Dyslexia. Banyak input aku dapat dari cerita tu. Tak pernah tahu menahu pun pasal dyslexia before tengok cerita tu. Sampai menangis-nangis tengok. Dari thriller filem ni, aku rasa cerita dia macam menarik. Apapun kena p menonton dulu la kan baru boleh review lebih-lebih..huhu. Hope l get more input about Autism too after watching this film.



"Perfect or not, for better or worse
You have to resign to God's will... REDHA"





GSC is Turning Blue to Help Spread Autism Awareness

April is Autism Awareness Month and Golden Screen Cinemas Sdn Bhd (GSC) is turning blue to increase public awareness on autism. GSC’s online platforms will be blue and its social media pages will feature snippets about autism. On ground cinema staff will wear a blue button badge in support of autism awareness throughout the month. GSC will also be screening Redha, a touching story about a couple and their autistic son, by Tunku Mona Riza of Current Pictures. With every Redha ticket sold at GSC, RM1 will be donated to the National Autism Society of Malaysia (Nasom)






Thursday, March 24, 2016

eg6 | eg9 | ek9... apa yang special sangat ngan angpa semua ni?


Sejujurnya.. aku memang tak tahu sangat pasai kereta ni. Lagi- lagi bila masuk tang enjin bagai semua. eg6 doplhin tu pun aku leh terkenal sebab dulu aku ada sorang kawan fb ni yang minat ngan keta ni dan memang dia ada sebijik la. Tapi, a few years ago kereta dia kena curi.. sian dia tak jumpa sampai sekarang. Tapi dolphin eg6 ni bagi aku agak comel la.


Payung dari bumper belakang sebab bagi aku la, aku tengok belakang eg6 lagi elookkk dari yang lain.


ek9_type R. Siap ada type bagai lagi.. apa yang pasti aku lagi suka lampu, bumper belakang eg6 ;)

Lagi satu eg9.. yang ni koraang cari la sendiri tak larat nak tempek gambar dh. Tetiba je buat entri pasal kereta, satu apa pun aku tak tahu pasal angpa tiga beradik ni. Kawan aku dok gila sangat kat angpa semua ni pun sampai sekarang aku takleh nak faham pasai pe,


Pendapat aku la tuk ang kawan sebab ang dok sebok tanya aku kan, aku pilih eg6 tu la dari segi paras rupa luaran. Bab dalaman memang aku tak berani komen.. Sesungguhnya ang lagi mengetahui dari aku, maka ang pilihla yang terbaik bagi ang antara 3 beradik ni. Janji ang dapat satgi bagi la chance kat ak test drive sekali... ahaha.


k chow! Assalamualaikum w.b.t


Tuesday, March 22, 2016

Strok Haba: Tanda-Tanda Awal


Strok Haba atau dikenali sebagai heat stroke berlaku apabila sistem tubuh badan tidak dapat mengawal secara normal. Badan akan mengalami kenaikan suhu mendadak selain turut mengalami kegagalan berpeluh.


Suhu badan individu yang mengalami strok haba selalunya akan naik sehingga 41 darjah Celcius atau lebih dalam masa 10 hingga 15 minit. Malah Strok haba boleh menyebabkan kematian atau hilang keupayaan kekal.






Berikutan cuaca panas yang  dok landa negara kita ni, eloklah kita berjaga-jaga yea. Aku yang dok kerja kat dalam aircond ni pun rasa tak sedap badan ialah sat dok air-cond sat p production panas mengewap sauna kau. Fenomena Ekuinoks ni katanya bakal berlarutan sampai April. Setakat ni leh bilang kot baru berapa kali hujan turun kat Penang ni. Semoga dipermudahkan segala urusan walaupun keadaan cuaca agak mengganggu aktiviti seharian.


Pemanasan melampau atau fenomena ekuinoks sedang melanda negara kita dan kritikal di beberapa buah tempat. Maka sama-samalah kita mengamalkan tips kekal sihat di musim panas ni yang penting banyakkan minum air kosong k..



Thursday, March 17, 2016

Teater Muzikal Hansel & Gretel Versi Bahasa Melayu | Dewan Budaya USM | 20,21&22 March 2016


Lagi-lagi update entri pasal teater?

Haha.. sejak dayun bermastautin di Pulau Mutiara ni teater ngan aku dah jadi satu macam menda yang tak boleh dipisahkan dah. Kalau masa mengizinkan lagi-lagi tertarik dengan tajuk cerita, ok Tajuk cerita pun main peranan kan.. mesti ada la muka aku masa pementasan tu.


Untuk teater kali ni first2 tu aku macam tak berapa berminat sebab ingat kan dalam versi inggeris, tapi rupanya dalam versi melayu. Tapi member aku yang kaki teater ni cakap even depa speaking english pun kau akan faham dengan senang and enjoy jugak.  Tapi tarikan utama aku nak tengok teater ni sebab ada AZHAR JALIL.


Siapa AZHAR JALIL

Hahaha.. aku tak kenal dia sangat pun tapi masa awal2 aku mula terjebak sebagai peminat teater ni, aku tertarik dengan cara dia bawakan satu watak ni. Masa tu ada Festival Teater Pulau Pinang kat JKKN, dia bawa watak MACISMO tapi kelakar gila watak tu and memang masuk dengan dia la.. sejak hari tu aku memang kenal dia dengan nama MACISMO. Kalau ada apa2 teater yang dia ada berlakon sekali, kebanyakannya aku akan attend.


"Setiap yang gelap, pasti ada putih.
Tak semua putih itu terang... "


Tarikh & Masa pementasan:

:: 20 Mac 2016 (Ahad) | 21 Mac 2016 (Isnin) | 22 Mac 2016 (Selasa)
8:30 malam

Tempat : Auditorium Dewan Budaya, USM

Tempahan Tiket : 013 9420028 (Ain)
* Harga Tiket by seat ok start from RM50, RM20 dan RM15



Dibintangi oleh :

AZHAR JALIL

 

YUSLINA YUSOF | LYZAL RIKI | AYIE AZMAN | YUSOF BAKAR | MIERA LADOLCE
ARD OMAR | AZHAR RIKI | FARA HALIM
DAN ENSEMBLE BUDAYA SARI 



Tak nak sembang banyak nanti dayun buat review teater ni kalau rajin...ahaha.

 

Thursday, February 11, 2016

Teater Rumah Welfare In Tobaq # 13&14 Feb 2016 | Dewan Budaya USM Pulau Pinang.



Assalamualaikum... apa habaq warga blogger readers semua.  Kali ni dayun nak buat promo sikit tentang teater terbaru dari Persatuan Teater Resdong's Pulau Pinang. Tinggal lagi dua hari nak dipentaskan baru aku nak buat promo kan.. hehe.


Bagi yang berada di sekitar Pulau Pinang dan kawasan yang berdekatan mehla ramai2 hujung minggu ni kita pakat menonton pementasan teater Rumah Welfare In Tobaq ni. Macam biasala kalau teater Resdong's mestilah genrenya KOMEDI.




RUMAH WELFARE IN TOBAQ' Dibarisi oleh Mamak Puteh, Abu Mamu, Shazli Ekzos, Lanun Resdong's, Jumie Shamsudin, Acan, Awie Resdong's & ramai lagi. Hubungi talian hotline 019-4587813/ 012-5618434 untuk sebarang pertanyaan Like page Persatuan Teater Resdong's https://m.facebook.com/PersatuanTeaterResdongs/ Dan sertai channel Persatuan Teater Resdong's di Telegram Messenger untuk lebih banyak maklumat https://telegram.me/Resdongs 


Setiap pas masuk berharga RM15. Korang boleh contact nama-nama berikut untuk dapatkan tiket
017-4571837 (Mantaro)
012-5618434 (Lanun). 


dayun dah beli dah..hehe. yang kat sebelah tu Acan


Dah lama tak gelak lupa diri ni oii.. sabaq-sabaq lagi dua hari je. hehe 

Friday, January 22, 2016

Berat Badan Turun Lagi, rujuk Supplement Tambah Berat!

 


Arghhh... stress!!! Berat badan aku turun balik. Adoii punya bersusah payah akau naikkan berat aku tu pun belum capai berat badan ideal lagi kot, ni turun balik. Takkan nak ambil B complex lagi kot. 43.6kg drop to 41.5kg. Bersusah payah aku naikkan berat sampai 44kg, 43kg susut balik. Janganlah jadi macam dulu lagi, teruk tu kalo drop balik jd 39kg. Aku stop amik supplement tambah berat Shaklee dah dekat setengan tahun kot, maintain je berat, pasal apa tetiba buat kacau balik ni. Nak buat blood donation pun tak lepas oii.. 


Actually sebelum ni aku ada la jugak cuba a few supplement tambah berat ni. Nak la jugak rasa badan tu berisi sikit takdela macam orang kena sakit Anorexia Nervosa je. Kalau ambil ubat-ubat macam ni, senaman tu penting supaya takdela nanti kau menternak lemak yang tak perlu tu. Nanti kan tak pasal-pasal dapat penyakit lain lak. Kat bawah ni dua supplement yang aku pernah cuba.


1- Pil Tiga Serangkai- Jamu Indonesia

Aku try search kat Google ubat ni tapi tak terjumpa lak gambar nak tunjuk. Nama sebenar ubatnya aku tak tau la tapi pil ni kawan aku panggil pil 3serangkai. 3 serangkai sebab ada 3 jenis pil kesemuanya dan sekali makan ketiga-tiganya. Masa dua tiga hari pertama makan seriously kau akan rasa mudah mengantuk, mengantuk tahap nak tongkat mata rasa. Sampai ada sekali tu nak balik kelantan sepatutnya aku kena gilir drive ngan member tapi memang tak tahan ngantuk last2 dia sorang je yang drive. 


Masa tu aku tak tau yang boleh efek sampai macam tu sekali, awal-awal lagi kan..huhu. Tapi selera makan kau memangg akan bertambah la.  Kuantiti makan pun lebih dari biasa macam bela saka dah..ooppss! Bayangkan aku makan pil ni seminggu je terus naik berat dekat ngan 2 kg kot, and boleh perasan badan aku dah mula bam-bam. Tapi ubat ni takde KKM aku beli pun dekat pasar malam...hehehehe. Pastu aku takut sebab dok pikiaq takut ada side effect yang negatif banyak sangat then aku stop.



2-Set Tambah Berat Shaklee


Set tambah berat Shaklee ni aku mula ambil masa bulan March, 2015. Vita-lea ngan B-Complex tu aku tak repeat pun lepas habis, tapi aku repeat Mealshake. Lagipun bila campur ngan susu DucthLady Fullcream tu rasa makin best lak, Mealshake ni rasa vanilla, jadi dia buat susu yang aku minum tu rasa automatik ada rasa manis2. Kesan dia lambat sikit la tapi dalam tempoh sebulan tu aku boleh rasa ada penambahan berat badan. Selera makan aku jugak bertambah, tapi takdela macam masa aku ambil tiga serangkai dulu. After aku stop ambil supplement ni pun berat ak masih maintain 43-44kg.


Aku ni jenis tak berdisiplin sangat bab makan-makan supplement ni, so habis je set pertama aku tak repeat dah kecuali mealshake tu tapi sekarang mealshake tu pun jarang-jarang ambil. Tapi sebulan dua ni berat badan aku menunjukkan penurunan berganda ni. Nampaknya nak kena ambil balik supplement tambah berat dan jaga makan balik ni Tak mahu kurus macam dulu, tak mahu berat sangat cuma nak cun2 je..


start searching..................................SUPPLEMENT TAMBAH BERAT!


Monday, January 18, 2016

Nye Mari Terliur Kuih Muih Makanan Kelate..


Assalamualaikum w.b.t

Dikir dulu serangkap.. hehehe
sebut kato negeri kelate,
tanah serendoh sekebun bungo..
tempat molek sereto come
penuh dengan seni budayo


Sebenarnya sehari dua ni teringin nak makan kuih muih, makanan kelantan. Nampaknya mood balik kampung mai lagi. Kalau diikutkan no IC sah-sahla aku bukan anak jati kelate tapi Pahang.  Disebabkan aku membesar kat kelate abah ma pun orang kelate maka aku anggap aku dah jadi anak kelate. Tapi bila tiba musim bola sepak Malaysia Pahang ke Kelantan ke dua-dua aku support... This is Pantai Timur! Oppss.. bukan nak pacok bendera ke gapo ni deh..

#jangankecamsaya :)


Oklah, berbalik kepada kuih muih makana kelantan tadi, semek dok beraso nak makan mugo barey makanan bawah ni loni. Maafla entri ni bahasa capur aduk kalau tak berapa faham boleh google translate ea..huhu. Semua gambar di bawah ni I'm credit to MrGoogle and Insta 'I Love Kelantan'.



 1-Lompat Tikam 
So colorful right? Masa kecil dulu aku dok dengan tok kat kelate,parents semua dok Pahang. Dulu ada pakcik bawa motor jual kuih ni,tokwan aku mesti beli kat aku.




 2-Kuih Akok
Akok ni ore kata kalau banyak telur lagi sedap. Rasa macam lama dah tak makan




3-Tepung pelita
Lapisan atas sekali santan biasanya rasa masin yang bawah manis. Bungkus lak dalam daun pandan..perghhh wangi dan sedap.



4-Pulut Nyiur Ikan Kukus Goreng
Ni masa zaman kecil dulu mama selalu buat jugak la buat makan pagi hari minggu. Sekarang sejak anak-anak dah besar kalau minta ma buat boleh-boleh je dia p pasar borong belikan kat aku dua tiga bungkus... orang nak yang dia buat dia p beli yang dah siap. mama o mama!




Setakat ini itu sahaja yang aku terasa terliur nak make loni.. sekian. Cepatla bulan dua nak kelik kapung ni :)