Friday, May 28, 2010

cerita tentang aku dan cooking academy part 1...


Memasak! erm..percaya tak kalau dayun cakap dari kecil lagi dayun tau masak. korang pun tentu pandai masak kan? kan? kan? ala..takkan tak biasa main masak-masak masa kecil dulu. habis semua pinggan mangkuk, periuk belanga kat dapur kena angkut p men pondok-pondok sambil main masak-masak. sekarang percaya sudah dari kecil i dah tau masak? huhu... tapi itu dulu, sekarang dah besar kena belajar masak betul-betul la. tak tahu takpe yang penting kita ada usaha nak belajar kan. ceh wah..azam nak masuk bulan baru 

Sebenarnya, memandangkan sekarang cuti kan daripada tak buat apa-apa, dayun try-try la join cooking academy. pengetua kat sekolah tu pompuan baik sangat. name dia Ms. Carmen Paccio, omputih oii, pompuan. sebenarnya ada 5 silibus yang dayun kena ikut, tapi wat masa sekarang baru belajar buat appetizer [ makanan pembuka selera ]. Ms. Carmen la cikgunya. dayun belajar buat sushi, karipap, byk lagi la... exam pun baru je amik. Alhamdulillah lulus jadi boleh sambung belajar silibus baru, belajar buat sarapan plak.


jemput la rasa sikit sorang..huhu

Ni nak habaq mai... banyak cabaran gak r ikut cooking academy ni. selain kita kena tahu macam mana nak masak satu-satu makanan tu, masa juga amat dititikberatkan. bayangkan...dayun ni memang yang jenis kalut ribut taufan, boleh pulak disetkan masa untuk siapkan satu- satu masakan tu...nak fikir bahan-bahan nak guna, nak follow prosedur penyediaan, mana tak kalut cik kiah abg mamat oii...hehe. pastu kan masa exam tu, examiner dia punya la strict gila. awal-awal dia da warning yang dia takkan senang-senang bagi markah. 

Ada satu part exam tu, dayun kena tuangkan sup dalam mangkuk dengan kuantiti yang sesuai dan cermat. pastu siap set masa berapa mangkuk sup dapat dayun sediakan. korang faham-faham la kalau dah gabra, butterfly in my stomach macam-macam boleh jadi kan. 2 mangkuk sup dayun terlebih taruk sampai tumpah keluar dari mangkuk. pastu dengan selambanya dia cakap apa, " Not satisfactory " siap wat mimik muka tak puas hati lagi. Mr.Henry mulut u memang takde insuran kan..sabar je la i.

p/s: nanti dayun cerita lagi k..nak blogwalking lu. muaaah!


1 comment:

::FAIZ FARISH:: said...

ustazah.... wah lama tak singah sini.... huhu, maaf ya ustazah. agak bz....