Posts

Showing posts from 2016

LAZADA Break The Code Game

Image
Terjebak jugak kau semek.
Tapi still tak boleh break the code. Aku dapat 5 digit ni je.
Hangpa dapat berapa?



Ada special sale hari ni katanya.  Jom cuci mata, cuci duit kat LAZADA even purse dah kempis :p. Cuci mata je la yang mampu... gua gerak dulu la yea.




Perkara 49A. Competent Person–CePSWaM

Image
Dengan menyebut nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Mengasihani


As has been written in Environmental Quality Act 1974 (Act 127);
49A. (1) An owner or occupier of a premise shall employ a person who has been certified by the Director General as a competent person to conduct all or any of the following activities: (a) the operation of a control equipment (b) the management of schedule wastes
(c) the conduct of studies
(d) the preparation and submission of reports, plans, proposals, engineering drawings or other documents relating to environment matters


Sebab dah dalam akta pun dah cakap kena ada competent person, ditambah dengan dua tahun berturut-turut ISO audit kena OFI sebab tak ada orang yang kompeten tuk uruskan bahan buangan berjadual aka schedule wastes ni, lagi SHO dari sister company pun takde certificate tuk Certified Environmental Professional in Schedule Waste Managemen-CePSWaM, dan ditambah aku ni degree holder in industrial chemistry kiranya lulus syarat layak tuk attend tr…

Wordless Wednesday #21092016

Image
Not so wordless :p

Pulau Mantabuan, Semporna.
#tripsbefore30
#utktatapansemek

Kuey Teow Kung Fu

Image
Bila dah sampai akhir Ramadhan, tak boleh pusing pikiaq menu apa dah nak makan buka. Akhirnya dari berbuka semalam sampai ke sahur tadi pagi hadap Kuey Teow KungFu ni.. Sedap jugak aku masak rupanya... hehe

#jangankecamsaya :p




Bahan-Bahan (Kuey Teow)
1-Kuey Teow 2-Telur 3-serbuk lada hitam, garam

Cara penyediaan: Campur je semua macam buat telur dadar pastu goreng je macam goreng telur dadar tu.

Bahan-Bahan (Kuah)
1-Udang/ayam 2- sayur kubis bunga/ carrot 3-sos tiram 4- serbuk lada hitam
5-bawang putih, bawang holand 6-gula, garam, stok ayam 7- tepung jagung
8- cili api sket

Cara penyediaan: 
1- Tumis bawang putih, bawang holand, cili api
2- Then,sayur kubis bunga dan carrot,udang, sos tiram, serbuk lada hitam, stok ayam dan  perasa.
3- Masukkan air beserta bancuhan tepung jagung
4- Biarkan seketika kemudian bolehlah angkat dan taruk kat atas kuey teow yang dah bersalut telur tu.

Sekian, perkongsian masak-masak malas semek!

#DIY Clear Sticker Label

Image
Assalamualaikum... salam jumaat :)
Semalam dayun p Mydin. Kalau p Mydin tak sah kalau tak p usha barang-barang kat line barang-barang rumah. Sekali tangkap satu mug ni macam comel je. Ada tiga warna pink, hijau ngan clear dayun rembat yang clear.

Sebab rasa mug ni macam kosong sangat maka terfikir nak tampal clear sticker. Google2 jumpa la a few blog yang buat tutorial DIY clear sticker label ni. Kebanyakannya guna clear plastic sticker yang boleh dapat kat kedai stationary tapi dayun pakai packing tape je. Hasilnya macam kat bawah ni la.



Dayun saje nak try jadi ke tak so masa buat nak tape-kan tu masuk angin jadi tak elok. Pastu pompuan ni malas pulak nak buat yang baru maka gunalah je yang tu jugak. Nampak kan macam putih-putih gelembung udara timbul tu kan. Kalau QC check ni dah reject ooo... Nantilah senang- senang dayun buat baru. :)

Korang boleh visit link-link website kat bawah ni untuk tutorial. Kat you tube pun ada banyak video tutorial. Pinterest semestinya la jadi website penca…

April @ Golden Screen Cinemas and Autism Awareness Month | Redha

Image
Inspirasi dari kisah sebenar...

He Has Autism.  A-U-T-I-S-M. Autism!


Ayat ni pun dah menarik perhatian aku.. teringin jugak nak menonton cerita ni. Teringat lak filem hindustan Taare Zameen Par lakonan Amir Khan pasal budak yang ada penyakit Dyslexia. Banyak input aku dapat dari cerita tu. Tak pernah tahu menahu pun pasal dyslexia before tengok cerita tu. Sampai menangis-nangis tengok. Dari thriller filem ni, aku rasa cerita dia macam menarik. Apapun kena p menonton dulu la kan baru boleh review lebih-lebih..huhu. Hope l get more input about Autism too after watching this film.


"Perfect or not, for better or worse You have to resign to God's will... REDHA"




GSC is Turning Blue to Help Spread Autism Awareness
April is Autism Awareness Month and Golden Screen Cinemas Sdn Bhd (GSC) is turning blue to increase public awareness on autism. GSC’s online platforms will be blue and its social media pages will feature snippets about autism. On ground cinema staff will wear a b…

eg6 | eg9 | ek9... apa yang special sangat ngan angpa semua ni?

Image
Sejujurnya.. aku memang tak tahu sangat pasai kereta ni. Lagi- lagi bila masuk tang enjin bagai semua. eg6 doplhin tu pun aku leh terkenal sebab dulu aku ada sorang kawan fb ni yang minat ngan keta ni dan memang dia ada sebijik la. Tapi, a few years ago kereta dia kena curi.. sian dia tak jumpa sampai sekarang. Tapi dolphin eg6 ni bagi aku agak comel la.



Lagi satu eg9.. yang ni koraang cari la sendiri tak larat nak tempek gambar dh. Tetiba je buat entri pasal kereta, satu apa pun aku tak tahu pasal angpa tiga beradik ni. Kawan aku dok gila sangat kat angpa semua ni pun sampai sekarang aku takleh nak faham pasai pe,

Pendapat aku la tuk ang kawan sebab ang dok sebok tanya aku kan, aku pilih eg6 tu la dari segi paras rupa luaran. Bab dalaman memang aku tak berani komen.. Sesungguhnya ang lagi mengetahui dari aku, maka ang pilihla yang terbaik bagi ang antara 3 beradik ni. Janji ang dapat satgi bagi la chance kat ak test drive sekali... ahaha.

k chow! Assalamualaikum w.b.t

Strok Haba: Tanda-Tanda Awal

Image
Strok Haba atau dikenali sebagai heat stroke berlaku apabila sistem tubuh badan tidak dapat mengawal secara normal. Badan akan mengalami kenaikan suhu mendadak selain turut mengalami kegagalan berpeluh.

Suhu badan individu yang mengalami strok haba selalunya akan naik sehingga 41 darjah Celcius atau lebih dalam masa 10 hingga 15 minit. Malah Strok haba boleh menyebabkan kematian atau hilang keupayaan kekal.





Berikutan cuaca panas yang  dok landa negara kita ni, eloklah kita berjaga-jaga yea. Aku yang dok kerja kat dalam aircond ni pun rasa tak sedap badan ialah sat dok air-cond sat p production panas mengewap sauna kau. Fenomena Ekuinoks ni katanya bakal berlarutan sampai April. Setakat ni leh bilang kot baru berapa kali hujan turun kat Penang ni. Semoga dipermudahkan segala urusan walaupun keadaan cuaca agak mengganggu aktiviti seharian.

Pemanasan melampau atau fenomena ekuinoks sedang melanda negara kita dan kritikal di beberapa buah tempat. Maka sama-samalah kita mengamalkan tips…

Dua botol yang sama, fungsi yang sama, rupa je tak sama, kesan berbeza..hehehe

Image
credit to WhiteHoleAsia


Teater Muzikal Hansel & Gretel Versi Bahasa Melayu | Dewan Budaya USM | 20,21&22 March 2016

Image
Lagi-lagi update entri pasal teater?
Haha.. sejak dayun bermastautin di Pulau Mutiara ni teater ngan aku dah jadi satu macam menda yang tak boleh dipisahkan dah. Kalau masa mengizinkan lagi-lagi tertarik dengan tajuk cerita, ok Tajuk cerita pun main peranan kan.. mesti ada la muka aku masa pementasan tu.

Untuk teater kali ni first2 tu aku macam tak berapa berminat sebab ingat kan dalam versi inggeris, tapi rupanya dalam versi melayu. Tapi member aku yang kaki teater ni cakap even depa speaking english pun kau akan faham dengan senang and enjoy jugak.  Tapi tarikan utama aku nak tengok teater ni sebab ada AZHAR JALIL.

Siapa AZHAR JALIL
Hahaha.. aku tak kenal dia sangat pun tapi masa awal2 aku mula terjebak sebagai peminat teater ni, aku tertarik dengan cara dia bawakan satu watak ni. Masa tu ada Festival Teater Pulau Pinang kat JKKN, dia bawa watak MACISMO tapi kelakar gila watak tu and memang masuk dengan dia la.. sejak hari tu aku memang kenal dia dengan nama MACISMO. Kalau ada ap…

Teater Rumah Welfare In Tobaq # 13&14 Feb 2016 | Dewan Budaya USM Pulau Pinang.

Image
Assalamualaikum... apa habaq warga blogger readers semua.  Kali ni dayun nak buat promo sikit tentang teater terbaru dari Persatuan Teater Resdong's Pulau Pinang. Tinggal lagi dua hari nak dipentaskan baru aku nak buat promo kan.. hehe.

Bagi yang berada di sekitar Pulau Pinang dan kawasan yang berdekatan mehla ramai2 hujung minggu ni kita pakat menonton pementasan teater Rumah Welfare In Tobaq ni. Macam biasala kalau teater Resdong's mestilah genrenya KOMEDI.

credit to www.worldeventer.com

RUMAH WELFARE IN TOBAQ' Dibarisi oleh Mamak Puteh, Abu Mamu, Shazli Ekzos, Lanun Resdong's, Jumie Shamsudin, Acan, Awie Resdong's & ramai lagi. Hubungi talian hotline 019-4587813/ 012-5618434 untuk sebarang pertanyaan Like page Persatuan Teater Resdong's https://m.facebook.com/PersatuanTeaterResdongs/ Dan sertai channel Persatuan Teater Resdong's di Telegram Messenger untuk lebih banyak maklumat https://telegram.me/Resdongs 

Setiap pas masuk berharga RM15. Kora…

Berat Badan Turun Lagi, rujuk Supplement Tambah Berat!

Image
Arghhh... stress!!! Berat badan aku turun balik. Adoii punya bersusah payah akau naikkan berat aku tu pun belum capai berat badan ideal lagi kot, ni turun balik. Takkan nak ambil B complex lagi kot. 43.6kg drop to 41.5kg. Bersusah payah aku naikkan berat sampai 44kg, 43kg susut balik. Janganlah jadi macam dulu lagi, teruk tu kalo drop balik jd 39kg. Aku stop amik supplement tambah berat Shaklee dah dekat setengan tahun kot, maintain je berat, pasal apa tetiba buat kacau balik ni. Nak buat blood donation pun tak lepas oii.. 

Actually sebelum ni aku ada la jugak cuba a few supplement tambah berat ni. Nak la jugak rasa badan tu berisi sikit takdela macam orang kena sakit Anorexia Nervosa je. Kalau ambil ubat-ubat macam ni, senaman tu penting supaya takdela nanti kau menternak lemak yang tak perlu tu. Nanti kan tak pasal-pasal dapat penyakit lain lak. Kat bawah ni dua supplement yang aku pernah cuba.

1- Pil Tiga Serangkai- Jamu Indonesia

Aku try search kat Google ubat ni tapi tak terjumpa…

Nye Mari Terliur Kuih Muih Makanan Kelate..

Image
Assalamualaikum w.b.t
Dikir dulu serangkap.. hehehe sebut kato negeri kelate,
tanah serendoh sekebun bungo..
tempat molek sereto come
penuh dengan seni budayo

Sebenarnya sehari dua ni teringin nak makan kuih muih, makanan kelantan. Nampaknya mood balik kampung mai lagi. Kalau diikutkan no IC sah-sahla aku bukan anak jati kelate tapi Pahang.  Disebabkan aku membesar kat kelate abah ma pun orang kelate maka aku anggap aku dah jadi anak kelate. Tapi bila tiba musim bola sepak Malaysia Pahang ke Kelantan ke dua-dua aku support... This is Pantai Timur! Oppss.. bukan nak pacok bendera ke gapo ni deh..
#jangankecamsaya :)

Oklah, berbalik kepada kuih muih makana kelantan tadi, semek dok beraso nak makan mugo barey makanan bawah ni loni. Maafla entri ni bahasa capur aduk kalau tak berapa faham boleh google translate ea..huhu. Semua gambar di bawah ni I'm credit to MrGoogle and Insta 'I Love Kelantan'.


 1-Lompat Tikam So colorful right? Masa kecil dulu aku dok dengan tok kat kelate,p…

Wordless Wednesday #13-Jan-2016 | Stand Up for The Pregnant

Image

Wordless Wednesday #06-Jan-2016

Image