Posts

Syahirah Korean Secret Skincare, Facial Cleansing Foam Cosmoderm & Supplement Shaklee

Image
Hi guys,

Assalamulaikum..
Lama tak update blog. Singgah lalu je. Sejak wujud macam-macam media sosial sekarang ni macam instagram semua kan, masa terhad yang dok ada tu macam banyak di spend kat instagram dan facebook je.
Blogger lain dayun tak pasti kalau dayun memang nak kena ada me time, bertenang amik mood baru jejari runcing ni rajin  tekan keyboard buat entri.
Oklah hari ni dayun just nak sharing a few skincare yang dayun guna dan supplement yang saya amalkan setiap hari. So far, sangat berpuas hati and worth to be repeated :)
Sebelum tu nak mention la kulit dayun jenis dry skin. Last time masa buat facial wash di House of Healin beautician dia ada bagi advise supaya gunakan pencuci muka tanpa buih, moisturizer dan kalau boleh add on sunblock jugak. Korang tahu kan kulit kering ni lebih mudah terdedah pada jeragat.


Vitamin E Facial Cleansing Foam Cosmoderm


So selepas sedikit research dan google, adalah dua jenis brand ni yang sesuai dengan bajet dayun dan my requirement kan. Sala…

Uncle KIN Pan Mee di QueensHall, Queensbay Mall Penang!

Image
Assalamualaikum and hello 2017!!!!

Post pertama di tahun 2017. Post pertama pasal makan dah. Makanan yang dayun nak cite ni pun makanan pertama yang akan pop-up on my mind bila ada kat Queensbay Penang ni. Punya berlambak foodstall kat QueensHall tu Pan Mee jugak yang dayun akan jadikan makanan pertama, then baru decide side dish yang lain.


Since the QueensHall Food Stall ni launched, selalunya dayun akan ke sini la untuk makan bila ada kt queensbay. QueensHall ni dok kat 3rd floor  First time makan Pan Mee ni dengan my ex-lovely housemate FarahNadia. Teruja tengok panjang sangat beratur, lepas tu bila tengok PanMee yang dah ready tu buat rasa nak sangat cuba rasa.


And here, dayun terjebak dengan Pan Mee ni sampai sekarang. Dayun akan amik Dark Sauce Pan Mee sebab yang ni kurang pedas since Dry Chili dia pun dah pedas. Tapi FarahNadia hantu cabai confirm lah amik Signature Sauce. Setiap set Pan Mee beserta sekali Fishball Soup yang super duper yummy.


Dayun memang tak boleh move on d…

LAZADA Break The Code Game

Image
Terjebak jugak kau semek.
Tapi still tak boleh break the code. Aku dapat 5 digit ni je.
Hangpa dapat berapa?



Ada special sale hari ni katanya.  Jom cuci mata, cuci duit kat LAZADA even purse dah kempis :p. Cuci mata je la yang mampu... gua gerak dulu la yea.




Perkara 49A. Competent Person–CePSWaM

Image
Dengan menyebut nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Mengasihani


As has been written in Environmental Quality Act 1974 (Act 127);
49A. (1) An owner or occupier of a premise shall employ a person who has been certified by the Director General as a competent person to conduct all or any of the following activities: (a) the operation of a control equipment (b) the management of schedule wastes
(c) the conduct of studies
(d) the preparation and submission of reports, plans, proposals, engineering drawings or other documents relating to environment matters


Sebab dah dalam akta pun dah cakap kena ada competent person, ditambah dengan dua tahun berturut-turut ISO audit kena OFI sebab tak ada orang yang kompeten tuk uruskan bahan buangan berjadual aka schedule wastes ni, lagi SHO dari sister company pun takde certificate tuk Certified Environmental Professional in Schedule Waste Managemen-CePSWaM, dan ditambah aku ni degree holder in industrial chemistry kiranya lulus syarat layak tuk attend tr…

Wordless Wednesday #21092016

Image
Not so wordless :p

Pulau Mantabuan, Semporna.
#tripsbefore30
#utktatapansemek

Kuey Teow Kung Fu

Image
Bila dah sampai akhir Ramadhan, tak boleh pusing pikiaq menu apa dah nak makan buka. Akhirnya dari berbuka semalam sampai ke sahur tadi pagi hadap Kuey Teow KungFu ni.. Sedap jugak aku masak rupanya... hehe

#jangankecamsaya :p




Bahan-Bahan (Kuey Teow)
1-Kuey Teow 2-Telur 3-serbuk lada hitam, garam

Cara penyediaan: Campur je semua macam buat telur dadar pastu goreng je macam goreng telur dadar tu.

Bahan-Bahan (Kuah)
1-Udang/ayam 2- sayur kubis bunga/ carrot 3-sos tiram 4- serbuk lada hitam
5-bawang putih, bawang holand 6-gula, garam, stok ayam 7- tepung jagung
8- cili api sket

Cara penyediaan: 
1- Tumis bawang putih, bawang holand, cili api
2- Then,sayur kubis bunga dan carrot,udang, sos tiram, serbuk lada hitam, stok ayam dan  perasa.
3- Masukkan air beserta bancuhan tepung jagung
4- Biarkan seketika kemudian bolehlah angkat dan taruk kat atas kuey teow yang dah bersalut telur tu.

Sekian, perkongsian masak-masak malas semek!

#DIY Clear Sticker Label

Image
Assalamualaikum... salam jumaat :)
Semalam dayun p Mydin. Kalau p Mydin tak sah kalau tak p usha barang-barang kat line barang-barang rumah. Sekali tangkap satu mug ni macam comel je. Ada tiga warna pink, hijau ngan clear dayun rembat yang clear.

Sebab rasa mug ni macam kosong sangat maka terfikir nak tampal clear sticker. Google2 jumpa la a few blog yang buat tutorial DIY clear sticker label ni. Kebanyakannya guna clear plastic sticker yang boleh dapat kat kedai stationary tapi dayun pakai packing tape je. Hasilnya macam kat bawah ni la.



Dayun saje nak try jadi ke tak so masa buat nak tape-kan tu masuk angin jadi tak elok. Pastu pompuan ni malas pulak nak buat yang baru maka gunalah je yang tu jugak. Nampak kan macam putih-putih gelembung udara timbul tu kan. Kalau QC check ni dah reject ooo... Nantilah senang- senang dayun buat baru. :)

Korang boleh visit link-link website kat bawah ni untuk tutorial. Kat you tube pun ada banyak video tutorial. Pinterest semestinya la jadi website penca…