Thursday, October 7, 2010

faiz farish kata nak ikut p labuan..


Last week p Labuan. p fieldtrip sebenarnya.report pun belum2 buat lagi ni. bagi orang yang first time p Labuan cam dayun ni, agak teruja la jugak. takdenya dayun nak p jalan2, makan angin around sabah ni kalo bukan p atas sebab program. bukan malas nak kuar bajet sendiri, planning ngan kengkawan tapi belum ada masa yang terluang. Tu la faiz farish ko tak nak pulak ajak aku jalan 2 tunjuk tanah tumpah darah kau yang terchenta ni...


1. First day : 29 September 2010 : Rabu

Punya la tunggu bas jam 5.30 am lagi, sekali dekat2 jam tujuh baru datang. breakfest dalam bus. Lokasi fieldtrip pertama kami ialah Beaufort iaitu kat Kilang kelapa sawit and then petangnya kat kilang proses getah.




Then,kitaorng bertolak ke Jeti Menumbuk,  naik feri besar aku p Labuan ni...





2. Day 2 : 30 September 2010 : Khamis

Da nama p fieldtrip kan our next kilang yang kitaorang serbu ialah Petronas Methanol Labuan. Punyala besar kan tempat tu. Ada 2 plant. tapi  sepanjang lawatan tu tak terdetik sikit pun kat hati aku nak kerja ke praktikal ke kat petronas. takde menda yang besh dan menarik minat aku pun.


Then petangnya kitaorang pakat ramai2 ke Antara Steel Labuan. Kilang ni buat intermediate product of steel. aku suka ngan pegawai yang bagi penerangan tu...lawak. sesuai jadi lecturer kt uMs ni. huhu




Malamnya kami ber BBQ...bersemangat ak tolong bakar2 ayam ngan budak2 ni. banyak betul aku makan. makan asap pun banyak. rasa makin rapat ngan kosmate aku masa BBQ ni..ehemm.




Day 3 : 1 Oktober 2010 : Jumaat

Last day bha di Labuan. last kilang yang kitaorg p ialah Labuan Supply Base (Shell). kat sini pun tak menarik sangat,tapi kawalan dia sangat ketat.siap ada polis jaga. pihak syarikat sediakan minum pagi makan mee ngan ayam goreng. boleh2 pulak budak2 ni dok punggah ayam goreng sampai 2, 3 ketul sorang, katanya ayam tu sedap. apa2je la...aku tak makan pun. apa yang menarik bagi aku kat sini ialah tongkang2 yang wat angkut produk2 diorang ni..yang len membosankan. memang takleh jadi chemist ak ni

Petangnya pas check out dari Beta Apartment (UK) yang memang best punya tempat. kitaorang jalan2 di Labuan, p uMs-KAL, Pantai pancur hitamand then p beli2 coklat la..benda wajib di Labuan. Tapi tak banyak pun aku beli sebab kebanyakan coklat tu takde tanda halal. i konfius la..hehe.


Jam 7 kami naik  feri tuk pulang ke Kota Kinabalu, balik kolej la senang  cerita. dan muka faiz farish  tetap tak nampak2. katanya nak ikut p Labuan. oh! ko da balik kL kan menuntut kat akademi airasia tu sebab tu ko tak ikut kan? kan?.


Erm..fieldtrip ni memang best.lecturers yang ikut pun semua sporting.hehe bye2 Labuan. bye2 feri menumbok. Now,uMs busy ngan Pesta Konvo Tamu Gadang ke-12. jomla pakat datang ramai2.

the end for today :) 

2 comments:

::FAIZ FARISH:: said...

Motif Letak nama Aku? Saje jekan. Kau nak Tumpang Glamor...

Maaf Labuan Bukan tanah tumpah darahku....

da[Y]un said...

haha..xde maknanya.

Ak xcakap labuan la, ak cakap sabah tanah tumpah darah ko.bkn ke labuan tu kira in sabah kan?? haha

♫ singgah sat..