Wednesday, August 4, 2010

Rasa macam nak wat business..boleh ke dayun?


Orang berniaga, aku pun nak gak. tengok orang berniaga cam bes je. sebuk je kau dayun, mo berniaga jugak! hehe..macam-macam aku tengok orang berniaga online ni. tapi boleh ke ak jadi businesswoman yang tak bertauliah? haha.. pengalaman berniaga tu adala gak sikit, tapi buat bisness biasa2 je, bukan kow2 punya. huhu.



>Ni time kami berniaga during APK...subjek wajib sem 3<


Berbusiness era sekolah rendah
Uinaa...ni zaman budak2 lagi. time pakai tudung pun senget sebelah.huu.. masa tu aku dalam darjah 4 ke 5. Subjek kajian tempatan cikgu bagi tulis pakai pen. So, apa lagi ambil kesempatan jual pen warna-warni yang brand stabilo tu. Bila tiba time kena wat scrapbook, kami suka bertanding sape punya cover yang paling cantik. Aku amik kesempatan lagi dengan menjual cover2 scrapbook yang menarik. beli satu paket dalam RM 2 for 10 sheets, then jual 40 sen 50 sen satu..tak ke untung tu..huhu. Tu belum kira jual pemadam yang ada macam2 pic atas dia.. suka aku time tu. Dapat duit beli gula2, junkfood dan masuk tabung. Masa tu mana ada fikir nak beli kasut, baju...nafsu ke arah tu xde lagi..gagaga. Kanak2 ribena la katakan :)

Berbusinesss era sekolah menengah
Time ni da pandai cket handle duit la. aku form 2 masa tu, dok kat asrama MRSM Kuala Krai. Kat sana kami ada homeroom macam mentor-menti la. Untuk jana pendapatan homeroom selain yuran bulanan kita orang kutip, so kami buat business kerepek. Beli borong setiap jenis kerepek tu yang besar dalam RM8-9 untuk satu  plastik besar. Then kita orang kasi pack kecil2 jual dalam 50 sen satu bungkus. Seronok, berniaga masa tu.. tebalkan muka p bilik ke bilik. Pastu siap jerit2 lagi, " Kerepek! Kerepek...siapa nak beli leh datang bilik rehat aras 2." Bergema satu blok hostel pompuan tu..ngeh3

Berbusiness era matrix
Time ni bersara jap...takde masa nak kecoh2 buat business. tutt!

Berbusiness era universiti (sekarang la)
Sekarang ni da jadi student U...budak2 U ni banyak betul business diorang. Ada yang jual baju, perfume, barangan kesihatan la sekarang pulak time gila jual shawls..huhu. Tapi aku tetap dengan business yang biasa jak. Aku wat business print2, scan, photostat gitu jak. Ambil kesempatan dari esaimen2 student yang berlambak kan, dengan lab report semua2 tu yang memerlukan khidmat print. Tapi aku takla serius sangat berniaga. Tapi ada la 4,5 orang pelanggan tetap..haha. Sem lepas aku dapat untung dalam RM50 lebih tu pun lepas tolak ink ngan paper la. Sekarang aku masih teruskan business ni la.


Itu la kisah aku berniaga... walaupun aku tak dapat untung yang agak lumayan, tapi aku gembira buat semua2 ni. Berniaga bukan menda senang gak, kadang2 kena sanggup ambil risiko, bertolak ansur ngan pelanggan mcm2 la. Pembeli/ pengguna ibarat raja, jadi kita kena la layan sebaiknya, hormati pandangan mereka. Tapi tipulah kalau aku cakap aku tak ingin dapatkan untung yang lebih lagi dari aku dapat sekarang. Nak juga merasa kan. Masalahnya tak tahu nak business apa..huhu. Korang rasa business apa ya???


6 comments:

a d r e y n i e e l i s y a said...

wah... smgt neyh...
kna cri bsnes yg x brapa memenatkan..
tggl jual ja.. huhu

paan sabri said...

bgus2.. dulu aku sekola rendah meniaga kerepek.. best gle.. budak2 ramai je beli.. duit untung hari tu gak aku abeskan.. haha.. tak taw bjimat lagi..

da[Y]un said...

adreynieelisya : kalo ada bisness gitu...huhu

da[Y]un said...

paan : biasala budak2 kan. tp sronok berniaga kecik2 dulu.dapat untung singgit dua pun da rasa cam banyak...gagaga

Master Yoda said...

terbaek ah kak aku nih

da[Y]un said...

Master yoda: adakah anda adalah JR adikku di fb tu???huhu