Friday, July 30, 2010

Taare Zameen Par: DYSLEXIA mungkin anak anda mangsanya..






Perhatikan dua situasi ini:


Situasi 1: 

Guru 1: Anak encik ni memang nakal, tak pernah bagi tumpuan dalam kelas. Menulis pun tidak betul, apa lagi nak membaca lagi la tidak. Sudah beberapa tahun dia di tahun yang sama, sedangkan kawan- kawan yang seumur dengannya sudah maju ke kelas depan. Saya rasa encik perlu hantarkan anak encik ni ke sekolah khas.

Bapa : Bapa anak itu hanya diam tapi dalam hatinya berkata..."Cikgu ini teruk! Sanggup dia melabelkan anak saya tidak normal.."


Situasi 2: Masih bapa dan anak yang sama, tetapi di sebuah sekolah yang lain...

Guru 2: Encik sedarkah anak encik bukannya bodoh, cuma dia tidak dapat membezakan sesetengah huruf sahaja. Dia mungkin punya sedikit masalah pada motor otaknya untuk berfungsi dengan baik.

Bapa : Dia memang malas belajar cikgu. Jangan cikgu nak kata anak saya tak normal pulak.

Guru 2: Cubalah encik faham, saya bukan kata anak encik tu tidak normal. Saya lihat dia punya kelebihan yang lebih hebat dari kita orang dewasa cuma dia perlukan lebih perhatian dan cara yang khas untuk mengajar dia. Bukan salahnya untuk menjadi anak yang menghidap dyslexia...

Bapa : Dyslexia???


Dyslexia adalah satu masalah kesulitan belajar khusus. Dyslexia mempengaruhi kemampuan seseorang untuk belajar,mengolah, dan mengerti suati informasi dengan baik. Secara khusus, hal ini menyebabkan masalah dalam membaca dan menulis kerana seseorang dengan masalah dyslexia mempunyai kesulitan mengenali dan mengartikan suatu kata, mengerti isi suatu bacaan, dan mengenali bunyi. Tentunya ini menghambat kemampuan seorang anak untuk belajar membaca,bahkan jika anak mempunyai intelegensia normal atau instruksi yang jelas. Dyslexia mempengaruhi 15-20% dari populasi dan terjadi pada lelaki dua kali lebih banyak dari perempuan. [selanjutnya tentang dyslexia...]


Ok. Sekarang cuba anda baca dan teliti balik dua situasi di atas. Apa yang korang faham dan jumpa? Apa yang dayun cuba nak terangkan kat sini ialah perbezaan sikap dua guru tersebut dan sikap ayah anak tersebut.  Situasi satu menunjukkan guru tersebut lebih banyak mencari kesalahan anak tersebut daripada mencari punca kenapa anak tu bersikap demikian. Mungkin anda akan kata kita tak boleh salahkan cikgu juga sebab mungkin dia tak tahu pasal penyakit dyslexia. Tapi pada pandangan dayun, guru itu sendiri perlu cakna tentang permasalahan tu. Seorang guru bukan saja bertindak mengajar silibus yang telah disusun, tapi juga berperanan menjadi ibu atau bapa pada pelajarnya.Banyak masa pelajar dihabiskan dengan guru-guru di sekolah.Guru-guru merupakan mata dan telinga ibu bapa.

Berbeza dalam situasi kedua, guru tersebut cuba memahami masalah anak tersebut. Dia tidak cepat melatah dengan sikap pelajar tersebut. Mungkin guru tersebut pernah ada pengalaman mengajar penyakit dyslexia. Mungkin juga guru tersebut telah mencari punca pelajarnya bersikap demikian. Keprihatinannya terhadap masalah yang dihidapi anak itu membuatkan dia berusaha untuk menyedarkan bapanya tentang masalah yang dihadapi anaknya. Berapa banyak guru sebegini yang kita dapat lihat pada hari ni???

Bapa. Watak bapa dalam kedua-dua situasi saya lihat tidak prihatin, betul-betul peduli dengan masalah anaknya. Sepatutnya, seorang bapa tak boleh asyik mencari kesalahan dan kekurangan anaknya sahaja, tetapi perlu slow-talk dengan anak-anak. Apabila diberitahu oleh guru 1 anaknya tidak normal, si bapa seharusnya tidak cepat melatah tetapi cuba bersikap positif. Apa salahnya kalau si bapa membawa anaknya bertemu dengan pakar,mungkin dari situ dia dapat tahu anaknya merupakan pesakit dyslexia. Dalam masa yang sama dia dapat buktikan bahawa anaknya bukannya abnormal. Anak-anak yang menghidap dyslexia sebenarnya memerlukan lebih perhatian dari orang yang terdekat dengannya. Kalau ibu bapa sendiri tidak ambil peduli masa depan anak itu mungkin akan musanah.

( فَإِن كَرِهۡتُمُوهُنَّ فَعَسَىٰٓ أَن تَكۡرَهُواْ شَيۡـًٔ۬ا وَيَجۡعَلَ ٱللَّهُ فِيهِ خَيۡرً۬ا ڪَثِيرً۬ا (١٩










Panjang dayun membebel kan. Semalam dayun tengok filem, ni Taare Zameen Par, cerita tentang seorang kanak-kanak yang menghidap dyslexia.ah pernah tengok cerita ni. Mungkin ada yang da tebgok filem ni. Overall cerita ni sesuai untuk tontonan semua lapisan umur terutama ibu bapa. Dayun tengok sampai nangis-nangis. Biasala cerita hindi..huhu, layan!


p/s: tertarik dengan cerita orang asli di pulau salomon yang diceritakan dalam filem ni...


Postpone entri 'tare zameen par' fot the fourth awards...


♫...Nobody, nobody but u...
Nobody, nobody but u...
Award ni buat kamu...

Ok..see, cik dayun da mula nyanyi. mean dia tengah gembira la ni. huhu... actually dayun nak pos entri pasal Tare Zameen Par tapi bila view belog saya ni, ada orang bagi award pulak. Terpaksa la postpone entri tu untuk beri laluan pada award saya yang keempat ni.

award banner

Award yang ke-4 ni saya terima dari [ ciK idA dAiya ]. Terima kasih, tenkiu..kalau sudi jenguk2lah blog i selalu. huhu :) Cik adik cun ni satu matrix ngan dayun dulu..we are kmph student batch 2007/08. Penuntut UPSI dalam major fizik i think, cikgu to be la ni... Khas untuk cik ida daiya, perasaan saya bila dapat award ni ialah, saya bermonolog sikit :

"Uinaa..aku dapat award lagi? dayah yang bagi? ni award yang ke...1,2,3..ooo yang ke-4 da. suka,suka sangat-sangat, blog aku masih punya tempat di hati mereka (blogger2) ni rupanya"


ni ciK idA dAiya

dayun da tunaikan permintaan cik ida daiya. dayun rasa nak bagi award ni kat beberapa follower dayun la.Calon-calonnya ialah...den!den!den!

thats all..nantikan next entri (tare zameen par)

Wednesday, July 28, 2010

entri itu untuk aku...


Jom rapat2 dekat2...
Layan bedtime story ni meh..huhu

Hari ni kan dayun rasa happy sangat. Sejak hampir setahun jadi gengblogger ni, dayun dah jumpa ramai kawan blogger dan semuanya memang baik2. Special thank untuk sorang blogger yang baru semalam dayun terjah blog dia sebab hari ni dia tulis special entry pasal dayun dan blog saya ni, dayah dayun : the overlander chronicles. Terharu rasa...huhu. Erm.. kenapa lak dia nak tulis entri tentang saya dan blog saya? Sebabnya dayun adalah follower dia yang ke-100. Tak cukup dengan entri dia bagi saya award jugak. i love it... See, jadi follower ni sebenarnya dihargai gak.

Nak tahu tak sapa blogger yang baik hati tu?   
Dia kenalkan diri dia sebagai QASEH but her true name is Siti Fathiah  nice and sweet girl.



 (dayun cilok gambar ni...halal ek)
sweet kan..macam blognya jugak.

and this is award i got from her, 
Syukran Qaseh..sayang kamu jugak..huhu



Monday, July 26, 2010

Main tapuk2 dengan blog list yang saya follow...


Sebelum saya dengan terlalu asyik, syok sendiri tulis entri..saya nak maklumkan yang entri kali ini di tulis di laptop housemate saya tetapi masih menggunakan my Digi broadband because housemate kesayangan ni tengah update virus laptop..oppss! antivirus la :)

Saya agak sedikit kalut ribut taufan beberapa minit yang lalu. kenapa? cuba korang bayang kan bila sign in blog, mestila terus keluar dashboard kan. and bila skrin laptop telah memaparkan keseluruhan page tu, saya dapati ruangan blog list yang saya follow tiada, kosong! no any list of new entries or blog list yang saya follow. siap tulis lagi kat situ, THERE IS NO ANY BLOG THAT I FOLLOW. bagi saya yang masih baru dalam dunia blog ni dan tak berapa update sangat pasal IT ni mestila perasaan saya ketika itu ialah,

1-blank yang teramat

2-kalut ribut taufan

3-sedih tetiba je

Dalam kepala saya hanya dok fikir, jenuh la aku nak cari balik blog yang aku follow sebelum2 ni, nak follow balik satu kerja pulak. apa la yang kau buat dayun sampai hilang semua blog list yang kau follow. dengan sape saya harus bertanya kenapa boleh jadi macam tu. saya jenis yang mudah gabra, jadi dalam keadaan blank tak tahu apa nak buat, nak solve masalah ni jari2 tangan kanan dan kiri saya tetap tak dok diam, tekan situ sini.
dan dalam sedar tak sedar. saya tak tahu apa yang saya tekan tetiba muncul semua blog list yang sy follow. keluar semua senarai entri2 terbaru dari blog yang saya follow...

Terkedu, terkesima seketika (ayat ala2 sastera) lihat apa yang terpampang kat skrin laptop. then, saya tarik nafas lega dan lafazkan syukur alhamdulillah sebab semuanya dah kembali kepada sedia kala. dan akhirnya entri ini du tulis.



Saya sayang blog saya, saya sayang semua blogger sebab mereka banyak mengajar saya erti sebuah kehidupan. Pada saya orang2 di sekeliling saya adalah idola saya, kerana dengan melihat tingkahlaku dan gaya hidup mereka, saya dapat mengenal diri saya, di mana kurangnya di mana lebihnya...akhirnya muhasabah diri berjaya.

Pesanan dari saya the overlander... 
Jangan jadi kalut dan buta IT macam saya... ingatlah oirang tersayang. gagaga :)

Friday, July 23, 2010

daYun tu motor...motor tu kau!


dayun, dayun, dayun

kenapa panggil aku dayun? ni bestfriend  zaman sekolah lu punya kerja la

Time tu aku belajar kat mRsm kUala kRai dalam form 3. nama kawan aku ni Rifai'i, budak setan kitaorang panggil. tapi ni bukan kisah lagenda budak setan tu. budak setan sebab dia pernah ikut drama-fest n berlakon jadi setan, devil, huhu. Asal leh jadi nama dayun tu pulak kan. sebenarnya kawan aku ni dia kasi taruk, tukar sebutan setiap suku kata yang ada kat nama aku tu jadi ON. Lebih kurang gini la bunyinya:

SITI NURHIDAYAH disebut SITON NONHIDAYON

Sepanjang hari dia panggil aku macam tu,  aku pun tak tau kenapa. Last2 dia pendekkan jadi DAYON. Asal jumpa aku je dayon, dayon, dayon. Buruk ngat aku tengok ejaannya gitu, jadi aku tukar la dari DAYON jadi DAYUN. Pastu, mana2 tempat yang aku pergi, sapa2 yang terapat ngan aku pasti panggil aku dayun. Awal-awal dulu pun adik aku jadi blur bila orang call tanya, 'Dayun ada tak?'... mana la diorang tahu tu aku,tapi nasib baik before adik aku letak fon sempat gak diorang jerit nama aku yang sebenar. Jadi, lepas pada tu kebanyakan yang kenal aku ngan rapat termasukla adik aku gak kadang2 akan panggil aku dayun, tak pun yun je kadang2 siap tambah kat depan jadi la DAYAH DAYUN...huhu. 

Tapi bila aku search kat google image kan, tak pulak kuar muka aku macam search nama artis2 malaysia terus keluar muka diorang siap tayang laki, bini, famili, buayafriend and gila friend diaorang. Apa yang keluar tak aku jangka, tapi inila hakikatnya...

From google image brought to u....DAYUN!!!!


terpampang besar brand motor ni...DAYUN!






daYun tu nama brand motor kat jepun..alahai aku motor ke, ke motor ni aku???


...all about overlander chronicles...

Wednesday, July 21, 2010

uniknya dabawallas dan bisness mereka


DABAWALLAS


Korang boleh jumpa dabawallas ni kat bandar dalam pic kat atas. mana tu ek? ramai je penduduk kan? Actually this is Mumbai, India. So.this is a chronicle story of Mumbai's overlanders..hahaha.

Dabawalla ni sebenarnya gelaran yang diberi kat orang yang bekerja hantar makanan tengahari kat pelanggan2 mereka yang majoritinya kerja kat pejabat. Diaorang akan pakai topi kat atas kepala diaorang tapi i lupa apa nama topi tu dan ini membuatkan mereka lebih dikenali. Istimewanya makanan yang dihantar ni dimasak oleh isteri atau ahli keluarga pelanggan2 abang dabawalla ni la. Around 9 a.m, dabawallas ni akan pergi ambil makanan yang sedia pack dalam tiffin-box atau tempat kita biasa panggil mangkuk bertingkat. Lepas amik semua lunch box ni dari pelanggan, dabawallas ni akan berkumpul kat satu tempat, biasanya kat stesyen keretaapi. Kenapa kat situ plak?

Ingat lagi tak masa belajar geografi PMR dulu2, keretaapi adalah pengangkutan utama negara India. So, keretaapi adalah medium pengangkutan semua bekalan makanan tengahari ni. Memandangkan jadual keretaapi yang bergerak setiap 4 minit, jadi takde masalah untuk diorang sampai ke lokasi setiap pelanggan diorang. kat stesyen ni gak dabawallas ni akan susun semua bekalan makanan tu ikut lokasi makanan tu patut dihantar. Setiap bekas makanan tu akan ditanda lokasi yang patut dihantar, dan semua-semua ni dibuat mengikut sistem yang diorang dah reka beberapa abad yang lalu lagi

nampak tak tulisan yang warna merah, kuning atas mangkuk tingkat tu, itulah cara dabawallasni tanda lokasi penghantaran makanan ni...

Bukan setakat hantar, diorang akan pungut balik semua lunch-box pelanggan2 diaiorang dan hantar balik kat rumah pelanggan. Kebanyakan yang jadi pelanggan dabawallas ni berpuas hati dengan sistem ni sebab diaorang dapat makan makanan yang dapat dimasak dari rumah walaupun berada di pejabat. Makanan yang dihantar juga tidak sejuk kerana semua lunch box tu dibalut dengan kain yang dapat mengelakkan kehilangan haba dengan cepat. Makanan yang dihantar tepat pada masanya juga menjadikan pelanggan setia dengan sistem ini dan ia terus digunakan secara meluas di sekitar bandar Mumbai.

Abang2 dabawalla ni memang rajin bekerja kan...








apa..nak tengok lagi pic abang2 ni??? search la kt pakcik google.banyak tu. huhu. chow lu, i nak p kuliah...



fyi:// entri ni di post sbb i terbaca pasal artikel ni dalam magazine kat dalam flight airasia. and i think it was an interesting article.

Saturday, July 17, 2010

Dari ng.bawah bayu...



Bismillahirrahmanirrahim...
Alhamdulillah, syukur kepada-Nya kerana masih diberi kesempatan untuk menulis entri dan blogwalking.


Penat otak, letih, lenguh kaki, sakit mata, lenguh badan...perut sentiasa lapar, (nakal)
Semua ni sebenarnya gambaran tentang keadaan aku sekarang sejak kembali ke negeri di bawah bayu ni last 12 of july 2010. Blog aku ni aku lalu je macam McD drive-thru (betul ke eja g2? huhu). Bukan  aku takde menda nak cite, banyak sebenarnya,tapi kekangan masa ya ampun.

Maklumla, cuti 2 bulan supervisor mintak siapkan draft proposal FYP tak siapkan pun. Bila balik sini mulalah kalut ribut taufan sampai nak tumbang diri buat proposal. Aku tulis entri ni pun aku cilok time untuk aku siapkan proposal ni. Aku mintak escape untuk malam yang berlalu tadi dengan aku punya pengarah program PMI yang sepatutnya start semalam lagi, janji ngan dia pagi ni aku p tempat program. Syukran Jubair bg aku escape ya.

Aku tak tahan dah ni beb sebenarnya..
Katil dah memanggil-manggil, jurnal-jurnal aku ni macam da menyuruh aku beredar sekarang ni...bunyi pun da macam aku dengar ni
gua chow lu...assalamualaikum :)


fyi: kepala pusing series kena ngorat ngan kazen sendiri (,")


sort punya kazen! cukupla kau jd kazen aku je...


Sunday, July 11, 2010

Buatmu Hawa : Hak-hak umum wanita islam...


Bismillahirrahmanirrahim...
Dengan nama Allah yang Maha Pemurah & Maha Penyayang... 
Alhamdulillah masih diberi kemudahan & kesempatan dari-Nya untukmenulis lagi...

Wanita pada zahirya memiliki hak-hak umum sebenarnya dalam islam. Sebenarnya kan, terutama kawan-kawan yang sejantina dengan saya, kalau kita ketahui dan akui hak-hak kita ni insyaallah apabila kita menuntut hak kita nanti kita akan mendapatnya secara sempurna. Jika kita tengok secara kasar la, hak-hak umum wanita ni boleh dibahagikan kepada beberapa part :


Hak wasiat :

Wanita juga berhak untuk mewasiatkan hartanya pada waktu hidupnya dan melaksanakannya setelah kematiannya, tiada yang boleh menghalanginya kerana wasiat merupakan hak peribadi. Sebagaimana lelaki memiliki hak dalam berwasiat, begitu gak ngan wanita mereka juga punya hak yang sama. Namun demikian hak wanita tidak boleh melebihi satu pertiga. [ klik sini ]

“...Dan untuk dua orang ibu-bapa, bagi masing-masingnya seperenam dari harta yang ditinggalkan, jika yang meninggal itu mempunyai anak; jika orang yang meninggal tidak mempunyai anak dan ia diwarisi oleh ibu-bapanya (saja), maka ibunya mendapat sepertiga; jika yang meninggal itu mempunyai beberapa saudara, maka ibunya mendapat seperenam ...” [ An-Nisa:11 ]

Hak makan & minum :

Wanita dibolehkan menikmati makanan dan minuman yang enak dan lazat. Tidak ada perbezaan antara makanan wanita dan lelaki. Makan & minum yang dihalalkan bagi lelaki dihalalkan juga oleh wanita, dan apa yang diharamkan oleh lelaki maka wanita juga sama. 

" Makan dan minumlah, dan jangan berlebih-lebihan..." [Al-A'raf :31]

Hak berkahwin :

Hak memilih calon suami dan hak khulu' (meminta cerai dari suami) jika dia benar-benar memerlukannya.

Hak pemilikan :

Wanita baik sebagai isteri, ibu dan anak atau saudara berhak atas pemilikan terhadap barang yang dia suka seperti rumah, perkakas, rumah tangga, kebun, emas, perak dan seumpamanya.

Hak berhias untuk suaminya :

Antara contohnya ialah dengan memakai celak di mata, memberikan warna merah pada pipi, memakai lipstick di bibir jika dia mahu dan memakai perhiasan yang paling indah, kecuali memakai pakaian yang biasa dipakai oleh bukan perempuan islam atau wanita yang buruk perangainya,maka tidak dibolehkan memakai pakaian tersebut  untuk mengelakkan kecurigaan.

Hak menuntut ilmu :

Sepertimana yang wajib, mengenai Allah, mengetahui cara beribadah kepada-Nya, mngetahui apa-apa yang menjadi haknya keatas orang lain, mengatahui etika yang harus dia lakukan dan mengetahui akhlak baik yang harus menjadi perhiasan dirinya. Semua ini menjadi kewajipan wanita untuk mengetahuinya. Perintah Allah dalam firmannya bermaksud :

" Maka ketahuilah bahawa tidak ada Ilah yang haq melainkan Allah..." [Muhammad :19 ]

Hak berpakaian :

Wanita berhak memakai pakaian apapun yang dia suka seperti sutera dan emas yang diharamkan kepada lelaki. Namun dia dilarang melepaskan pakaian dan hanya memakai setengah atau seperempat pakaian. Atau tidak menutup kepalanya, membuka leher, dan dadanya, kecuali dihadapan orang yang dibolehkan melakukan hal tersebut. Dengan kata mudah, dia hendaklah berpakaian menutup aurat.

" Wahai Nabi, katakanlah kepada istri-istrimu, anak-anak perempuanmu dan istri-istri orang mukmin, 'Handaklah mereka menutupkan jilbabnya, keseluruh tubuh mereka .." [ Al-Ahzab:59 ]

Hak mencintai dan membenci :

Dia mencintai wanita-wanita solehah, mengunjungi mereka dengan izin suaminya jika telah bersuami, memberi hadiah untuk mereka,saling berkirim surat, bertanya khabar tentang keadaan mereka dan saling menenangkan ketika menghadapi musibah. Dia juga berhak menbenci wanita-wanita yang tidak baik dan menjauhi mereka kerana Allah.


Berpesan-pesan kepada kebaikan. WALLAHUA'LAM...

Saturday, July 10, 2010

Kaki menawan pelengkap kejelitaan?


Alahai perempuan... kaki kau berbau ke???

Muka, solekan dan rambut selalunya sempurna kelihatan dicermin. Mungkin kita merasakan kita sudah menjaga diri dengan sempurna. Tapi dalam tak sedar sebenarnya ada certain part pada tubuh badan anda yang mungkin terlepas pandang takpun kurang dititikberatkan.



KAKI! ya kaki. kebanyakan antara kita lupa untuk menjaga kebersihan kaki. Bila tiba time sarung kasut baru la perasanyang keindahan diri telah hancur berkecai kat hujung jari. Sebabnya??? Inilah sebabnya kalau ambil mudah, ambil ringan pasal penjagaan kesihatan & kebersihan kaki. Tengok-tengok tumit merekah dan kuku bercekam sebagai hadiahnya. Sebenarnya jaga kaki ni lebih kurang jaga muka gak sebab kaki kita ninak kena bersih setiap hari macam rutin mencuci muka. Kaki kita kan anggota utama badan tuk bergerak, berjalan.


Cara Pembersihan Kaki

Make sure kita sentiasa bersihkan kaki menggunakan sabun dan air yang bersih. Pastikan celah-celah jari tu pun dicuci. Kena buat tiap-tiap hari tau,bukan apa..maklumla setiap hari kita p situ sini dah komfem terdedah kat kuman &bakteria pembawa penyakit kan...


  • Gunakan batu pumis untuk mengeluarkan kulit mati atau kulit keras di bahagian tumit.
  • Gunakan berus halus untuk membersihkan dan mengeluarkan kekotoran di dalam kuku kaki.
  • Pastikan kaki kita tu dilap sampai kering menggunakan tuala yang bersih setiap kali selepas membersihkan kaki.
  • Sapuan losen pada kaki dapat melembapkan kaki & mengurangkan masalah kulit kering pada kaki.
  • Sentiasa perhatikan kaki bagi memastikan ia tidak mengalami sebarang jangkitan atau penyakit kulit macam lecur yang disebabkan kasut, kulit mati atau keras dan juga cekam pada kuku.
  • Bagi kaki korang yang jenis mudah berpeluh kan, sebaiknya gunakan bedak talkum biasa atau bedak khas untuk kaki bagi mengurangkan kejadian ni la.Kalau boleh pastikan korang selalu tukar stoking especially kalau anda memang punya kaki yang mudah berpeluh.

Cara Penjagaan Kuku Kaki
  • Kuku kaki mestila sentiasa pendek, bersih dan tak tumbuh melebihi had hujung jari ( rajin-rajinla potong kuku, sunat tu ).
  • Potong kuku kaki lurus dan tidak melengkung mengikut bentuk jari kaki.
  • Untuk melembutkan kuku kaki, korang boleh rendam dalam air suam selama 10 minit. Kalau nak pakai kasut, pilihlah kasut yang sesuai sebab selain memberi keselesaan kasut yang kita pakai tu sebenarnya memberi sokongan yang baik kepada kita si pemakai ni.

Dats all la tips kali ini..len kali kak yun cerita lagi..bye2. Assalamualaikum w.b.t :)

Wednesday, July 7, 2010

FaMa, Buaya Friend & Gila Friend...


Bila seronok aku cari pasanganku
Bila sedih aku cari mak
Bila berjaya aku ceritakan pada pasanganku
Bila aku gagal aku ceritakan pada mak
Bila bahagia aku peluk erat pasanganku
Bila berduka aku peluk erat emakku
Bila nak bercuti aku bawa pasanganku
Bila sibuk aku hantar anak ke rumah mak
Bila sambut valentine aku bagi hadiah pada pasanganku
Bila sambut hari ibu aku cuma dapat ucapkan "Selamat Hari Ibu"
Selalu...aku akan ingat pesan pasanganku
Selalu...mak ingatkan aku
Bila-bila aku akan telefon pasanganku
Entah bila aku nak telefon ibuku
Selalu...aku belikan hadiah untuk pasanganku
Entah bila...aku nak belikan hadiah untuk emak



Renungkan :

" Kalau kamu sudah habis belajar dan bekerja, bolehkah kau kirim wang untuk mak? Mak bukan nak banyak, lima puluh ringgit sebula pun cukuplah..."

Berderai air mata jika kita mendengarnya...

Tapi kalau mak sudah tiada...
MAKKKKK...RINDU MAK...RINDU SANGAT...



Berapa ramai yang sanggup menyuapkan ibunya? Berapa ramai yang sanggup mencuci muntah ibunya? Berapa ramai yang sanggup menggantikan lampin ibunya? Berapa ramai yang sanggup membersihkan najis ibunya? Berapa ramai yang sanggup membuang ulat dan membersihkan luka kudis ibunya? Berapa ramai yang sanggup berhenti kerja untuk menjaga ibunya? Dan berapa ramai yang pasti akan sembahyang Jenazah ibunya...



: Renung-renungkan : Faham  : Hadam :

Tak salah rasanya kalau dayun katakan, anak-anak sekarang boleh kata yang masih bersekolah rendah pun sudah pandai  bermain cinta. Cinta monyet? Puppy love? Whateva.. Tapi dalam seronok bercinta ramai yang tersilap membuat keputusan, memilih yang mana harus diutamakan. Buaya friend (Bf) and Gila Friend (Gf) yang kita ada sekarang belum tentu akan jadi hak milik kekal kita, tapi yang pasti ibu, ayah dan keluarga adalah hak milik kekal kita. Kadang-kadang masa terluang yang ada lebih bernilai dan bermakna jika dikongsi ngan pasangan masing-masing dari menghabiskan masa bermanja dengan ibu bapa.



Pernah jugak dayun terfikir ada logiknya bercinta selepas kahwin daripada sibuk fikir pasal pasangan sendiri. Bila tengok anak-anak muda bercinta, dan kahwin dalam usia yang agak muda, abah selalu cakap,



"Kenapa anak-anak sekarang nak sangat kahwin awal, usia baru setahun jagung, bermanja ngan mak bapak pun belum puas. Lepas tu mula la kawin tak sampai setahun dua, seorang ke utara seorang ke selatan". 
"Dah jodoh dia nak buat macam mana?"..tu yang aku cakap. Berbekas jugak di hati apa yang abah cakap tu..erm
Mama??? hanya tersenyum...



Tapi dayun tahu kenapa abah cakap macam tu... Dia sayangkan anak-anak dia. Kalau boleh masa yang ada dia nak luangkan sepenuhnya bermain, bermanja dengan mereka. Kerana dia tahu, kalau suatu hari nanti bila anak-anaknya sudah berumah tangga, yang perempuan kan ikut suaminya, menjadi hak suami untuk menjaganya. Anak yang lelaki mungkin akan sibuk menjaga kebajikan rumah tangga masing-masing. Pada ketika tu, mungkin tak banyak masa lagi yang abah dan mama ada untuk bermesra manja bersama kami.



Pesan dayun pada mereka yang ada bf and gf termasuklah diri dayun sendiri, jangan sebab syok sangat bercinta, bercanda, mak, ayah family kita sisishkan, abaikan. Heart him or her is the first but remember family is your priority k!



 Who should I give my love to? My respect and my honor to. Who should I pay good mind to? After Allah. And Rasulullah. Comes your mother. Who next? Your mother. Who next? Your mother. And then your father 

Tuesday, July 6, 2010

Made by my hand...


Menu tengahari ni untuk adik2 dayun yang baru balik sekolah tu

1. Tomyam campur
2. Ayam goreng
3. Telur dadar

Abah dayun jadi pemerhati hari ni.. Kalo abah ada kat umah selalu aku yang kena masak. Katanya kalau tak belajar sekarang bila lagi, dahla dari kecil sampai besar aku banyak habiskan masa kat asrama. Time2 cuti macam ni la kena kerah masuk dapur. Masak ala kadar je, cukup la tu, xpayah banyak2. lagipun adik2 dayun kalo ada telur je pun diaorang belasah je. Telur 25 biji satu sarang tu dalam masa seminggu diorang boleh habiskan tau..lagi2 kalo ada sambal goreng, memang cukup 3 kali sehari dioarng makan.

I jamu selera dulu ek...muaaah!




Calon Raksasa tuk Next Ultraman Series...





Raksasa : Dunia ini bakal aku musnahkan...hahaha

Ultraman : Jangan kau berangan di waktu hampir 1/3 malam ni. Tak mungkin kau

Raksasa : Jangan kau pandang rendah pada aku..baik kau bersedia untuk mati....

Ultraman : Kalau setakat kau aku tak heran. sekelip mata mampu aku musnahkan. Kau tak mampu menakluk bumi ini

Raksasa : Kenapa kau rasa aku tak mampu?

Dayun : ( watak aku tiba2 muncul dlm cerita ni )... sebab kau tu kecil, saiz ko besar2 ibu jari aku je. ada hati nak jadi raksasa. fizikal kau ada la gak iras2 raksasa. perghh!


+
+
+
+
+


Ni bukan skrip untuk next cerita ultraman, ini adalah lakonan semata-mata. sebenarnya, aku nak tau identiti sebenar makhluk ni. spesiesnya apa, nama, habitat sebenar... lebih kurang profail makhluk ni la. setiap kali aku siang ikan especially ikan laut la, mesti jumpa menda alah ni. kebetulan tadi ada anset nokia 5200 adik aku kat sebelah, so apa lagi terus snap la. sekali tengok ada gak iras2 lipas, tapi xde sayap. kat bawah ni bahagian bawah makhluk ni...


Yang peliknya, menda ni tak hancur lumat dok dalam perut ikan tu. molek cam cukup sifat je. Tak tau la kot2 masa ikan tu kena tangkap nagn abg nelayan dia baru lepas lunch ke, so tak sempat nak terdigest haiwan kecik ni. Bila tanya abah, dia bilang maybe haiwan kecik ni dari umpan pemancing. bila dengar statement abah tu, aku start wat teori baru, maybe haiwan kecik ni dok kat darat dalam tanah kot. pastu pemancing2 guna kaum kerabat diorang sebagai umpan. ada gak logiknya...erm

logik2 tak logik, i want to know more about this species. u know? would u like to share with me? hehe..


p/s : jangan biarkan diri aku diselubungi misteri haiwan kecik ni...huahuahua :)