Tuesday, January 10, 2017

Uncle KIN Pan Mee di QueensHall, Queensbay Mall Penang!


Assalamualaikum and hello 2017!!!!


Post pertama di tahun 2017. Post pertama pasal makan dah. Makanan yang dayun nak cite ni pun makanan pertama yang akan pop-up on my mind bila ada kat Queensbay Penang ni. Punya berlambak foodstall kat QueensHall tu Pan Mee jugak yang dayun akan jadikan makanan pertama, then baru decide side dish yang lain.


http://3.bp.blogspot.com/-iQijZnqq3TM/VS6IATiIdyI/AAAAAAAAS1I/-sFPjklLtnU/s1600/1.jpg
QueensHall Food Stall's Map

Since the QueensHall Food Stall ni launched, selalunya dayun akan ke sini la untuk makan bila ada kt queensbay. QueensHall ni dok kat 3rd floor  First time makan Pan Mee ni dengan my ex-lovely housemate FarahNadia. Teruja tengok panjang sangat beratur, lepas tu bila tengok PanMee yang dah ready tu buat rasa nak sangat cuba rasa.


The Stall-Takde photo sendiri sebab tiap kali p makan macam tak sabar nak masuk tekak kan, so kredit photo to cquek.com

And here, dayun terjebak dengan Pan Mee ni sampai sekarang. Dayun akan amik Dark Sauce Pan Mee sebab yang ni kurang pedas since Dry Chili dia pun dah pedas. Tapi FarahNadia hantu cabai confirm lah amik Signature Sauce. Setiap set Pan Mee beserta sekali Fishball Soup yang super duper yummy.


1 set Dark Sauce Pan Mee with Fishball Soup = RM6.90. Credit photo again to cquek.com

Dayun memang tak boleh move on dari Pan Mee ni. Last Sunday sanggup keluar p Queensbay sorang semata-mata nak makan mee ni. Semua barang dia prepare kat stall tu. Kalau p sana boleh nampak la diaorang prepare Pan Mee ni, yang fresh nya mee tu siap rebus kat situ lar2 tu jugak.


Tak rugi try Pan Mee ni. Sekali sekala datang Queensbay rajin-rajinla menapak kat Uncle Kin Pan Mee ni. Memang sedap lol. Tak nak cakap banyak nanti p la cuba rasa sendiri and review k.


Nak lebih review tentang Uncle Kin Pan Mee dan makanan2 yang ada kat QueensHall boleh google takpun ke blog2 berikut;



Semek dok kerja makan je last weekend!

Friday, November 11, 2016

LAZADA Break The Code Game



Terjebak jugak kau semek.

Tapi still tak boleh break the code. Aku dapat 5 digit ni je.

Hangpa dapat berapa?




Ada special sale hari ni katanya.  Jom cuci mata, cuci duit kat LAZADA even purse dah kempis :p. Cuci mata je la yang mampu... gua gerak dulu la yea.





Friday, October 28, 2016

Perkara 49A. Competent Person–CePSWaM

Dengan menyebut nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Mengasihani



As has been written in Environmental Quality Act 1974 (Act 127);

49A. (1) An owner or occupier of a premise shall employ a person who has been certified by the Director General as a competent person to conduct all or any of the following activities:
(a) the operation of a control equipment
(b) the management of schedule wastes
(c) the conduct of studies
(d) the preparation and submission of reports, plans, proposals, engineering drawings or other documents relating to environment matters


Sebab dah dalam akta pun dah cakap kena ada competent person, ditambah dengan dua tahun berturut-turut ISO audit kena OFI sebab tak ada orang yang kompeten tuk uruskan bahan buangan berjadual aka schedule wastes ni, lagi SHO dari sister company pun takde certificate tuk Certified Environmental Professional in Schedule Waste Managemen-CePSWaM, dan ditambah aku ni degree holder in industrial chemistry kiranya lulus syarat layak tuk attend training, akhirnya syarikat hantar aku untuk attend course training tuk CePSWaM.


Dari December 2015 lagi bos suruh aku attend, aku cakap tak mahu. Banyak menda negatif kot aku fikir pasal training ni. Training course fee pun dah dekat RM4000- memamg la company bayar, kena lak aku tak lulus exam macam mana, pastu lulus kan nanti nak kena buat field training report, pastu kan nanti jadi orang kompeten kan nanti semua masalah pasal Schedule Waste aku yang kena kan, pastu kena bond ke lama2 ngan company ni. Aku dahla sekadar tolong key-in data kat eswis system je kot sebelum ni & handle Audit, mana nak tahu sangat pasal waste2 bagai ni.


Tapi setelah diberi keyakinan oleh Pakcik yang handle schedule waste kat kilang aku ni yang dia akan tolong, ajar mana yang patut ditambah supervisor aku pun dok basuh aku supaya fikir masa depan aku la bla, bla, bla.. akhirnya aku terima jugak la. So on May 9 sampai May13,2016 aku attend course training ni kat Kajang. Kuliah dari pagi sampai petang and last day exam. Rasa macam jadi budak uni balik.



Dua orang kakak yang aku kenal masa training, Kak Eera dn Kak Ara makan ngan depa gelak ngan depa. sempoi la mereka.



Exam on last day ada dua paper satu paper amali satu objektif. Exam praktikal tu dia bagi situation and kita kena kenal pasti schedule waste yang generate.  Exam ni lebih kurang masa latihan amali yang dia bagi sehari before exam. Paper objektif tu tak silap ada 100 soalan dan kertas soalan kau takkan sama dengan orang sebelah menyebelah kau. Aku sebenarnya lepas jawab exam amali tu aku tak confident pass exam dah sebab aku rasa ada banyak kosong jugak aku tinggalkan. Lagi-lagi masa lecture depa kata kalo rasa exam praktikal tu macam dah tak lulus tak payahla jawab yang objektif sah-sah gagal.


So, aku pulang ke Penang dengan tak mengharap pun lulus exam first level. Kalau gagal kena repeat, bayar lagi. Kenapa la ada seksyen 49A ni dalam Akta Kualiti Alam Sekitar ni kerajaan ni pun macam2 la. Result katanya dua ke tiga bulan baru keluar so aku pun jadi macam tak nak amik tahu sangat pasal result exam and meneruskan life aku macam biasa. 


Sehinggalah Ogos 27, 2016 bising kat group whatsapp katanya result dah keluar. Kebetulan masa tu aku dok ada kat Pulau Mabul bercuti kau. Malas nak tanya HR result dah sampai ke kot2 nanti spoil mood bercuti. Then, after a few days bila aku dah ada kat Semporna macam tergerak nak kol HR nak tanya result dah sampai belum, dan hasilnyaa..




Masa dapat tahu result tu dalam kepala otak aku cakap macam mana boleh lulus exam amali ni? Kena buat report la lepas ni. Bila balik ofis amik surat dari HR pun macam takde perasaan. Nak kata happy tak jugak nak kata tak suka tak juga. Cuma yang aku pikiaq aku kena struggle untuk siapkan Field Training Report tuk 6 bulan. Jadi budak praktikal balik la buat report latihan industri.


Dan di kala aku dok taip entri ni, aku sebenarnya baru je lepas siapkan sesuku kot report dari Chapter 2. Kemungkinan report ni akan tertangguh lagi tuk beberapa hari memandangkan tetiba hari ni dapat form tuk performance review this year. Antara menda yang aku paling tak suka setiap hujung tahun, buat Performance Review!


Kilang sunyi semua dah pakat cuti deepavali. Happy Deepavali... gaji pun belum masuk, hujung minggu dok rumah je la layan running man la dua hari..

♫ singgah sat..