Wednesday, March 31, 2010

Ole-ole dari Jakarta Oleh Yuka-Luv

test!...test!
ok..diz entry is a STICKY MODE ENTRY, sila skroll ke bawah tuk entry2 seterusnya k!.hehe


actually dayun ada baca pasal ole2 dari yuka-luv ni belum2 ni di blognya tapi xde ler terdetik nak ikut contest ni. tapi after baca entry ni di blog cik bunga rasa cam nak ikut je contest ni.hehe..ngada2 dayun! ok, contest ni cik yuka-luv buat becoz sila baca di bawah:

"...sempena program jalan-jalan cari makan yuka ke Jakarta/Bandung pada 12-16 Mac 2010 ini, yuka berhasrat untuk membeli cenderamata untuk diberikan kepada pengunjung blog yuka-luv ni...namun demikian tak dapat la yuka nak bagi kepada semua....( biasalakan masalah bajet pastu masalah nak bawak banyak2)..untuk berlaku adil...pemberian akan dibuat melalui cabutan bertuah..."

kalo nak join contest ni.. follow the steps below k:

1. buat satu sticky mode entry guna tajuk ole-ole dari jakarta oleh yuka-luv sampai tarikh tutup contest ni-
30  mac 2010.
2.  tinggalkan link anda di commentbox entry ni di blog cik yuka
3. then, sila nyatakan referrer anda tuk contest ni [ cik yuka luv sendiri ]
4. terbuka to all rakyat malaysia la...not PATI k..hehe
5. due date 31 mAc 2010

tuk lebih jelas lagi, korang bleh jenguk sendiri blog cik yuka-luv k.hehe gudLuck!

sudah terlunas atau belum?

current mode: kabur2..erm

kalo dihitung, dikira xpayah guna kalkulator ler banyak rasanya tanggungjawab yg harus dipikul oleh kita sebenarnya. tanggungjawab terhadap Allah sbg hambanya, tanggungjawab terhadap pemimpim, terhadap parents kita sendiri, famili, saudara2 seagama, sahabat2, terhadap diri sendiri, tanggungjawab sbg pelajar...

Rasulullah s.a.w bersabda yang maksudnya 
"...Ia (iaitu kepimpinan) adalah amanah dan di akhirat ia menjadi kehinaan dan penyesalan kecuali mereka yang mengambilnya dengan hak dan melaksanakan tanggungjawab yang diamanahkan di dalamnya..."

meninggalkan persoalan: sudah terlunas atau belum?

Saturday, March 27, 2010

bergelap gelita...



FYI: poster ni dari sorang kawan di cbox frenzyfm

lagi brape jam bergelap la kita
so kepada sesiapa yg x tahan panas
kononnya yg 24 jam biasa dibelai air cond
today, baek korang sedia kipas tangan awal2
newspaper berlambak kt umah kn
bleh la tu jd teman menyejukkan korang malam ni
 termasuk la ak..hehe

8.30 -9.30
sejam tu..1 hour
terpaksa la sejam tu ak hold jap dr blogwalking,
terjah blog2 korangmelawat muka buku, berkebun di fb

kalo di flashback earth hour 2009
yg taun lepas punya
sejam tu ak habiskan kt muka pintu umah je
 [ sebab kat ctu ler port yg sejuk cket, berangin kan ]
men suluh2 jiran sbelah rumah
jiran depan, kiri, kanan bg respon
suluh ak balik..
tp jiran belakang 24 hours earth hour
xde join kiteorang men suluh2, ala2 pesta torchlight ni
bukan sebab diorang sombong
bukan jugak sebab diorang da bosan ngan kempen earth hour ni
tapi
-
-
-
sebab perumahan belakang ak tu lum siap lg
xde orang dok lg, xde la nk join kami men suluh2..hehe
sudah! sudah! tutup cite..

okla..b4 dayun end diz entri
here dayun attach pic kt kL masa mlm earth hour last year
sumber cam biasa GoOgle image..hehe


p/s : sokong la kempen ni bukan lama pun sejam jer..bOlehkan? bye2


Thursday, March 25, 2010

tak perlu red carpet tuk amik Beautiful Blogger Award!


current mood : moody.. tp epi cket coz dapat award! ngeh3

http://emo.huhiho.com


FYI: diz award is from miss eyda

Bila ditenung balik award ni, ada betul la kata miss eyda , BEAUTIFUL BLOGGER tu means tuan blog tu la yg 'beautiful' kan? bukan blognya kn? hehe... apa-apa je la janji bukan beauti-fool suda! tenkayu miss eyda. okla xleh tulis panjang2 byk esaimen nk disiapkan ni.  luv u all...muaaaah!


Wednesday, March 24, 2010

mana satu lebih munasabah ni?


current mode : buhsannn, fed up ngan UO!

Timbul persoalan, loghat daerah manakah yang lebih munasabah di antara loghat utara dengan loghat pantai timur?




Jawapannya: Loghat pantai timur (Kelate) adalah munasabah. kenapa plak???

Bahasa Melayu standard:
"Dia pergi ke rumah jiran untuk mencari emaknya tetapi setelah sampai di situ didapati emaknya tiada."

Loghat Utara (kedah):
"Dia pi ghumah jiran nak caghi mak dia, pi pi mak dia tak dak".

Loghat Pantai Timur (kelate):
"Dio gi ghumoh jire nok caghi mek dio, gi gi mek dio tak dok."


p/s: tidak mungkin pipi emaknya tiada; tetapi kalau gigi maknya tidak ada memang munasabahlah! hehe...


Monday, March 22, 2010

tag dari fadilah

huhu..
fes time dayun kena tag ni
credit tuk miz fadilah k!

> five name that people call you <
dayah
dayun
mc yah
along
long mek..adik2 ak ler ni

> five important dates in your life <
1402..my besday lor
0101
2501
2107
0811

> five things u done yesterday <
tidoo
wat esei bi
chatbox frenzyfm
nonton step up II
blogwalking

> five ways to be happy <
dont stress la baby
layan lagu
ingat kat adik akem
xtau da...

> five favourite movies <
ice princess
step up II
national treasure I & II
cite hindustan...bleh la
any fantasy movies la

> five favourite hobbies <
blogwalking
nengok movies
fb, farmville
layan lagu rock cintan_90
borak2

> five favourite peoples <
ramli ms..
tam spider ( yg tua2 kn smua? hehe )
my family
kengkawan kot

> five favourite places for vacation <
ireland
mesir
singapura
yg ada waterfall yg chantek2
malaysia ler..lum abis zOOm in lg.

> five reasons you answer the survey <
excited..fes time kena tag
isi masa yg xbrape lapang
update blog
leh tau pasal diri ak
appreciate org yg tag ak ler

> five persons to tag <
anith
niQ ada
miss eyda
sape2 je r..k

MyEm0.Com



Sunday, March 21, 2010

nope! nothing..


                                                                             

design and written by hAnaN maLiK

Friday, March 19, 2010

.... is a friend!

Lenka said TROUBLE is a friend
dayun said ESAIMEN is a friend

berantai plak esaimen ni
abis yg ni, datang yg baru
yg baru pun belum run lagi, dapat lagi...
oh no..oh dayun u can't say I LIKE...
now and onward
i like diz statement...
I HATE U esaimen but I LOVE U
why???
coz nnt bila dapat marks tuk assessment
dapat ler back up result midterm and test 
yg seciput tu, yg cukup2 makan jer tu

p/s: marks yg seciput tu bkn sebab i bodoh k!
      [sila take note: tak de org yg bodoh cuma kurang pandai jer]
      tambah lg ngan i ni yg spesies malas belajar 
      malas da satu hal, suka tangguh2 kerja lg
      [tangguh2 pun siap gak esaimen i on time..hehe] 

lupakan pasal result dayun tu ^_^
oldo dayun ngah busy ngan my lovely friend ni
                 ----->(@
> blogwalking still jalan <
> kebun i di facebook tetap jenguk <
> maseh akan wat job in mafia wars <
> layan frenzyfm...itu perlu <
> last but not least.. i kena la tidur gak, hehe <MyEm0.Com
bye2..assalamualaikum w.b.t

Thursday, March 18, 2010

Mega-Bayangan Gurauan


MyEm0.Com
Tak pernah ku alami
Tak mungkin ku hindari
Di himpit perasaan
Bayangan gurauan

Di dalam jaga ku tercari-cari
Di dalam tidur termimpi-mimpi
Siapakah gadis misteri
Melambai dan terus menyepi

Jangan biarkan ku ternanti-nanti
Usah benarkan masa berlalu pergi
Cintamu oh! gadis misteri
Adakah kekal dan abadi

Andai di berikan emas permata
Ku pilih senyumanmu
Andai kupunyai mahligai indah
Ku hadiahkan untukmu

Dalam berjuta bintang berkelipan
Kau bagaikan kejora
Antara ribuan mata menikam
Takkan kubiarkan kau tenggelam

Di dalam jaga ku tercari-cari
Di dalam tidur termimpi-mimpi
Siapakah gadis misteri
Adakah dapat ku kenali
-
-
-
(Belum puas ku temui)

Sunday, March 14, 2010

plug in tak ngam ni..


help me plezzzzzzzzz!
adoii..
ak xbleh dengar radio online da skrunk
frenzy fm kt my blog pun i da tak bleh dengar gak ni
hot fm radio lagi la..
plug in yg lama tu cam x ngam je ngan window 7 ni
-
-
-
actually
smalam dayun baru format laptop. 
al maklumla menternak virus berkolam2. 
kwn yg formatkan tu [mR. nuRuddin]
dia installkan window 7 ni.  
belum2 ni dayun guna window vista, 
plug in octoshape tu ok2 je guna.. 
mintak tolong pada sape2 yg terror2,
 tau camne nk selesaikan problem dayun ni, 
ada plug in len kew 
or apa2 yg patut dayun buat la k!
help me plez! 
susah la nk dengar radio online nnt.
 da la i da jatuh hati ngan frenzy fm
[ mekasih kpd mr.eyanz yg perkenalkan radio ni kt i yea..hehe ]
skrunk ni..
tolong ek, tolong i yg rabun IT ni but not blind k..ngeh3.

Wednesday, March 10, 2010

i miss him!

i want to meet him
i want to hug him
i want to kiss his cheek
i miss his laugh
have a walk with him
stay beside him when he cry
i really misssss him...
-
-
-
-
-
-
-
-
...my little brother
MyEm0.Com
...MOHD.ABDUL HAKIM BIN KASMURI...



Monday, March 8, 2010

jom join catcheye...






Hai kawan2..

Drpd on9 je, hasil pon xde, mesti BOSAN kan??? Mula2 mmg xcaye bnde ni,tp y not kite try kn sbb die XPERLU MODAL pn. XPERLU MODAL!! Haaaa, nie die...sambil on9, sambil cari duit..Beri saya masa 5 minit je boleh? mari sertai saya di Catcheyes jom..

Catcheye adalah sebuah syarikat pengiklanan terbaru di Malaysia, apa yang menariknye anda dibayar untuk setiap iklan yang anda lihat disini. Ya, mudah saja,klik2 iklan tak sampai seminit dah dapat duit, malah mereka membayar kita sehingga level 4 secara infiniti..

Katakan anda menaja 10 orang di level 1, kemudian mereka menaja 10 orang lagi sehinggalah 4 level, tahu tak awak akan peroleh RM11 jika sehari mereka klik untuk 1 iklan, kalau sehari mereka klik 10x anda peroleh RM11x10=RM110 jika sebulan anda akan peroleh RM110x30=RM3300..

Banyak tu .. awak tak nak ke? Jomlah sertai saya..benda ni 100%
percuma..tak perlu modal cuma perkenalkan kepada 10 orang je..benda free xkan tak boleh ajak..

2. Klik 'Join Catcheye now'

3. Isi maklumat diri, IC dan alamat (penting sebab cek dihantar berdasarkan ini selepas cukup RM50)

4. Isi jawapan:

soalan 1 jawapan A (atas sekali),
soalan 2 jawapan B (yang tengah),
soalan 3 jawapan A (atas sekali).
p/s (jika jawab salah pendaftaran tidak diterima)

5. Klik agree and proceed.. Ok siap. Kemudian apa perlu buat?

1.klik sign in

2.lepas sign in klik reward panel

3.Awak lihat akaun awak ade RM1 (bonus) dan link awak.

4.Copy link awak dan gantikan link saya ini dengan link awak.

5.postkan risalah saya ni di buletin facebook atau myspace & emailkan kepada kawan2.

6.Lihatlah tak sampai sebulan awak dah ade 10 orang di level 1.

percayalah!sebab benda ni 100% percuma REZEKI TUHAN YG BG..TP KITE KNE USAHA JGAK KN??
TGGU APE LG?? J0MLA J0IN.. =)
klik, klik, klik...

Sunday, March 7, 2010

7 perkara ganjil!




Terdapat seorang pemuda yang kerjanya menggali kubur dan mencuri kain kafan untuk dijual. Pada suatu hari, pemuda tersebut berjumpa dengan seorang ahli ibadah untuk menyatakan kekesalannya dan keinginan untuk bertaubat kepada Allah s. w. t. Dia berkata, "Sepanjang aku menggali kubur untuk mencuri kain kafan, aku telah melihat 7 perkara ganjil yang menimpa mayat-mayat tersebut. Lantaran aku merasa sangat insaf atas perbuatanku yang sangat keji itu dan ingin sekali bertaubat."

> goLoNgan PeRtamA <

" Yang pertama, aku lihat mayat yang pada siang harinya menghadap kiblat. Tetapi pabila aku menggali semula kuburnya pada waktu malam, aku lihat wajahnya telahpun membelakangkan kiblat. Mengapa terjadi begitu, wahai tuan guru?" tanya pemuda itu. " Wahai anak muda, mereka itulah golongan yang telah mensyirikkan Allah s. w. t. sewaktu hidupnya. Lantaran Allah s. w. t. menghinakan mereka dengan memalingkan wajah mereka dari mengadap kiblat, bagi membezakan mereka daripada golongan muslim yang lain," jawab ahli ibadah tersebut.

> goLoNgan kEdUa <


Sambung pemuda itu lagi, "Golongan ini aku lihat wajah mereka sangat elok semasa mereka dimasukkan ke dalam liang lahad. Tatkala malam hari ketika aku menggali kubur mereka, ku lihat wajah mereka telahpun bertukar menjadi babi. Mengapa begitu halnya, wahai tuan guru?" Jawab ahli ibadah tersebut, " Wahai anak muda, mereka itulah golongan yang meremehkan dan meninggalkan solat sewaktu hidupnya. Sesungguhnya solat merupakan amalan yang pertama sekali dihisab. Jika sempurna solat, maka sempurnalah amalan-amalan kita yang lain,"

> goLoNgan kETigA <

Pemuda itu menyambung lagi, " Wahai tuan guru, golongan yang ketiga ini yang aku lihat, pada waktu siang mayatnya kelihatan seperti biasa sahaja. Apabila aku menggali kuburnya pada waktu malam, ku lihat perutnya terlalu gelembung, keluar pula ulat yang terlalu banyak daripada perutnya itu." " Mereka itulah golongan yang gemar memakan harta yang haram, wahai anak muda," balas ahli ibadah itu lagi.

> goLoNgan keEmpAt <

" Golongan keempat, ku lihat mayat yang jasadnya bertukar menjadi batu bulat yang hitam warnanya. Mengapa terjadi begitu, wahai tuan guru?" Jawab ahli ibadah itu, " Wahai pemuda, itulah golongan manusia yang derhaka kepada kedua ibu bapanya sewaktu hayatnya. Sesungguhnya Allah s. w. t. sama sekali tidak redha kepada manusia yang menderhakai ibu bapanya."

> goLoNgan KeLimA <

" Golongan kelima ini ku lihat ada pula mayat yang kukunya amat panjang, hingga membelit-belit seluruh tubuhnya dan keluar segala isi dari tubuh badannya," sambung pemuda itu. " Anak muda, mereka itulah golongan yang gemar memutuskan silaturrahim. Semasa hidupnya mereka suka memulakan pertengkaran dan tidak bertegur sapa lebih daripada 3 hari. Bukankah Rasulullah s. a. w. pernah bersabda, bahawa sesiapa yang tidak bertegur sapa melebihi 3 hari bukanlah termasuk dalam golongan umat baginda," jelas ahli ibadah tersebut.

> goLoNgan keEnAm <

" Wahai guru,golongan yang keenam ini yang aku lihat, sewaktu siangnya lahadnya kering kontang. Tatkala malam ketika aku menggali semula kubur itu, ku lihat mayat tersebut terapung dan lahadnya dipenuhi air hitam yang amat busuk baunya," " Wahai pemuda, itulah golongan yang memakan harta riba sewaktu hayatnya," jawab ahli ibadah tadi.

> goLoNgan keTujUh <

" Wahai guru,golongan terakhir yang aku lihat, mayatnya sentiasa tersenyum dan berseri-seri pula wajahnya. Mengapa demikian halnya wahai tuan guru?" tanya pemuda itu lagi. Jawab ahli ibadah tersebut, " Wahai pemuda, mereka itulah golongan manusia yang berilmu. Dan mereka beramal pula dengan ilmunya sewaktu hayat mereka. Inilah golongan yang beroleh keredhaan dan kemuliaan di sisi Allah s. w. t. baik sewaktu hayatnya mahupun sesudah matinya."


MyEm0.Com
( sekadar hiasan )
P/s: dari Allah kita datang kepada Allah kita kembali...




Wednesday, March 3, 2010

bersua akhirnya...


kuatkan semangat
jangan gabra..do ur best!
eishh..penat ni sebenarnya
MyEm0.Com

today dayun ada midterm unit operasi
ntah dapat jawab ke tidak
banyak kira2, formula2 ni
esok ada midterm lg
spektroskopi organik menanti esok
yang tu lagi laa...
ngan graph spectrum yg apa2 ntah
hope dapat wat la..
kalo xnak bg lulus paper ni
bg fullmark pun bleh..[ ngeh3 ]
[ k, nite+morning ]


MyEm0.Com
               

...wanna sleep la...