Tuesday, October 27, 2015

Tripsbefore30 #Throwback White Water Rafting - Padas River, Sabah


Ini adalah entri zaman tok nek aku dahni.. hahaha. Tapi nak jugak share sikit pengalaman pi water rafting buat pertama kali dalam hidup aku. Dahla first time buat aktiviti ni. Dahla first time, buat pulak aktiviti rafting ni kat Sungai Padas  di mana cabaran rafting kat sini exercusion around III to IV. Water Rafting ni antara aktiviti paling best dalam Iltinerary aku dan geng Tripsbefore30 sepanjang trip kami ke Sabah.


Lepas subuh kami dah standby untuk bergerak dari Kota Kinabalu ke Beaufort. Kami ambil pakej yang diorganized under Borneo Wave Hunter so diaorang dah sediakan pengangkutan 'Van' dengan guide sekali.. Pakej diaorang pun ok la dalam RM180/each siap pakej makan sekali. Dalam jam 8.00 pg kami sampai Stesen Kereta api Beaufort, makan-makan sikit then naik train yang antik sangat untuk ke kawasan rafting. Dalam lebih kurang dua jam kami sampai kat Rayoh Station (leh refer map kat bawah), kat sini la kitaorang simpan semua barang-barang dan tukar pakaian. Sebab nanti ending point rafting tu kat sini. 

credit to Google


Then kitaorang amik lagi satu train around 30 minute jugakla ke Stesen Pangi di mana tempat untuk Starting Point rafting. Tapi train yang ni lagi antik takde kerusi terus, duduk atas lantai macam naik gerabak yang bawa barang  tu. Sampai kat Stesen Pangi, depa bagi makan buah sikit, pastu bagi taklimat dan PPE yang kita orang kena pakai la. Aku nasihatkan kalau korang first time macam aku join aktiviti rafting ni, korang tak payahla pakai sport shoes bagai, pakai je selipar jepun.. ak pakai selipar je, hehe. Sebab nanti selipar korang tu depa simpan dalam satu beg jugak masa rafting kaki ayam je. Kamera pun tak perlu sebab dah ada abg camera man yang akan ambil gambar dengan shoot yang lagi baek punya...


Tiket Kereta Api-simpan lagi baq ang!

Kami start rafting dalam pukul 10.00 lbh mcm tu la then samping kat ending point dalam jam 12  tengahari plus2 sikit la.  Sebab trek dia pun dalam 10-11 Km. Oklah, dah tak mahu cakap banyak jom layan gambar je.


Biasalah sebelum start wefie dulu.. bagi semangat sikit

Dalam 6 bot juga hari tu. Tu tak termasuk dengan geng yang organiser satu lagi tu lebih kurang kami jugak kot. Aku tengok air sungai tu pun dah cuak dah. Mana taknya air dia wooo... laju berombak oo.. macam kat laut pulak aku ni.. Member aku yang selalu dok rafting kat semenanjung pun agak cuak jugak tengok trek tu. Mana taknya antara trek yang mencabar kot III-IV tu. Tapi pikiaq je aku akan selamat sebab ada jaket dan guide yang memang experience sangat dah.


Sebab first time join water rafting ni aku pilih dok tengah dulu..cuak kau!

Masih di tengah function kena pegang orang tepi kau.

Hehe..dah amik port tepi. kena kerja kuat sikit especially kat rapid

Haa..ni abg2 guide tu sengaja jatuhkan kitaorang tanpa disedari.

Agak cuak kot sebab semua dah agak jauh dari bot, capai paddle, kawan2 akhir sekali bot!

Masa ni ada sorang dah terlepas jauh tapi nasib baik bot lagi satu selamatkan dia.. ;)


OK sedia 1,2,3...ok kembalikan bot pada asal.Alhamdulillah.

Yang paling penting bergambar dulu yaa..


Insyaallah.. nanti ada peluang nak join lagi water rafting. Mungkin next boleh try Water Rafting kat Sungai Sedim lak.

...Semek pun boleh! Angpa pun mesti boleh la.


No comments:

♫ singgah sat..