Posts

Showing posts from July, 2010

Taare Zameen Par: DYSLEXIA mungkin anak anda mangsanya..

Image
Perhatikan dua situasi ini:

Situasi 1: 
Guru 1: Anak encik ni memang nakal, tak pernah bagi tumpuan dalam kelas. Menulis pun tidak betul, apa lagi nak membaca lagi la tidak. Sudah beberapa tahun dia di tahun yang sama, sedangkan kawan- kawan yang seumur dengannya sudah maju ke kelas depan. Saya rasa encik perlu hantarkan anak encik ni ke sekolah khas.
Bapa : Bapa anak itu hanya diam tapi dalam hatinya berkata..."Cikgu ini teruk! Sanggup dia melabelkan anak saya tidak normal.."

Situasi 2: Masih bapa dan anak yang sama, tetapi di sebuah sekolah yang lain...
Guru 2: Encik sedarkah anak encik bukannya bodoh, cuma dia tidak dapat membezakan sesetengah huruf sahaja. Dia mungkin punya sedikit masalah pada motor otaknya untuk berfungsi dengan baik.
Bapa : Dia memang malas belajar cikgu. Jangan cikgu nak kata anak saya tak normal pulak.
Guru 2: Cubalah encik faham, saya bukan kata anak encik tu tidak normal. Saya lihat dia punya kelebihan yang lebih hebat dari kita orang dewasa cuma dia per…

Postpone entri 'tare zameen par' fot the fourth awards...

Image
♫♫♫...Nobody, nobody but u... Nobody, nobody but u... Award ni buat kamu...♫♫♫
Ok..see, cik dayun da mula nyanyi. mean dia tengah gembira la ni. huhu... actually dayun nak pos entri pasal Tare Zameen Par tapi bila view belog saya ni, ada orang bagi award pulak. Terpaksa la postpone entri tu untuk beri laluan pada award saya yang keempat ni.

Award yang ke-4 ni saya terima dari[ ciK idA dAiya ]. Terima kasih, tenkiu..kalau sudi jenguk2lah blog i selalu. huhu :) Cik adik cun ni satu matrix ngan dayun dulu..we are kmph student batch 2007/08. Penuntut UPSI dalam major fizik i think, cikgu to be la ni... Khas untuk cik ida daiya, perasaan saya bila dapat award ni ialah, saya bermonolog sikit :
"Uinaa..aku dapat award lagi? dayah yang bagi? ni award yang ke...1,2,3..ooo yang ke-4 da. suka,suka sangat-sangat, blog aku masih punya tempat di hati mereka (blogger2) ni rupanya"

ni ciK idA dAiya
dayun da tunaikan permintaan cik ida daiya. dayun rasa nak bagi award ni kat beberapa follower dayun…

entri itu untuk aku...

Image
Jom rapat2 dekat2... Layan bedtime story ni meh..huhu
Hari ni kan dayun rasa happy sangat. Sejak hampir setahun jadi gengblogger ni, dayun dah jumpa ramai kawan blogger dan semuanya memang baik2. Special thank untuk sorang blogger yang baru semalam dayun terjah blog dia sebab hari ni dia tulis special entry pasal dayun dan blog saya ni, dayah dayun : the overlander chronicles. Terharu rasa...huhu. Erm.. kenapa lak dia nak tulis entri tentang saya dan blog saya? Sebabnya dayun adalah follower dia yang ke-100. Tak cukup dengan entri dia bagi saya award jugak. i love it... See, jadi follower ni sebenarnya dihargai gak.
Nak tahu tak sapa blogger yang baik hati tu?    Dia kenalkan diri dia sebagai QASEHbut her true name is Siti Fathiah  nice and sweet girl.

Ni blog dia http://qasehchentastory.blogspot.com
 (dayun cilok gambar ni...halal ek) sweet kan..macam blognya jugak.
and this is award i got from her,  Syukran Qaseh..sayang kamu jugak..huhu


Main tapuk2 dengan blog list yang saya follow...

Image
Sebelum saya dengan terlalu asyik, syok sendiri tulis entri..saya nak maklumkan yang entri kali ini di tulis di laptop housemate saya tetapi masih menggunakan my Digi broadband because housemate kesayangan ni tengah update virus laptop..oppss! antivirus la :)
Saya agak sedikit kalut ribut taufan beberapa minit yang lalu. kenapa? cuba korang bayang kan bila sign in blog, mestila terus keluar dashboard kan. and bila skrin laptop telah memaparkan keseluruhan page tu, saya dapati ruangan blog list yang saya follow tiada, kosong! no any list of new entries or blog list yang saya follow. siap tulis lagi kat situ, THERE IS NO ANY BLOG THAT I FOLLOW. bagi saya yang masih baru dalam dunia blog ni dan tak berapa update sangat pasal IT ni mestila perasaan saya ketika itu ialah,
1-blank yang teramat
2-kalut ribut taufan
3-sedih tetiba je
Dalam kepala saya hanya dok fikir, jenuh la aku nak cari balik blog yang aku follow sebelum2 ni, nak follow balik satu kerja pulak. apa la yang kau buat dayun sampai…

daYun tu motor...motor tu kau!

Image
dayun, dayun, dayun
kenapa panggil aku dayun? ni bestfriend  zaman sekolah lu punya kerja la
Time tu aku belajar kat mRsm kUala kRai dalam form 3. nama kawan aku ni Rifai'i, budak setan kitaorang panggil. tapi ni bukan kisah lagenda budak setan tu. budak setan sebab dia pernah ikut drama-fest n berlakon jadi setan, devil, huhu. Asal leh jadi nama dayun tu pulak kan. sebenarnya kawan aku ni dia kasi taruk, tukar sebutan setiap suku kata yang ada kat nama aku tu jadi ON. Lebih kurang gini la bunyinya:
SITI NURHIDAYAH disebut SITON NONHIDAYON
Sepanjang hari dia panggil aku macam tu,  aku pun tak tau kenapa. Last2 dia pendekkan jadi DAYON. Asal jumpa aku je dayon, dayon, dayon. Buruk ngat aku tengok ejaannya gitu, jadi aku tukar la dari DAYON jadi DAYUN. Pastu, mana2 tempat yang aku pergi, sapa2 yang terapat ngan aku pasti panggil aku dayun. Awal-awal dulu pun adik aku jadi blur bila orang call tanya, 'Dayun ada tak?'... mana la diorang tahu tu aku,tapi nasib baik before adik aku …

uniknya dabawallas dan bisness mereka

Image
DABAWALLAS

Korang boleh jumpa dabawallas ni kat bandar dalam pic kat atas. mana tu ek? ramai je penduduk kan? Actually this is Mumbai, India. So.this is a chronicle story of Mumbai's overlanders..hahaha.
Dabawalla ni sebenarnya gelaran yang diberi kat orang yang bekerja hantar makanan tengahari kat pelanggan2 mereka yang majoritinya kerja kat pejabat. Diaorang akan pakai topi kat atas kepala diaorang tapi i lupa apa nama topi tu dan ini membuatkan mereka lebih dikenali. Istimewanya makanan yang dihantar ni dimasak oleh isteri atau ahli keluarga pelanggan2 abang dabawalla ni la. Around 9 a.m, dabawallas ni akan pergi ambil makanan yang sedia pack dalam tiffin-box atau tempat kita biasa panggil mangkuk bertingkat. Lepas amik semua lunch box ni dari pelanggan, dabawallas ni akan berkumpul kat satu tempat, biasanya kat stesyen keretaapi. Kenapa kat situ plak?
Ingat lagi tak masa belajar geografi PMR dulu2, keretaapi adalah pengangkutan utama negara India. So, keretaapi adalah medium peng…

Dari ng.bawah bayu...

Image
Bismillahirrahmanirrahim... Alhamdulillah, syukur kepada-Nya kerana masih diberi kesempatan untuk menulis entri dan blogwalking.

Penat otak, letih, lenguh kaki, sakit mata, lenguh badan...perut sentiasa lapar, (nakal) Semua ni sebenarnya gambaran tentang keadaan aku sekarang sejak kembali ke negeri di bawah bayu ni last 12 of july 2010. Blog aku ni aku lalu je macam McD drive-thru (betul ke eja g2? huhu). Bukan  aku takde menda nak cite, banyak sebenarnya,tapi kekangan masa ya ampun.
Maklumla, cuti 2 bulan supervisor mintak siapkan draft proposal FYP tak siapkan pun. Bila balik sini mulalah kalut ribut taufan sampai nak tumbang diri buat proposal. Aku tulis entri ni pun aku cilok time untuk aku siapkan proposal ni. Aku mintak escape untuk malam yang berlalu tadi dengan aku punya pengarah program PMI yang sepatutnya start semalam lagi, janji ngan dia pagi ni aku p tempat program. Syukran Jubair bg aku escape ya.
Aku tak tahan dah ni beb sebenarnya.. Katil dah memanggil-manggil, jurnal-jurnal…

Buatmu Hawa : Hak-hak umum wanita islam...

Bismillahirrahmanirrahim... Dengan nama Allah yang Maha Pemurah & Maha Penyayang...  Alhamdulillah masih diberi kemudahan & kesempatan dari-Nya untukmenulis lagi...
Wanita pada zahirya memiliki hak-hak umum sebenarnya dalam islam. Sebenarnya kan, terutama kawan-kawan yang sejantina dengan saya, kalau kita ketahui dan akui hak-hak kita ni insyaallah apabila kita menuntut hak kita nanti kita akan mendapatnya secara sempurna. Jika kita tengok secara kasar la, hak-hak umum wanita ni boleh dibahagikan kepada beberapa part :

Hak wasiat :
Wanita juga berhak untuk mewasiatkan hartanya pada waktu hidupnya dan melaksanakannya setelah kematiannya, tiada yang boleh menghalanginya kerana wasiat merupakan hak peribadi. Sebagaimana lelaki memiliki hak dalam berwasiat, begitu gak ngan wanita mereka juga punya hak yang sama. Namun demikian hak wanita tidak boleh melebihi satu pertiga. [ klik sini ]
“...Dan untuk dua orang ibu-bapa, bagi masing-masingnya seperenam dari harta yang ditinggalkan, jika y…

Kaki menawan pelengkap kejelitaan?

Image
Alahai perempuan... kaki kau berbau ke???
Muka, solekan dan rambut selalunya sempurna kelihatan dicermin. Mungkin kita merasakan kita sudah menjaga diri dengan sempurna. Tapi dalam tak sedar sebenarnya ada certain part pada tubuh badan anda yang mungkin terlepas pandang takpun kurang dititikberatkan.


KAKI! ya kaki. kebanyakan antara kita lupa untuk menjaga kebersihan kaki. Bila tiba time sarung kasut baru la perasanyang keindahan diri telah hancur berkecai kat hujung jari. Sebabnya??? Inilah sebabnya kalau ambil mudah, ambil ringan pasal penjagaan kesihatan & kebersihan kaki. Tengok-tengok tumit merekah dan kuku bercekam sebagai hadiahnya. Sebenarnya jaga kaki ni lebih kurang jaga muka gak sebab kaki kita ninak kena bersih setiap hari macam rutin mencuci muka. Kaki kita kan anggota utama badan tuk bergerak, berjalan.

Cara Pembersihan Kaki
Make sure kita sentiasa bersihkan kaki menggunakan sabun dan air yang bersih. Pastikan celah-celah jari tu pun dicuci. Kena buat tiap-tiap hari tau,…

FaMa, Buaya Friend & Gila Friend...

Image
Bila seronok aku cari pasanganku Bila sedih aku cari mak Bila berjaya aku ceritakan pada pasanganku Bila aku gagal aku ceritakan pada mak Bila bahagia aku peluk erat pasanganku Bila berduka aku peluk erat emakku Bila nak bercuti aku bawa pasanganku Bila sibuk aku hantar anak ke rumah mak Bila sambut valentine aku bagi hadiah pada pasanganku Bila sambut hari ibu aku cuma dapat ucapkan "Selamat Hari Ibu" Selalu...aku akan ingat pesan pasanganku Selalu...mak ingatkan aku Bila-bila aku akan telefon pasanganku Entah bila aku nak telefon ibuku Selalu...aku belikan hadiah untuk pasanganku Entah bila...aku nak belikan hadiah untuk emak


Renungkan :
" Kalau kamu sudah habis belajar dan bekerja, bolehkah kau kirim wang untuk mak? Mak bukan nak banyak, lima puluh ringgit sebula pun cukuplah..."
Berderai air mata jika kita mendengarnya...
Tapi kalau mak sudah tiada... MAKKKKK...RINDU MAK...RINDU SANGAT...


Berapa ramai yang sanggup menyuapkan ibunya? Berapa ramai yang sanggup mencuci muntah ibunya? …

Made by my hand...

Image
Menu tengahari ni untuk adik2 dayun yang baru balik sekolah tu
1. Tomyam campur 2. Ayam goreng 3. Telur dadar
Abah dayun jadi pemerhati hari ni.. Kalo abah ada kat umah selalu aku yang kena masak. Katanya kalau tak belajar sekarang bila lagi, dahla dari kecil sampai besar aku banyak habiskan masa kat asrama. Time2 cuti macam ni la kena kerah masuk dapur. Masak ala kadar je, cukup la tu, xpayah banyak2. lagipun adik2 dayun kalo ada telur je pun diaorang belasah je. Telur 25 biji satu sarang tu dalam masa seminggu diorang boleh habiskan tau..lagi2 kalo ada sambal goreng, memang cukup 3 kali sehari dioarng makan.
I jamu selera dulu ek...muaaah!



Calon Raksasa tuk Next Ultraman Series...

Image
Raksasa : Dunia ini bakal aku musnahkan...hahaha
Ultraman : Jangan kau berangan di waktu hampir 1/3 malam ni. Tak mungkin kau
Raksasa : Jangan kau pandang rendah pada aku..baik kau bersedia untuk mati....
Ultraman : Kalau setakat kau aku tak heran. sekelip mata mampu aku musnahkan. Kau tak mampu menakluk bumi ini
Raksasa : Kenapa kau rasa aku tak mampu?
Dayun : ( watak aku tiba2 muncul dlm cerita ni )... sebab kau tu kecil, saiz ko besar2 ibu jari aku je. ada hati nak jadi raksasa. fizikal kau ada la gak iras2 raksasa. perghh!

+ + + + +

Ni bukan skrip untuk next cerita ultraman, ini adalah lakonan semata-mata. sebenarnya, aku nak tau identiti sebenar makhluk ni. spesiesnya apa, nama, habitat sebenar... lebih kurang profail makhluk ni la. setiap kali aku siang ikan especially ikan laut la, mesti jumpa menda alah ni. kebetulan tadi ada anset nokia 5200 adik aku kat sebelah, so apa lagi terus snap la. sekali tengok ada gak iras2 lipas, tapi xde sayap. kat bawah ni bahagian bawah makhluk ni...

Yang p…